Oldal kiválasztása

Elkészült a helyi építési szabályzat

Szerző: | 2022-12-20.

Elkészült és hamarosan életbe lép a város új helyi építési szabályzata, amely tulajdonképpen meghatározza, milyen irányba fejlődjön Balatonfüred. Elsődleges cél a város zöldfelületeinek növelése, a lakosság életminőségének javítása, a jó minőségű épített környezet kialakításának elősegítése volt. Szigorodtak a feltételek, az épületmagasságot és a beépíthetőségi százalékot csökkentették, ezzel párhuzamosan nagyobb zöldterületek kialakítását preferálja az új szabályzat.

Az országos területrendezési törvényhez, ezen belül is a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet előírásaihoz kellett igazítani a helyi szabályozást, melynek egyszerre kell megfelelnie az állami jogszabályoknak, az egyedi lakossági igényeknek, és tartalmaznia kell az önkormányzati szándékot is. Az újonnan beépítésre vagy jelentős átépítésre szánt területeken meg kellett határozni a kialakítható legkisebb telekméretet, a beépítési módot, a megengedett legnagyobb beépítettséget, az épületek magasságát valamint a kötelező zöldfelület mértékét. Tulajdonképpen építési munkát végezni a városban csak a helyi építési szabályzat valamint a szabályozási terv előírásainak megfelelően lehet.

A fő szempont az volt, hogy a szabályozás egy élhető település ideáját segítse elő. A felülvizsgálat során csökkentették a városban építhető épületek magasságát, korlátozták a telkek beépíthetőségét is, ugyanakkor növelték a kötelezően kialakítandó zöldterületek nagyságát.

A HÉSZ közel három évig készült a hatóságokkal egyeztetve illetve a lakossági igények és kérések figyelembevételével. 109 egyedi ügyet vizsgáltak meg és bíráltak el, az önkormányzat minden esetben igyekezett a jogszabályok keretein belül pozitívan hozzáállni a kérelmekhez, azonban voltak olyan partnerségi egyeztetések, ahol a kérelmek nem valósulhattak meg.
Összesen harminc hatóságot és önkormányzatot kerestek meg véleményezésre, számos egyeztető tárgyalást folytattak le. A hosszas munka eredményeként a képviselő testület a legutóbbi ülésén megszavazta az új szabályozást.

A munka itt nem áll meg, folytatódik az új igények, fejlesztési elképzelések vizsgálata, hiszen egy dinamikusan fejlődő városnak dinamikusan fejlődő Helyi Építési Szabályzatra van szüksége.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2023 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004