Zenével ünneplik a magyar nyelvet Balatonfüreden

Könyvbemutatók, megzenésített kortárs versek, játékos irodalom órák és közös versmondás a Kiserdőben - programsorozattal ünneplik Balatonfüreden a Magyar Nyelv Napját.

A rendezvénysorozat november 11-én, pénteken a Kiserdőben rendezendő közös versmondással kezdődik. Az egykori kőszínházi oszlopoknál Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra című folyóirat főszerkesztője mond köszöntőt, majd a balatonfüredi diákok a város tíz kulturális partnervárosának tanulóival egy időben szavalják el Babits Mihály A lírikus epilógja című költeményét.
A közös versmondás varázsát már évek óta megidézik a Kiserdőben, mert “Hol irodalom van, ott irodalom van, előszivárog DNS-ből vagy honnan.”
Még pénteken este hat órakor Lukács Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész irodalmi estjét rendezik meg a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban. Az érdeklődők Lukács Sándor 75. születésnapjára megjelent Kikötő című verseskötetét ismerhetik meg. A pandémia idején született, elégikus hangvételű versekben jól érzékelhető az elmúlás problematikája, az idő múlásából következő számvetés, a földi létezés végességére adható válaszok keresése.

Másnap az Eleven Költők Társasága koncertezik a Kisfaludy Galériában. Kortárs költők sorai elevenednek meg a zene által. Szentmártoni János, költő, Gréger Zsolt dalszerző, Keleti András, a Budapest Bár egyik énekese, zeneszerző-producer, Kohánszky Roy, a Roy és Ádám formáció basszusgitáros énekese és Máté Szabolcs, a Colorstar zenekar billentyűse egyfajta nyitott zenei-irodalmi műhelyként dolgozza fel és adja elő a kortársak gondolatait.

November 13-án, vasárnap egy klasszikus könyvbemutatóra invitálják az ízes magyar irodalom iránt érdeklődőket. Mikszáth Kálmán, a magyar nyelv művésze címmel tart előadást Praznovszky Mihály, irodalomtörténész, a nagy regényíró éltművének tudora. Kihasználva az alkalmat bemutatja az általa szerkesztett Lovagok, hóhérok, szeretők című új Mikszáth novelláskötetet, amely a magyar történelemről szól, amolyan mikszáthos módon, kikacsintva a história függönye mögül a mára.

A Magyar Nyelv Hete keretében november 11-18. között több napon át magyar nyelvi játékokon vehetnek részt a város általános és középiskolás diákjai. A rendezvénysorozat részletes programja itt.

 

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.