Harmincéves a Quasimodo Költőverseny

Százharmincnyolc alkotótól, köztük külföldön élő szerzőktől, több mint kétszáz vers verseng a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny fődíjáért. Az idén harmincéves balatonfüredi költőversenyhez hasonló kezdeményezést Európában sem nagyon találni. Három nap (szeptember 15-17.) a kortárs költők jegyében, koncertekkel, irodalmi estekkel és olasz gasztronómiával.

A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es, balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992-ben indított költőverseny ezúttal is igazi irodalmi fesztivál lesz. A hagyományoknak megfelelően a Tagore sétányon Salvatore Quasimodo emlékfájánál tartanak ünnepséget, majd este fél hétkor az Anna Grand Hotel dísztermében adják át a költőverseny díjait. A díjazott költők ezúttal is felolvassák verseiket.

– Megünnepeljük a költőverseny harmincéves évfordulóját. Sok mindennel készülünk, az irodalom mellett szokásunkhoz híven ezúttal is lesz zene és gasztronómia is, sőt a Magyar Kultúra huszár tematikájú lapszámának apropóján még lovasbemutató is lesz a Nemzeti Lovas Díszegység közreműködésével. Irodalmi konferenciát rendezünk, 250 éve született Kisfaludy Sándor, tulajdonképpen tőle eredeztethető a magyar szerelmi költészet, az ő és Petrarca kapcsolatáról értekezünk- fogalmazott Cserép László, a Quasimodo Költőverseny alapítója.

A szeptember 15-17. között zajló balatonfüredi irodalmi fesztivál keretében a Balatonfüredhez több szállal kötődő, a városban még színházat is alapító Kisfaludy Sándorról szóló szimpóziumot tartanak a téma szakavatott professzoraival. Bemutatkozik a Tempevölgy és az Országút című folyóirat, koncertezik a Ferenczy György és a Rackajam illetve a preparált zongorák kedvelője, az olasz zeneszerző, zongoraművész Mario Mariani.
A rendezvény olasz kerti partival zárul.

A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják. Faludy György, Határ Győző, Orbán Ottó, Czigány György, Gergely Ágnes, Gömöri György, Zalán Tibor, Szálinger Balázs, Marno János, Tóth Krisztina csak néhányan a teljesség igénye nélkül, azok közül, akik díjat kaptak a költőverseny harminc éve alatt.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.