Filmklub: Anna háborúja

2023-04-04. 20.00Balaton mozi

A hét alkotásból álló, havonta jelentkező balatonfüredi filmklub vetítése.

– A 2018-ban készült Anna háborúja rendezője Alekszej Fedorcsenko (Sármányok – Csendes lelkek, Mezei marik mennyei asszonyai, A forradalom angyalai, Az utolsó Édes Bulgária) nálunk gyakorlatilag ismeretlen. Bár a film minimális költségvetéssel, magánadományokból, állami támogatás nélkül készült, ennek ellenére a 2019 év orosz nagy filmfesztiváljain besöpörte a nagydíjakat. Sok nyugati filmfesztiválon is díjazták.
A történet 1941-1942-ben játszódik, a németek által már megszállt Kelet-Ukrajnában. Főhőse egy kislány, aki emberfeletti és példamutató erővel küzd, hogy túlélje azt a helyzetet, amibe kényszerült.
Nem tudhatom, hogy azt az emberi léthelyzetet – ami szinte ugyanazon a földrajzi területen, a második világháborúban is és most is jelen van – hogyan lehet (kell) túlélni, de a film erre mutat példát. Alig tudhatom, hogy a díjak ellenére miért nem vetítették Oroszországban a filmet és miért hallgatták el. Alig tudom, hogy a fentiek ellenére miért nem vetítették a filmet a nyugati országokban sem – fogalmazott Szántó Tamás a filmklub szervezője, akivel a szokásoknak megfelelően a vetítés után lehet majd beszélgetni az alkotásról.

Jegyrendelés itt.

 

 

 

További programok

Hozzászólások lezárva.