Borhetek – Fesztivál a sétányon

A borvidék legjobb nedűi, harminc fajtából származó, közel háromszáz-féle bor kóstolható. Huszonnégy borász kínálja a borait, a borosgazdák faházai között az első helyet, a hagyományoknak megfelelően, az év füredi borásza kapta most is, ezúttal az Arias Borászat. A város legnépszerűbb gasztronómiai eseménye augusztus 29-ig tart a Tagore sétányon.

A borosgazdák faházai a szokott helyen sorakoznak idén is a Tagore sétányon, az első helyet, a hagyományoknak megfelelően, az év füredi borásza kapta, ezúttal Kálmán József, azaz az Arias Borászat.
Tizenkét féle bort kínálnak a fesztiválon: a pécselyi Olaszrizlingjük, a Sisegőre keresztelt gyöngyözőboruk, és a kései szüretelésű Olaszrizlingjük kiemelt figyelmet érdemel.

Csak a Balatonfüredi-Csopaki borvidék borászai vehetnek részt a rendezvényen, azok, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben rendelkeznek füredi szőlőterülettel. A kitelepülő huszonnégy borászat listája alább.

  • Képgaléria

Az augusztus 6-29. között zajló gasztronómiai eseményt ezúttal is koncertek kísérik. A Kisfaludy Színpadon szinte minden nap jobbnál jobb zenekarok lépnek fel. Itt lesz például Kállay Saunders András, Heincz Gábor Biga, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band illetve zenél a nagy kedvencünk, a Fran Palermo is.

A részletes zenei program itt.

A borászok mellett pecsenyesütők és kézművesek árulják portékáikat illetve kitelepültek vendéglátóhelyek is.

Csak palackozott borok kínálhatók, a rendezvény alatt többször ellenőrzik majd a minőséget. Borászatonként 8-12 féle bort lehet kóstolni, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek.
Az olaszrizlingből szinte kimeríthetetlen a kínálat, a klasszikustól a késői szüretelésűn át, a dűlőn szelektáltakig, mindenféle lesz. A gyöngyöző borok és rozék továbbra is nagy kedvencek, valószínűleg az idei fesztivál slágertermékei lesznek, de a fajsúlyosabb vörösborok, a borkülönlegességek és a díjnyertes nedűk sem hiányoznak majd.

Idén sincs egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 500 forinttól akár 700-900 forintba is kerülhet.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva. Egyedi készítésű, három decis kristálypoharakból lehet inni a bort, amelynek különlegessége, hogy minden pohár talpában dombornyomással szerepel a Balatonfüred felirat.

Évente átlagban közel kétszázezren keresik fel a fesztivált. Hacsak nem lesz kirívóan rossz idő, idén is legalább ennyi vendégre lehet számítani. A korábbi évek tapasztalatai alapján a hétvégéken rendre nagy tumultus várható, augusztus 20-án a parti tűzijátékkal együtt pedig csúcsra jár a fesztivál.

Íme, a kitelepülő borászok listája:

Arias Borászat
Figula Pincészet
Zelna Pincészet
Koczor Pincészet
Balogh Pincészet
Szabó és Fia Borpince
Gyukli Pincészet
Bökő Pincészet
Feind Pincészet
Thetis Borászat
Koronczai Pince
Dobosi Pincészet
Schieszl Borház
SzerVinium
Béla és Bandi Borászat
Lídia Borház
Horváth Borház
Fodorvin Családi Pincészet
Piffath Pincészet
Vesztergom Pince
Lázár Pince
Paloznaki Péter Pince
Dörgicsélő Pincészet
Mészáros Pincészet

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.