Oldal kiválasztása

35 év rendszerváltás: Történetek a Balatonról

2024-10-05. 18.00
Szőcs Géza Irodalmi Szalon

Beszélgetés Kiss Noémi íróval és Slachta Krisztina történésszel.

Kiss Noémi Balaton című novelláskötete 2000-ben magyarul, majd 2021-ben ugyanezzel a címmel jelent meg német fordításban. Slachta Krisztina történész a kelet-német állambiztonsági szolgálat Megfigyelt szabadság címmel megjelent könyve a Magyarországon működő operatív csoport történetét dolgozza fel.

A TOP Secret című kiállítást a német művész Simon Menner jegyzi, az állambiztonsági archívumokból származó képek nagy visszhangot váltottak ki.
A nyilvánosság előtt rejtve maradni hivatott képeknek köszönhetően a keletnémet titkosszolgálatok bizarr, ijesztő és néha tragikusan vicces világa tárul a néző elé. A képekből egy válogatás lesz látható.

A berlini fal leomlása és Németország újraegyesítése 35 évvel ezelőtt történelmi fordulópontot jelentett Európában. A hidegháború végét és a demokrácia győzelmét jelképezte az önkényuralmi rendszerek felett. Ma, több mint három évtizeddel később, ez az esemény kettős jelentéssel bír. Egyrészt a kommunizmus bukását még mindig a felszabadulás pillanatának és a szabadság és béke korszakának hajnalának tekintik.

A budapesti Goethe Intézet az októberi hónapot a szabadság témának szenteli. A szabadság az azóta felnőtt generációk számára természetes, de a szabadságot megélt nemzedékek még mindig hordozzák a diktatúrák okozta mély bizonytalanságot és törékenységet.

A rendszerváltás sok keletnémet számára a Balatonnál kezdődött: ide el lehetett jutni, egy kicsit szabadabban lélegezni, nyugat-német rokonokkal is találkozni. De sok magyar számára is különleges hely volt, akik ezeknek a német nyaralóknak köszönhetően gazdasági fellendülést élhettek meg és egy kicsit a Nyugat részének is érezhették magukat. Ennek a Balatonnak azonban volt egy árnyoldala is, jelen volt a kelet-német titkosszolgálat is és a felszín alatt a víz és a nyaralás veszélyeket is rejtett.

Megosztás

További programok

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart