Oldal kiválasztása

Füredi az év legszebb társasháza

Szerző: | 2024-09-23.

Az Év háza idei pályázatán a legjobb társasház különdíját az Ófaluban épült társasház-együttes kapta. A rangos szakmai díjat Varga Tamás építész vette át. A füredi településszövet történeti hagyományainak követését és a mai igényeknek megfelelő magas színvonalú, térkapcsolataiban választékos kialakítását értékelte a legjobbnak a zsűri – hangzott az indoklásban.

Idén 47 épületet neveztek építészeik a családi ház, középület és társasház kategóriában: 22 középület, 20 családi ház és 5 társasház közül választotta ki az elismert szakemberekből álló zsűri a legjobbakat. A pályázatot évről-évre a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése és támogatása teszi lehetővé.
Az építészeti közélet rangos, független elismerésének idei nyerteseit szeptember 18-án, a Symbol Budapestben mutatták be.

Az Év háza 2024 szakmai pályázaton családi ház, valamint középület kategóriában osztott ki fődíjat a zsűri. Ezek mellett két szakmai és további három támogatói díj odaítéléséről is döntöttek.

A társasház különdíjat, amelyet a pályázat főtámogatója, a Leier Hungária Kft. alapított, Varga Tamás vehette át a balatonfüredi Ófaluban épült társasház-együttes tervezéséért.

– Varga Tamás balatonfüredi társasház-együttese a mai Magyarország társasház építészetében különleges minőséget képvisel. A Hild-díjjal kitüntetett város Ófalu településrészének, a mai városközpontnak fejlesztéséhez példaszerűen járul hozzá. Az új beépítés a füredi településszövet történeti hagyományát is követve alkot a mai igényeknek megfelelő magas színvonalú, térkapcsolataiban választékos és összetett köztér-struktúrát – mondta méltatásában Krähling János, Ybl-díjjal kitüntetett építész.

Különdíj

Of1

– Számos olyan épület, amely az elmúlt években a független Év háza pályázaton díjazott lett, más hazai vagy akár nemzetközi megmérettetésen is elismerést kapott, így bizonyítva a több évtizede működő pályázat zsűrijének helyes értékítéletét – fogalmazott Noll Tamás, az Év háza pályázat zsűrijének elnöke.

Családi ház kategóriában a fődíjat idén Földes László és Nusszer Diána kapta egy téglaburkolatos, magas építészeti és lakóminőséget képviselő családi ház tervezéséért, míg a legjobb középületért járó díjat Gereben Péternek és Marián Balázsnak, a budapesti BGE Központi Könyvtár és Hallgatói Központ épületének tervezéséért ítélte oda a zsűri.

A 2024. évi Év háza pályázaton a balatonfüredi Modern Műtár tervezői: Lukács István, Vikár András, Gál Árpád, Bencsik Tamás a Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai Különdíját vehették át.

A példamutató építészeti teljesítményeket értékelő Év háza bíráló bizottságában a hazai építészet legfontosabb szakmai szervezeteinek képviselői mellett minden évben meghívást kapnak az előző években Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is.

A zsűri elnöki posztját Noll Tamás, Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke tölti be jelenleg. További társelnökök Dévényi Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az Év háza pályázat elnöki tisztét 4 évig ellátó szakember, valamint Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Nagy Csaba, Ybl- és Prima Primissima – díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj alapító kurátora.
A zsűri szakértő tagjai Tóth Balázs, okleveles építész, Dr. Tóth Elek, a BME címzetes egyetemi tanára, Álmosi Árpád, okleveles építészmérnök, a Magyar Építőművészek Szövetségének delegáltja, illetve a 2023-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Bordás Péter, Dénes György és Krähling János.

Forrás:evhaza.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart