Oldal kiválasztása

Versekkel, zenével ünnepel a város – Magyar Nyelv Hete

Szerző: | 2020-11-02.

Könyvbemutató, koncertek, vers improvizációk, rendhagyó irodalom órák, illetve borozás és zarándoklat Hamvas Béla szellemében – egyhetes programsorozattal ünneplik Balatonfüreden a Magyar Nyelv Napját.

A november 6-15. között zajló programsorozathoz ezúttal a Hamvas Napok rendezvényei is kapcsolódnak. A magyar irodalom örök megosztó, egyben legendás szerzőjét, a hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakját, Hamvas Bélát idézik meg zenével és ráolvasással, de lesz zarándoklat a Koloska völgyben álló hárshoz is, amely a kultikus író Fák című esszéjét ihlette.

A Magyar Nyelv ünneplése november 6-án kezdődik a városban kétségkívül az egyik legizgalmasabb hazai zenekar a Szabó Balázs és Bandája koncertjével. Folk, rock és jazz ötvözete szólal meg, érdemes a szövegekre is figyelni. A szervezők közös máglyagyújtást is ígérnek.

Másnap a Kaláka együttes zenél elsősorban a gyerekeknek, majd rendhagyó tárlatvezetés lesz Jókai egykori villájában. A nagy gourmé hírében álló író füredi otthonában is sokat főzött, ezúttal a konyháját Zeliska Orsolyával, a Péklánnyal járhatják körbe az érdeklődők, közben süteményeket kóstolgatva. A nagy klasszikus kulturális örökségéről Juhász Anna irodalmártól hallhatunk a tárlatvezetésén.

November 10-én, kedden Száraz György tart rendhagyó irodalom órát, másnap Tóth Krisztinával lehet ugyanezt átélni, akivel közös versmondás is lesz, amit a Füred TV az interneten élőben közvetít majd.
Bemutatják Tóbiás Krisztián: A Mikulás rakétája című verskötetét. A szerzővel, aki a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője, Bozsik Péter költő beszélget.

November 13-án, pénteken rendezik meg a hagyományos megemlékezést Hamvas Béláról a Tagore sétányon. Kiállítás nyílik a Hamvas hársról Szamódy Zsolt fotóművész képeiből, Udvaros Dorottya pedig egyedi hangvételű estet tart, amelyen Kollár Klemencz László, (ének, gitár) lesz a kísérője.
Szarvas József színész vezetésével séta indul a hangulatos Koloska völgybe az itt található ikonikus hársfához, koncertet ad a HolddalaNap Zenekar majd borkóstolóval összekötött irodalmi est zárja a Hamvas Bélára való emlékezést. Az estet ifj. Figula Mihály borász és Kéri Kitty színművész celebrálja.

A programsorozatot vers improvizációk zárják. Varró Dániel költő és Bíró Eszter énekes, színész zenei párbeszédben vonultatják fel a kortárs és az avantgárd költészetből saját zenés-verses TOP10 átirataikat.

A Magyar Nyelv Hete részletes programjai itt olvashatók.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
január 03 - január 09
  • 03
    Nincsenek események
  • 04
    Nincsenek események
  • 05
    Nincsenek események
  • 06
    Nincsenek események
  • 07
    Nincsenek események
  • 08

    Finisszázs

    16:00 -18:00
    2022.01.08
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.

    Záró tárlatvezetés.

  • 09

    Tárlatvezetés

    16:00 -18:00
    2022.01.09
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.

    Mese, mítosz, história.

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004