Filmklub: Az ember gyermeke

2023-02-07. 20.00Balaton mozi

A hét alkotásból álló, havonta jelentkező balatonfüredi filmklub vetítése.

Alfonso Cuarón, négyszeres Oscar-díjas mexikói filmrendező az ezredfordulón az USA filmiparát átalakító mexikói alkotók egyike.

Az ember gyermeke című filmje 2006-ban készült, és egy 2027-ben játszódó disztópia, ami pergő és látványos akcióival egyszerre tud szórakoztatni és elgondolkodtatni.
A film különleges filmnyelvi eszközöket használ. Cuarón dokumentarista hangvételben, Emmanuel Lubezki szemcsés, mégis halálpontos képeivel, hosszú snittekben forgatta le alkotását, a technikai újítások azonban (köztük az azóta legendássá lett kocsibelsős jelenet) mind a mondanivalót szolgálják.
A film alaphelyzete az elmúlás, az alapeszköze pedig a karakterek dekonstrukciója. A szereplők fénykorukban kiválóak voltak, rendkívüli tetteket hajtottak végre. Itt viszont apró darabokra vannak esve. Egy viccet nem bírnak elmondani, öt percenként fatális hibákat vétenek.
A film tulajdonképpen egy (újjá)születéstörténet, elgondolkodtató párhuzamokkal.
Az ember gyermeke kegyetlen tükröt tart elénk: a nyugati társadalom képmutatását vágja arcunkba. Annyira sem becsüljük az életet, hogy szállást nyújtsunk neki, s ha van is egy látomásszerű, áldott pillanat (amikor felsír a kisded), azt az első lövés összezúzza, és a viharvert kompániának tovább kell menekülnie az ismeretlen felé. Hiába azonban minden kitaszítottság, nyomor és szenvedés, a csendben lángra gyúlt remény elpusztíthatatlan, csakúgy, mint két évezreddel ezelőtt.

Jegyrendelés itt.

 

További programok

Hozzászólások lezárva.