Oldal kiválasztása

Több zöldterületet akar a város

Szerző: | 2021-01-14.

Felülvizsgálja az önkormányzat a maga alkotta, de időközben elavult helyi építési szabályzatát. A módosítás hosszú folyamat lesz, hiszen az egész szabályrendszert felül kell vizsgálni, elbírálni az egyedi kérelmeket, továbbá be kell építeni az állam által, a Balaton-parti önkormányzatok számára egységesen megalkotott jogszabályát, amely a közvetlen vízparti területekről rendelkezik.

Az elmúlt időszakban 21 területen rendelt el beépítési és változtatási tilalmat a balatonfüredi önkormányzat. Az érintett területek évtizedek óta nagyon magas, akár 60 százalékos beépítési lehetőséggel rendelkeznek, építménymagasságként pedig 12,5 méter biztosított, ugyanakkor a zöldfelületi mutatójuk csupán 20-30 százalékos.

Az önkormányzat azt szorgalmazza, hogy akár egyedileg is, az érintett tulajdonosokkal egyezségre jusson. A város jóval kisebb beépítési százalékot indítványoz, ezzel párhuzamosan pedig a kötelező zöldfelületek mértékének szinte megduplázását.

A cél az, hogy a területek beépítési százaléka ne haladja meg lehetőleg a 20 százalékot, az építménymagasságot 7,5-8 méterben maximalizálnák, a zöldterületi arányt pedig 50 százalékosra emelnék.

Az önkormányzat alkotta helyi építési szabályzat, a település sajátosságait figyelembe véve határozza meg az építés helyi rendjét, a telkekre vonatkozó építési követelményeket, jogokat, kötelezettségeket.
Az újonnan beépítésre vagy jelentős átépítésre szánt területeken meghatározza a kialakítható legkisebb telekméretet, a beépítési módot, a megengedett legnagyobb beépítettséget, az épület magasságát valamint a kötelező zöldfelület mértékét. Tulajdonképpen építési munkát végezni csak a helyi építési szabályzat és szabályozási terv előírásainak megfelelően lehet, így tehát igen fontos, hogy abban milyen előírásokat határoznak meg.

A helyi építési szabályzat, illetve a folyamatban lévő módosítások megtalálhatók az alábbi linken, a partnerségi egyeztetés címszó alatt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2021 >
Október

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004