Oldal kiválasztása

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Magyarország egyik kiemelkedő minőségi borvidéke, ahol a szőlő- és bortermelés mintegy kétezer éves múltra tekint vissza, és ahol a szőlőművelés első írásos emlékei egyben a magyar szőlőművelés kezdeteiről is tanúskodnak.

 

 

 

 

E történelmi borvidék a Balaton észak-keleti részén, a tóval párhuzamosan húzódó hegyvonulat lankáin, a hegyek által körülvett völgyek, medencék oldalain terül el. A balatonfüredi térség jelentősége akkor kezdett nőni, amikor 1211-ben a Tihanyi Apátság tulajdona lett. A papoknak, szerzeteseknek köszönhetően a szőlőművelés és a borászat színvonala évtizedekkel megelőzte más tájak fejlődését. A török idők visszavetették, a XVIII. században azonban ismét fellendülés következett. A XIX. század közepére pedig Balatonfüred már a Balaton legfontosabb városa lett, ahol az ország előkelőségei bálok, ünnepek alkalmával találkoztak, s mulattak a kiváló fehér borok társaságában. Ma is Balatonfüred a borvidék központja, és 1987 óta a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” cím birtokosa.

Adatok

A borvidék összterülete: kb. 6445 ha. Hegyközségi tagok 500 m2 feletti szőlőterülete: kb. 2143 ha. A borvidékbe tartozó települések száma: 24, a nyilvántartott pincészetek száma: 62.

Balatonfüred-Csopaki körzet: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonszőlős, Balatonudvari, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly
Zánkai körzet: Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

A klíma

A terület éghajlata szélsőségektől mentes, kiegyenlített. A viszonylag enyhe telet korai kitavaszodás követi, majd a nem túl forró, de hosszú nyár, s a többnyire hosszú, derűs, száraz ősz. Az évi középhőmérséklet 10 C° körüli; a napsütéses órák száma meghaladja a kétezret. A Balaton víztükre megsokszorozva veri vissza a napsugarakat, ez kedvezően befolyásolja az éghajlatot, mediterrán mikroklímát teremt a tó környékén.

Talaj

A borvidék talaja rendkívül változatos. Előfordulnak a fillitpalán, permi vörös homokkövön, triász-mészkövön, dolomiton, bazalton, bazalttufán létrejött talajok, de megtalálhatók a pannonagyagon és homokon, márgán és löszön kialakult rendzina és erdőtalajok is. Főként Balatonfüreden és környékén jellemző a feltűnő vörös szín, mely a permi vörös homokkő magas vasoxid tartalmáról árulkodik.

Szőlő és bor

A Balatonfüred-Csopaki Borvidék változatos talaján sokféle szőlőt termesztenek. Némelyeket nagyobb mennyiségben, másokat csupán az érdekesség kedvéért, illetve kísérleti jelleggel. A Balatonra néző, déli- délkeleti fekvésű szőlőtáblákban a tó kedvező fény- és hőgazdálkodásának köszönhetően kiváló minőségű gyümölcsök érnek. Elsősorban fehér borszőlő fajtákat telepítettek, de némely pincészetek, főként a Tihany környéki ültetvényeiken, igazán ízletes vörösbort adó fajtákat is termelnek.

A borvidéken alapvetően két borstílust szokás megkülönböztetni. A Balatonfüreden és környékén készített borok testesebbek, tüzesebbek, magasabb extrakt tartalommal és alkohollal, míg a csopaki borok tartózkodóbbak, kecsesebbek, finom illattal, zamatokkal.


Olaszrizling

A borvidék legnagyobb mennyiségben termelt szőlőfajtája. Nem magyar, valószínűleg francia eredetű, mára mégis ez a vidék tradicionális fajtája. Rendkívül termékeny, mert kedveli az itteni klímát, a mostoha körülményeket is, és talajban sem válogatós. Sokféle stílusban találkozhatunk vele, a mindennapok nem túl karakteres alapborától, egészen a mandulás aromákkal bíró, szép dűlőválogatásokig.


Szürkebarát
(Pinot Gris)

Franciaországból származó fajta, a Pinot család tagja: a Pinot Blanc és a Pinot Noir közvetlen rokona. A XIII. században érkezett Magyarországra, s e térségben kedvező fogadtatásra talált. Íz- és zamatanyagokban gazdag, telt, harmonikus fehérbort adó fajta. Szépségét, fiatalos lendületét száraz borként élvezhetjük igazán, de édes borként is rendkívüli tételek készülhetnek belőle.


Sárgamuskotály

A muskotályok családjába tartozik, annak négy tagja közül a legnemesebb. A legősibb fehér szőlőfajták egyike. Számos borszőlő változata mellett csemegeszőlőként is igen kedvelt; gyakran készítenek belőle szőlőlét vagy mazsolát. Zöldessárga színe; illata és zamata mindennél jellegzetesebb. Elsősorban a hölgyek kedvence, de behízelgő bukéját a férfiak is értékelik


Ottonel muskotály

A muskotályok családjának másik, előkelő lépviselője. A közepes méretű szőlőfürtök bogyói apró szeműek; közepes mennyiségű cukrot és kevés savat tartalmaznak. Kiemelkedő aromaintenzitása és koncentrációja miatt magas presztízsű bor készíthető belőle. Száraz és édes változatai egyaránt kedveltek. Jellegzetes illatát narancsvirághoz, fűszerekhez, bodzához hasonlítják; édes változatához a barackot társítják.


Sauvignon Blanc

Francia eredetű nemes szőlőfajta. Általában reduktív technológiával készülnek borai, bár helyenként találkozhatunk hordós érlelésű, újabban barrique típusokkal is. A világfajták közül az egyetlen olyan szőlőfajta, amely aromatikus fehérbornak számít. A könnyedebb, vagy maximum közepes test mellett élénk savak jellemzik. Bora könnyen felismerhető; bodzára, fűre, csalánra, szénára emlékeztető aromákkal, finom savakkal rendelkezik.


Chardonnay

A Chardonnay a világ egyik legismertebb szőlőfajtája. Ez a méltán híres és divatos fajta nemcsak a fogyasztók körében kedvelt, de a termelők is szívesen foglalkoznak vele jó alkalmazkodóképessége miatt. Bora gazdag és erőteljes. Illata zöldalmára, néha füstre emlékeztet. Ízjegyei: érett sárgadinnye, méz; érett bornál a vajasság. Rendkívül elegáns bor készíthető belőle, sokáig érlelhető.


Tramini

Illatos, zamatos szőlőfajta. Mustja kellemes ízű, alacsony savtartalommal és jó évjáratokban igen magas cukormennyiséggel. Illatában meghatározóak a jellegzetes rózsás és licsis jegyek. Bora aranysárga színű, fűszeres zamatú és illatos; harmonikus, finom savakkal és magas extrakttal. Szárazon vagy félszárazon szebb, mint édesen. Gyors, reduktív feldolgozással egy korai érésű, magas cukortartalmú, a gyümölcshöz hasonlóan illatos, zamatos, testes bor készíthető belőle.


Zenit

A XX. század magyar fehérbor szőlő nemesítésének egyik kiemelkedő eredménye. Számos előnyös tulajdonságának köszönhetően kedvelt fajta. Korán érik; szeptember első felében megbízhatóan magas mustfokkal szüretelhető. Bora az évjáratok többségében illat- és zamatgazdag, savai lágyak, finomak, harmonikusak. Kiválóan illeszkedik a magyar ízlés-világhoz.


Merlot

A Merlot francia származású világfajta. Bora mélyvörös, telt, sajátos zamat- és íz-gazdagságú, bársonyosan savas, gyorsan fejlődő. Jellege termőterület és éghajlat szerint igen változatos; az egyszerű, lekváros ízvilágú boroktól a különlegesen érlelt sűrű vörösborokig minden kategóriájú italt készítenek belőle. Hosszan eltartható, olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad. Gyakran házasítják a Cabernet fajtákkal.


Cabernet Franc

Világfajta. Bora kiváló, fajtajelleges, sokrétegű. Mélyvörös színű, jelentős extrakt és élénk csersavtartalommal. Illatában a piros bogyós gyümölcsök – főként a málna, cseresznye, szilva és eper – jelennek meg, borsos fűszeresség és hosszú utóíz jellemzi. A tölgyfahordós érlelés különleges ízekkel gazdagítja: vanília, kókusz, dohány valamint kellemes füstös aroma jelenik meg; az érő bor savai finomodnak.


Cabernet Sauvignon

A világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Ismertségét a klasszikus bordeaux-i házasítások népszerűségének köszönheti, amelyekben a Cabernet Sauvignon mellett nagyrészt a Cabernet Franc és a Merlot szőlőfajták borai vannak jelen. Népszerűsége részben a termesztés egyszerűségének, részben pedig a belőle készült bor jó struktúrájának és jól felismerhető karakterének köszönhető. A bor hosszan érlelhető; karakterét a gyümölcsön túl az erjedés, az alkohol és a fa aromái határozzák meg.

Megosztás

Olvass tovább

Múzeumok

JÓKAI MÓR EMLÉKHÁZ Balatonfüred, Honvéd u. 1. Tel.: 36-87/950-876 (2. mellék) E-mail: info@furedkult.hu Teljesen új, enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit a Jókai Mór Emlékház. Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai Család füredi...

Borhetek

1932 óta minden év augusztusában rendezik meg a városban a Borheteket, amelyen a borvidék legjobb nedűi kóstolhatók. Az újabban három hétig tartó borünnep az ország leglátogatottabb és legnevesebb gasztronómiai fesztiváljainak egyike. A híres hindu költő, Rabindranath...

Kékszalag

A Kékszalag Európa legrégibb és legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, amely Balatonfüredről rajtol és ide is tér vissza. Már az első világháborút megelőzően megfogalmazódott egy nagyszabá­sú balatoni vitorlásverseny rendezésének gondolata, de az elképze­lés csak a...

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004