Borhetek – Fesztivál a sétányon

A borvidék legjobb nedűi, harminc fajtából származó, közel háromszáz-féle bor kóstolható. Huszonöt borász kínálja a borait, a borosgazdák faházai között az első helyet, a hagyományoknak megfelelően, az év füredi borásza kapta most is, ezúttal az Arias Borászat. A város legnépszerűbb gasztronómiai eseménye augusztus 5-28. között zajlik a Tagore sétányon.

A borosgazdák faházai a szokott helyen sorakoznak idén is a Tagore sétányon, az első helyet, a hagyományoknak megfelelően, az év füredi borásza kapta, ezúttal Kálmán József, azaz az Arias Borászat.

A Tagore sétányon Bede Róbert mesterszakács révén látványfőzések is lesznek, a séf a füredi borverseny díjnyertes boraihoz kreál majd fogásokat. Az érdeklődők szinte minden nap borbemutatókon vehetnek részt, amelyeket a fesztiválon szereplő borászok maguk tartanak majd. Lehet kérdezni, kóstolni és elmélkedni a borról.

A Borheteken ezúttal is csak a Balatonfüredi-Csopaki borvidék borászai vehetnek részt, azok, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben rendelkeznek füredi szőlőterülettel. A kitelepülő huszonöt borászat listája alább.

  • Képgaléria

Az augusztus 5-28. között zajló gasztronómiai eseményt ezúttal is koncertek kísérik. A Kisfaludy Színpadon illetve a Tagore sétányon felállított Rizling színpadon naponta játszanak zenekarok. Jazz, blues, népzene váltják majd egymást.

A részletes zenei program itt.

A sétányra kitelepülő 25 boros gazda mellett pecsenyesütők, pálinka árusok, egy cukrászda illetve 15 kereskedő kap helyet.

Csak palackozott borok kínálhatók, a rendezvény alatt többször ellenőrzik majd a minőséget. Borászatonként 8-12 féle bort lehet kóstolni, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek.
Az olaszrizlingből szinte kimeríthetetlen a kínálat, a klasszikustól a késői szüretelésűn át, a dűlőn szelektáltakig, mindenféle lesz. A gyöngyöző borok és rozék továbbra is nagy kedvencek, valószínűleg az idei fesztivál slágertermékei lesznek, de a fajsúlyosabb vörösborok, a borkülönlegességek és a díjnyertes nedűk sem hiányoznak majd.

Idén sincs egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 500 forinttól akár 700-1000 forintba is kerülhet.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva. Egyedi készítésű, három decis kristálypoharakból lehet inni a bort, amelynek különlegessége, hogy minden pohár talpában dombornyomással szerepel a Balatonfüred felirat.

Évente átlagban közel kétszázezren keresik fel a fesztivált. Hacsak nem lesz kirívóan rossz idő, idén is legalább ennyi vendégre lehet számítani. A korábbi évek tapasztalatai alapján a hétvégéken rendre nagy tumultus várható, augusztus 20-án a parti tűzijátékkal együtt pedig csúcsra jár a fesztivál.

Íme, a kitelepülő borászok listája:

ARIAS BORÁSZAT
BALOGH PINCE
BÉLA ÉS BANDI BORÁSZAT
BÖKŐ PINCE
DOBOSI PINCÉSZET
FEIND PINCÉSZET
FIGULA PINCÉSZET
FODORVIN PINCÉSZET
GYUKLI PINCÉSZET
HORVÁTH BORHÁZ
KOCZOR PINCÉSZET
KORONCZAI PINCE
ECHO PINCE – DÖRGICSÉLŐ
LÁZÁR PINCE
LIDIA BORHÁZ
MÉSZÁROS PINCE
PÉTER PINCE
PIFFÁTH LAJOS
REITNER PINCE
SCHIESZL PINCÉSZET
SÖPTEI PINCÉSZET
SZABÓ ÉS FIA BORPINCE
THETIS BORÁSZAT
VESZTERGOM PINCE
ZELNA BORÁSZAT

 

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.