Oldal kiválasztása

Szabadtéri mozi és képtár is lesz Füreden

Szerző: | 2021-01-22.

Balatonfüred együttműködési megállapodást köt Veszprémmel, ami Európa kulturális fővárosa lesz 2023-ban. A Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosa programról szóló együttműködésben rögzítik, hogy a térség kulturális életét a következő három évben irodalmi, zenei, képzőművészeti és filmes programokkal gazdagítják tovább. A stratégiai fontosságú partnerségi megállapodásról kérdeztük Bóka Istvánt, Balatonfüred polgármesterét.

– Az EKF program egyik nagy erénye, hogy térségfejlesztési szerepe is van, ezen belül juthat komoly lehetőségekhez Balatonfüred. A városnak a tervezett kulturális programok illetve az azokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések mellett ismertséget is hozhat. A program által növelhetjük a város imázsát, kiterjeszthetjük a szezont, segíthet megtartani a munkaerőt illetve a fiatalokat is itt marasztalhatja – így Bóka István.
50 milliárd forintos kormányhatározat van egyelőre elkülönítve az EKF programra, ennek markáns részét a fejlesztések illetve a megvalósuló rendezvények alkotják. Az EKF elsősorban azokat a programokat támogatja, amelyek már bizonyítottak, fenntarthatók, azaz, nem csak egy-két évre szólnak. Nekünk több ilyen emblematikus rendezvényünk is van. Jók az esélyeink, hiszen élő együttműködésünk van a Quasimodo Költőverseny és a Hamvas Napok szervezésében, ezek a programok kiemelt szerepet kapnak a jövőben is.
A Vaszary Galériában szeretnénk nívós kiállításokat szervezni a magyar kortárs képzőművészeti élet legnagyobb alakjainak műveiből. Szeretnénk, ha az EKF készülő képzőművészeti stratégiájában fontos szerepet kapna a galéria.

– Milyen fejlesztések valósulhatnak meg Balatonfüreden a tervezett kulturális programokhoz kapcsolódóan?

– Több tervvel is rendelkezünk, de hangsúlyozom, ezek egyelőre csak tervezési fázisban vannak. Elképzelésünk szerint a Forrás Sportpark alatti 13 hektáros területen egy szabadtéri mozit létesítenénk. Szabadtéri vetítésekkel idén is folytatjuk a tavaly szeptemberben először megrendezett Filmpikniket. Az az elképzelésünk, hogy a régióba költözzön a Filmszemle, ezzel nagy esély lenne arra, hogy a térség, benne Balatonfüred, a hazai filmművészet jelentős vidéki bázisává váljon.
Az egykori Huray utcai piac helyén épülő konferencia központhoz társulna egy kiállítótér, a Blaha Lujza 3. illetve 5. szám alatt pedig egy Modern Képtárat hoznánk létre. Itt a Szőllősi Nagy András és Nemes Judit egyedülálló értéket képviselő kortárs magángyűjteménye kapna helyet.

– Egy újabb kiállítóhely a városban?

– Meggyőződésem, hogy Balatonfüred a kultúrát, a művészeteket támogató imázsával sokat lépett előre. A város vonzó, egyedi hangulatú, amihez a nívós kulturális programlehetőségek is hozzájárulnak. A Modern Képtár sok látogatót vonzhat, ráadásul az elő és utószezonban, amikor kevés a vendég Balatonfüreden. Olyan fejlesztésekre van szükségünk, amelyek nem az egyébként is zsúfolt nyári szezont terhelnék tovább, erre kitűnő lehetőség a képtár. A Blaha Lujza utca 5-ben lévő helytörténeti gyűjteményt felköltöztetjük az óvárosba, a felső városrész rehabilitációja keretében itt kap egy épületet, a Városi Múzeum a felújítás alatt álló egykori Esterházy-kastélyba kerül, a jelenleginél sokkal jobb körülmények közé, a Blaha utca 3-ból pedig kiköltözik a Tourinform Iroda. Így, adott a képtár helye.

– Átalakul a helyi programok szervezésének struktúrája is. Miért van erre szükség?

– Igen, reményeim szerint sikerül hatékonyabbá tenni a rendszert. Nagyon költséghatékonyan működtetjük a kulturális intézményeinket, nem hiszem, hogy a jelenleginél kevesebb pénzből ez megvalósítható lenne. Az átalakítással racionalizálunk: a jövőben kizárólag a helyi turisztikai egyesület feladata lesz a marketing, a rendezvényeket a Füredkult Kft. szervezi, a város hivatala pedig csak az ünnepségeket rendezi majd. A Vaszary Galériában megalakul egy irodalmi szalon, ami nemcsak a füredi, hanem a Balaton régió irodalmi központja is lenne, regionális szintű programokkal. Mindez illeszkedne az EKF elfogadott irodalmi stratégiájához. A régióban betöltött kulturális szerepünk alapján, joggal reméljük, hogy Balatonfüred meghatározó lesz a regionális együttműködésben.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2021 >
Március

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004