Oldal kiválasztása

Elkezdik a szúnyoggyérítést a Balatonnál

Szerző: | 2021-03-22.

Az idén a korábbi években megszokottnál előbb, március 24-26-án megkezdik az első biológiai légi szúnyoggyérítést a Balatonnál, valamivel több mint ezer hektáron, ott, ahol elindult a lárvák kikelése - közölte a Balatoni Szövetség (BSZ) által megbízott szakértői csoport vezetője pénteken az MTI-vel.

A kezelés során a parti területekre és a háttérterületek időnként víz alá kerülő mocsaras, nádas részeire koncentrálnak környezetkímélő biológiai módszerrel. Rossz idő estén a beavatkozás március 29-30-ára eltolódik.

A Balaton térségében 2500-3000 hektárnyi szúnyogtenyésző helyet tartanak nyilván. A száraz időjárás miatt ennek egyelőre csak egy része került víz alá, ott kedvezőek a körülmények a szúnyogok szaporodásához. A térségben élő mintegy 24 szúnyogfajból 5-7 az embert is támadó csípőszúnyog. Ezek közül néhány, a balatoni szezon szempontjából meghatározó faj szaporodását lehet megfékezni a mostani biológiai beavatkozással- nyilatkozta az MTI-nek a Balatoni Szövetség által megbízott szakértői csoport vezetője.

Sáringer-Kenyeres Tamás arról is beszámolt, hogy az enyhe tél idén sem tizedelte meg jelentős mértékben az áttelelő petéket, de ha a következő pár hónap nem lesz túl csapadékos, akkor a légi biológiai és földi kémiai gyérítésekkel – hasonlóan az elmúlt évhez – kezelhető marad a helyzet.

Kitért arra, hogy a tavalyi próbaév volt a balatoni szúnyogirtásban. Az unióban ugyanis betiltották a szúnyogirtó szerek többségét és a légi kémiai szúnyoggyérítést. A korábban megszokott légi kémiai irtás helyett már csak a földi kémiai beavatkozás kapott engedélyt az üdülőrégióban is. A megfelelő szerek használata miatt ez csak a technológiában hozott változást, és így is sikeresnek bizonyult a szúnyogok elleni védekezés a térségben az átlagosan csapadékosnak számító nyáron.

A biológiai védekezésben előrelépést jelentett a tavaly kipróbált és bevált granulátumos kijuttatás. Ez azért jobb a folyékony formánál, mert a vegetáció beindulása, vagyis a fák, bokrok lombosodása után is hatékony, nem marad a leveleken, hanem lepereg a lárvák tenyészőhelyeire – magyarázta Sáringer-Kenyeres Tamás.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is alapvetően a Balatoni Szövetség végezteti a szúnyogok elleni védekezést az üdülőrégióban. Ezt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szúnyoggyérítő programja is segíti, általában egy biológiai és két kémiai beavatkozás elvégzésével.

Az idei első biológiai kezelés több mint tízmillió forintjába kerül majd a térség településeinek, ezt a költséget lakosságarányosan állják. A szúnyoggyérítést a szövetség által pályázat útján megbízott Pannónia Központ Kft. szakértői csapatának javaslata alapján a közbeszerzésen kiválasztott Corax-Bioner Zrt. végzi el.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Május
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004