Oldal kiválasztása

Március 15. – Hazafiság és európai kitekintés

Szerző: | 2022-03-15.

Az 1848-as forradalom vezetői bizonyították: a mindenkori helyzet és a mozgástér helyes felmérése csak elkötelezett hazafisággal és széleskörű európai látókörrel lehetséges. Csak a kellő műveltséggel és európai kitekintéssel rendelkező magyar társadalom képes a saját sorsának irányítására - mondta március 15-e alkalmából rendezett megemlékezésen dr. Fodor Pál, akadémikus, kutatóprofesszor.

– A magyar politikai osztály 1848-ban élt az alkalommal, amivel nem élni, olyan bűn lett volna, amit soha nem lehetett volna megbocsátani. A magyar forradalom elkerülte a nagy forradalmak csapdáit. Azoktól eltérően mindvégig törvényes és morális alapú, páratlan tisztaságú volt. Azonban mohácsi méretű katasztrófát szenvedett el a magyarság. Ekkor alapozódott meg az a gyászos hagyomány, amelytől mai napig szenvedünk, hogy a magyarság tehetséges, sokra hivatott rétege, egy-egy nagy kataklizma után fölkerekedik és másutt keresi a boldogulását. Mint 45 és 56 után, és azóta is – fogalmazott dr. Fodor Pál, akadémikus, kutatóprofesszor.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont címzetes főigazgatója, ünnepi beszédében felidézte, hol a Habsburgokra, hol a németekre, hol a szovjetekre sandítva kellett a nemzetnek a nagy sorskérdéseiről beszélni, vagy éppen hallgatásra kényszerülni.
Hangsúlyozta: az 1848-as forradalom bukása véglegesen megerősítette a nemzet fatalista hajlamát és csökkentette a cselekvésre való hajlandóságát.

– Azonban sok felemelő, távolra mutató hozadéka is van a 48-as forradalomnak. Megmutatta: lehet úgy mélyreható társadalmi változtatásokat véghez vinni, hogy azoknak mindenki nyertese legyen. Lehet úgy társadalmi fölfordulást végrehajtani, hogy a törvényesség mindenben érvényesüljön. Lehet úgy rendezni a dolgokat, hogy a tér a tehetségeseké legyen. Lehet a közérdeket úgy szolgálni, hogy az ember ne a saját hasznát keresse. Lehet úgy politizálni, akár a legkiválóbb európainak lenni, hogy a nemzet felmérve az érdekeit, okosan viselkedik egoistán – vélekedett az akadémikus

  • Képgaléria

– Az elkötelezett hazafiság azonban önmagában nem elég, széleskörű európai látókörrel kell kiegészülnie. A mindenkori helyzet és a mozgástér helyes felmérése csak ilyen látókörrel lehetséges. Mindez ma létfontosságú, mert az örökre elmúltnak hitt fenyegetések egy pillanat alatt ismét a határainkon dörömbölnek. A 48-as vezetők bizonyították, hogy a kellő műveltséggel és az európai kitekintéssel rendelkező magyar társadalom képes és kész a saját sorsának irányítására. Nagyon szeretném, ha a mai magyarok többsége végre felnőne hozzájuk, és példájukat követve búcsút intene az önsajnálatnak, az örökös panaszkodás rémisztő szokásának. Végre átéreznék, hogy a tégy magadért, Isten is megsegít, elvnél nincs jobb útmutató. Az ember, a család és a haza megmaradásához egy élhető ország megteremtéséhez, az a legjobb hazafi, aki a legjobb minőségben végzi el a teremtőtől rámért feladatát. Ez a forradalom legfontosabb öröksége– zárta beszédét dr. Fodor Pál.

A megemlékezésen Kacsó Hanga énekművész és Szabó Dániel cimbalom művész, valamint Farkas Laura, Virágh Panna és Urszinyi Ádám, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Intézet Színházi Tanszékének hallgatói idézték meg a márciusi forradalom szellemiségét, majd az egybegyűltek megkoszorúzták a Tagore sétányon álló Széchenyi szobrot.

A Füredi Tavaszi Fesztivál programjai folytatódnak.
Részletes program itt.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Július 3
  • 03
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004