Oldal kiválasztása

Tour de Hongrie – Rajt a Vitorlás térről

Szerző: | 2021-05-06.

Elrajtolt a 42. Tour de Hongrie nemzetközi mezőnye Balatonfüredről. Az országúti viadalon huszonkét csapat állt rajthoz, összesen 132 versenyzővel. A magyar válogatott mellett ausztrál, holland, izraeli, német, olasz, amerikai, belga, spanyol, lengyel, norvég, horvát, román csapat is indult.

Öt nap, 132 kerékpáros és 792 kilométer. A versenyen, amelynek második szakasza indult Balatonfüredről, csak kontinentális vagy annál magasabb bejegyzésű csapatok, illetve nemzeti válogatottak állhattak rajthoz.

A Tour de Hongrie egy kilencvenhat éves múltra visszatekintő nemzetközi országúti kerékpárverseny, a legnagyobb magyar kerékpáros viadal, az ország nemzeti körversenye. Az első Tour de Hongrie-t 1925-ben rendezték meg, a magyar kerékpárosok a Francia Körverseny, a Tour de France mintájára hívták életre.
Az évek során háborúk és politikai rendszerek miatt hosszabb időszakokon át is szünetelt a verseny, az idei a 42. kiírás.
A körverseny kilencvenhat éves története során a hazai kerékpárosok szerezték meg a legtöbb győzelmet, tizenkilenc alkalommal nyert magyar versenyző az összetettben.

  • Képgaléria a rajtról

EREDMÉNYEK
42. Tour de Hongrie 2. szakasz, Balatonfüred-Nagykanizsa (183 km):
1. Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe) 4:03:55
2. Alberto Daniese (olasz, Team DSM) azonos idővel
3. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) a. i.

Az összetett versenyben: 1. sárga mezben Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe)
A gyorsasági pontversenyben: 1. zöld mezben Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe)
A hegyi pontversenyben: 1. piros mezben Maciej Paterski (Voster ATS)
A legjobb magyar versenyző: 1. fehér mezben  Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec)

A VERSENY

A nemzeti körverseny összdíjazása meghaladja a tizenhat millió forintot. A szakaszok egyéni eredményeinek díjazása mellett több külön versenyt is értékelnek. Az összetett (valamennyi szakasz összeadott időeredményei alapján) legjobb egyéni versenyzője a sárga mezt viselheti, díjazzák az összetettben legjobb csapatot is. Ugyancsak az összetett időeredmények alapján talál gazdára a legjobban szereplő magyar versenyzőnek járó fehér mez. A szakaszok során kijelölt gyorsasági részhajrákon, illetve a befutóknál megszerzett pontok alapján hirdetik ki a gyorsasági pontverseny legjobbját, aki a zöld mezt húzhatja fel. A szakaszokon kijelölt hegyi hajrákon gyűjtött pontok alapján a hegyi pontverseny legjobbja kapja a piros mezt.

Mit kell tudni az embert próbáló versenyről? Benedek István, a legnagyobb amatőr világversenyeken induló füredi kerékpárversenyző a Füred TV-nek nyilatkozott.

A MEZŐNY

A címvédő Valter Attila és a 2019-es összetett második helyezett Dina Márton ezekben a napokban a Giro d’Italián vesz részt, de a rajtlistán rajtuk kívül ott van mindenki, aki számít a magyar mezőnyben. Indul a 2017-es Tour de Hongrie második helyezettje, Peák Barnabás, ott lesz a rajnál a 2016-os magyar bajnok Pelikán János, a kétszeres magyar bajnok Kusztor Péter, és az ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Erik.
A Giotti Victoria Savini Due is nevezte magyarjait, a bajnoki címvédő Filutás Viktor mellett a 2019-es magyar bajnok Szarka Gergelyt, a magyar válogatott színeiben pedig Karl Ádám, Orosz Gergő, Palumby Zsombor, Szöllősi Ferenc, Rózsa Balázs és Hrenkó Norbert szállhat nyeregbe, vagyis várhatóan összesen tizenhárom magyar versenyző áll rajthoz.

A PROGRAM

A Tour de Hongrie május 12-én Siófokon rajtolt, az útja során hét megyét (Somogy, Veszprém, Zala, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád és Heves), illetve tizennyolc várost (köztük két megyeszékhelyt, Kaposvárt és Veszprémet, valamint a fővárost, Budapestet), összesen 113 települést érint majd.

2004-ben volt először házigazda Balatonfüred a Tour de Hongrie életében, akkor a szlovák Prazdovsky nyerte a Balaton-parti sprintbefutót. Egy évvel később egyéni időfutam házigazdája volt a város.

A mezőny Füredről kisebb kitérőkkel dél-nyugat irányába indult. Badacsonyt megkerülve Tapolcán, Sümegen, Hévízen és Zalakaroson át jutottak el a versenyzők a nagykanizsai befutóig. A száznyolcvanhárom kilométeres dombos szakasz során két hegyi és három gyorsasági részhajrán gyűjthették a pontokat és a bónuszmásodperceket a kerékpárosok.

 

A Tour de Hongrie történetében hatodik alkalommal követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket, a legnagyobb magyar kerékpárversenyt az M4Sport közvetíti élőben. A magyar körversenyről készült összefoglalók valamennyi kontinensen, több mint százötven országban lesznek láthatók.

Az eseményt a koronavírus-járvány miatt szigorú korlátozások mellett rendezik meg, betartva nemcsak a hazai előírásokat, hanem a sporteseményre érvényes nemzetközi protokollt, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség aktuális szabályzatát. Eszerint a karaván úgynevezett versenybuborékban lesz az esemény teljes időtartama alatt, a szálláshelyekre, a rajt- és célterületeken elzárt területeire illetéktelenek nem léphetnek be, így bizonyos területeken nézők sem lehetnek jelen. A szervezők arra kérik a szurkolókat, hogy mindenképpen tartsák be a hatályos rendeleteket, az utak mentén a kerékpáros karaván elhaladása idején viseljenek maszkot és tartsanak biztonságos távolságot.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2021 >
Június 14
  • 14
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004