Oldal kiválasztása

Átadták az Arácsi Tájházat

Szerző: | 2022-05-21.

Arács központja rendkívüli értéke a városnak, de az egész Balaton régiónak is. A tájházat az utolsó pillanatban mentette meg és újította fel a város – fogalmazott Bóka István polgármester az Arácsi Tájház átadó ünnepségén. Új városi intézmény és közösségi tér született.

– A tájház épülete nagyon rossz állapotban volt, szinte az utolsó pillanatban vásárolta meg az önkormányzat. Kevés helyen maradt meg viszonylag épségben a régi, hangulatos, kicsi házas településszerkezet. Vigyáznunk kell erre a kis történeti szövetre, amelynek egy fontos eleme a tájház – fogalmazott Bóka István polgármester az átadó ünnepségen, majd kiemelte az épület megmentését a városrész egykori alpolgármestere Kutas Árpád is a szívén viselte.

Miszlai Zsolt, a Magyarországi Tájházak Szövetségének Közép-dunántúli régiós elnöke az ünnepségen hangsúlyozta: A tájház bútorai, tárgyai, a kiállított dokumentumok egy, a 20. század első felében élt család lakóhelyét mutatják be. A tisztaszoba és konyha a századfordulótól a harmincas évekig jellemző berendezést idézi meg.
– Tudatos feladatunk a múlt értékeinek megőrzése. A tájház felújítása és korhű bemutatása erről szól. Autentikus környezetet tudtunk teremteni a hagyaték, az ajándékozás és korhű tárgyak vásárlása révén – fogalmazott az elnök.

Arács központjában a 19. század közepén már állt a lakóház. Építésekor a településen körülbelül 600-n éltek. Az épület az elmúlt századok során folyamatosan lakott volt. Az utca felőli házrész még a teleksoros úti falvak építészeti hagyományait mutatja. A későbbi hozzáépítések már a későbbi századokra jellemző közös udvarok rendszere szerint épült meg.
Eredetileg a ház szabadkéményes konyhával rendelkezett, amelynek archaikus hatást keltő boltozata még most is látható. A többszöri átépítések és hozzáépítések során alakult ki a 20. század elejére a végleges épület, amelynek a felújítás során a megmenthető részletei a kiállítótérben, illetve a közösségi terekben láthatóak.

  • Képgaléria

Arács példamutató volt a kultúra terén, hiszen Arácson már korán olvasóegylet (1891) és dalegylet (1910) jött létre, Füreden 1893-ban Polgári Dalegylet, később Izraelita Nőegylet, olvasókörök és gazdakörök, vöröskereszt egyesület alakultak. E közösségi létnek az eredete teremtett arra alapot, hogy az Arácsi Tájház megidézze ezt az időszakot, nem csak tárgyi formájában, hanem a hagyományőrzés terén is.

Az Arácsi Tájház felújítása mintegy 70 millió forintba került, a beruházáshoz az önkormányzat harminc millió forintot biztosított a többi forrást különböző pályázati támogatások fedezték.

A Füredkult Kft. működtette tájház új közösségi térként funkcionál, kapuja nyitva áll majd az érdeklődők előtt. Különböző kulturális programoknak, foglalkozásoknak is helyet biztosít, autentikus helyszíne lesz a népművészeti táboroknak, múltidéző eseményeknek. Az Arácson most is működő csoportok és kisközösségek pedig megtöltik majd élettel, a Balatonfüredi Örökségünk Hímző Műhely tagjai, asszonyai foglalkozásokat indítanak, bemutatókat tartanak ifjaknak és időseknek egyaránt, a Kék Balaton Népdalkör révén pedig megismerkedhetünk a korabeli dalkörök világával is.

Az ünnepélyes megnyitón közreműködött a Balatonfüred Néptánc Együttes és Kék Balaton Népdalkör az udvarban pedig népi játéktér és kézműves vásár, foglalkozások várták a gyerekeket.

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004