Oldal kiválasztása

Irodalmi szalon nyílt – Hamvas Napok a városban

Szerző: | 2021-11-14.

Megnyílt a város új kulturális tere, a Vaszary Villa épületében helyet kapó irodalmi szalon, amely a tavaly elhunyt, Balatonfüredhez erősen kötődő Szőcs Géza Kossuth-díjas költő nevét viseli. A Hamvas Napok keretében tartott megnyitón elhangzott: közösségi terek nélkül nem élhető egyetlen város sem, az irodalmi szalon a beszélgetések, találkozások új helyszíne lehet.

– Szőcs Géza Balatonfüred támogatója volt, több füredi rendezvény szereplője és mentora. Szellemi örökségét szeretnénk ápolni az irodalmi szalonnal. Az a dolgunk, hogy megtöltsük ezt a helyet élettel, tartalmas programokkal – mondta a megnyitón Bóka István polgármester.

Az irodalmi szalon egy részében Szőcs Géza kedvenc festményei és az általa használt bútorok kaptak helyet. A tárgyak között özvegye Gergely Zsuzsa tartott személyes hangvételű tárlatvezetést, Für Anikó színművész pedig a költő Füredhez kötődő verseiből mondott el néhányat.
Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész és Kováts Péter, Bartók-Pásztory díjas hegedűművész kisebb hangversenye tette még emlékezetesebbé az eseményt, amelyen részt vett a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is.

Cserép László a szalon vezetője kérdésünkre elmondta: amolyan nyitott szellemi műhelyként a tervek szerint koncerteknek, irodalmi esteknek, különböző kulturális eseményeknek ad majd helyet a szalon, de megtalálható itt egy folyamatosan bővülő könyvtár részleg is, ahol bárki kedvére olvasgathat.

  • Képgaléria

A hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakjára, a kultikus íróra, Hamvas Bélára emlékező programsorozat ezúttal is a hagyományos megemlékezéssel kezdődött, a Tagore sétányon magyarul és angolul olvasták rá a Hamvas-hársra az író Fák című esszéjének egy részletét.
Az érdeklődők találkozhattak Bernard Adams műfordítóval, Jász Attila főszerkesztő és Várhegyi Miklós szerkesztő révén megismerkedhettek az Új forrás folyóirat Hamvas számával, Balázs János zongoraművész és a Mendelssohn kamarazenekar közös koncertjén pedig meghallgathatták többek között Hamvas egyik kedvenc művét, Schumann Karneval című szerzeményét. Volt irodalmi reggeli, Szarvas József színész vezetésével séta indult a Koloska-völgybe, az ikonikus hársfához.

A szellemóriás hagyatékát ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság idén a Magyar Írószövetséggel és a helyi önkormányzattal közösen egy országos Hamvas Béla  esszépályázatot írt ki az Európai kultúra válsága címmel.
– Hamvas Béla a hazai esszéirodalom kimagasló alakja, írásainak kivételes gondolati mélysége van. Abban bízunk, hogy alakja ösztönzi majd a szerzőket, jobbnál jobb esszék születnek és ezzel egyben kicsit új lendületet tudunk adni ennek a fontos műfajnak is – fogalmazott Erős Kinga a Magyar Írószövetség elnöke.
– Legyenek a beérkező esszék csípősek és provokatívak, hiszen a provokatív, kritikus gondolkodás Hamvas sajátja – tette hozzá Szántó Tamás, a Hamvas Béla Asztaltársaság elnöke.

A Hamvas Napok programsorozatot a következő években is támogatja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program – jelentette be Can Togay János, művészeti főtanácsadó, aki hangsúlyozta: Hamvas Béla európai dimenzióval rendelkező, kivételes egyéniségű szerző, aki írásaiban örök perspektívákat tud nyitni az ember számára, ami a konfliktusokkal teli, széttördelt világban nagyon fontos.

A Hamvas Napok vasárnap este borkóstolással zárul, Ambrus Lajos író, borász beszélget a hamvasi szellemiségre érzékeny borászokkal Jásdi Istvánnal és Figula Mihállyal.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2021 >
november 22 - november 28
  • 22
    Nincsenek események
  • 23
    Nincsenek események
  • 24
    Nincsenek események
  • 25
    Nincsenek események
  • 26

    Betlehem állítás

    17:00 -19:00
    2021.11.26
    Balatonfüred, Szent István tér 2.
    Balatonfüred, Szent István tér 2.

    Füredi advent.

  • 27

    Fritz Béla tárlata

    16:00 -18:00
    2021.11.27
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.

    Kiállításmegnyitó.

    190 éves a füredi Nemzeti Játékszín

    18:00 -20:00
    2021.11.27-2021.12.27
    Balatonfüred, Gyógy tér
    Balatonfüred, Gyógy tér

    Megemlékezés és színházi előadás.

  • 28

    Advent fényei

    16:00 -19:00
    2021.11.28
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca

    Táncgála.

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a
  • örök füredi2024-03-22 09.56AgoraÉn nem panaszkodnék ha Érdi Tamás koncertre mehetnék! Kiváló művész, kiváló a repertoára! Akinek nem tetszik ne nézze! Ez a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004