Oldal kiválasztása

Eszmecsere a Balatonról

Szerző: | 2022-08-28.

Ökológia, fenntarthatóság, közösségek és persze maga a tó. TEDxBalaton, aktuális és forró témákkal Balatonfüreden. Milyen lesz a jövő közlekedése, milyen technológiai fejlesztések várhatók, miért fontosak az inspiráló emberi élettörténetek? Az első TEDxBalaton szervezői igazi intellektuális dzsemborit ígérnek, az előadások között és után gasztro programokon lehet majd kikapcsolódni, és izgalmasnak ígérkezik a FORTEPAN strandfotó kiállítása is.

A szervezők, Sághy Krisztina és Végvári Imre már több TEDx konferencia megszervezésén vannak túl. Most a két szenvedélyt – a tudásmegosztást és a Balatont – összekapcsolták.

– Úgy gondoljuk, hogy egyre többen vagyunk a Balatonon, költözünk le, vagy csak élünk ott félig, nyaralunk hosszabb időt, akik szívesen vennénk részt párbeszédben, kulturális eszmecserében. Hosszú távban gondolkozunk, egy olyan platformot szeretnénk teremteni, ami egyre nagyobb és termékenyebb lesz – mondja Kriszta.

– A Balatonnál minden megvan, ami a teljes élethez kell, de a szervezett, intellektuális pezsgés még hiányzik. Vannak kisebb körök, szorosabb közösségek, de szeretnénk egy platformot, ami mindezeket összeköti – így Végvári Imre. A cél tehát többek között az is, hogy találkozási pontot nyújtsanak mindazoknak, akik a Balaton régióban szeretnének tenni, élni, dolgozni, vállalkozni. A találkozásokat újabb projektek és ismeretségek követik majd, ami új ötleteknek, kezdeményezéseknek adhat talajt.

A balatoni TEDx előadásait egy szakértő zsűri segítségével választották ki. A TEDx előadások nem csak a meghívottak hitelessége miatt különösen értékesek, hanem azért is, mert a 18 perces vagy rövidebb mini prezentációkat egy masszív két hónapos felkészülés előzi meg.

– Minden témát igyekeztünk több oldalról megfogni. Dr. Zlinszky András a balatoni ökoszisztéma összetettségét mutatja majd meg nekünk, Tokody Klára közgazdász, balatoni blogger és meseíró a tavat övező gazdag mondavilágról mesél, Mezei Csaba amatőr hajóépítő és közösségszervező egy izgalmas hajós szubkultúrát mutat be, míg Bagyó Sándor, az ország első számú vízi mentője az életmentés témakörében tesz rendet a fejünkben, Kocsis Janka gyógyszerész pedig elmondja, miért ne vizeljünk a Balatonba – mondják a szervezők.

A szeptember 10-én tartandó rendezvényen előadást tart még dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem tulajdonosa, Mihályi Jeromos a Tihanyi Apátság perjele,  Zólyomi Zsolt parfümőr, és Tóth Balázs, a BL Yachtclub vezetője. Az előadók történetei nem csak a Balaton miatt érdekesek, a témák mindenki számára aktuálisak.

Gasztro, kultúra, tudomány, hagyomány, találkozás sok szemszögből, befogadható módon – ezt ígéri a TEDxBalaton. Mivel az esemény a hivatalos TEDx ernyője alá tartozik, az előadások videói felkerülnek majd a megosztó platformokra.

Az előadások mellett lesznek még pódiumbeszélgetések a jövő fenntartható közösségi közlekedésének témakörében és a vízminőség és a víz jövőjének témájában. Kisebb kerekasztal beszélgetésen is részt vehetünk Al Ghaoui Hesna vezetésével, mely a helyi közösségekhez csatlakozás témáját járja majd körül. Lesz még Gasztro Piknik, és FORTEPAN Balaton VJ kiállítás.

A TEDxBalaton a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Október
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004