Sport egyesületek

 

BALATONFÜREDI KSE – kézilabda sport egyesület

Éppen ötven esztendővel az első kispályás balatonfüredi kézilabda csapat megalakítása után, 2007-ben jutott fel a Balatonfüredi KSE a Nemzeti Bajnokság élvonalába. A sikeres megkapaszkodás után hamarosan a mezőny meghatározó középcsapatává léptek elő a füredi kézilabdások, sőt a 2010-es években Sótonyi László irányításával két bajnoki- és kupa bronzérmet szereztek és négyszer is indulhattak az EHF nemzetközi kupákban. A nemzetközi mezőnyben eddigi legnagyobb sikerüket 2015-ben, Csoknyai István irányításával érték el, bejutottak az EHF Kupa csoportkörébe.

A felnőtt mezőny mellett György László irányításával hazánk egyik legeredményesebb utánpótlás bázisa alakult ki Balatonfüreden. Három junior arany-, és egy – egy ifi arany-, ezüst- és bronzérem mellett egy serdülő arany került eddig a füredi vitrinbe. Ennél is többet mond, hogy a 2017-es felnőtt keret húsz tagjából tízen itt nevelkedtek. Külön öröm, hogy eddig kilenc füredi nevelésű fiatal – Bóka Bendegúz, Bánhidi Bence, Faluvégi Rudolf, Gerdán Tibor, Győri Mátyás, Hornyák Péter, Ligetvári Patrik, Szöllősi Balázs és Zdolik Bence – már bemutatkozhatott a nemzeti válogatottban.

Balatonfüreden három csarnok szolgálja a kézilabdát. A felnőtt csapat a Balaton Szabadidő- és Konferencia Központ nemzetközi minősítésű pályáján játszik. A fiatalok két iskolai csarnokban, (Lóczy Gimnázium és az Eötvös Loránd Általános Iskola) edzhetnek.

Az elért eredmények és a kiépült infrastruktúra igazolni látszik a Balatonfüredi KSE középtávú sportpolitikai céljait: a BKSE elsősorban a saját utánpótlás bázisára támaszkodó, az itt nevelkedett, vagy még korosztályosként leigazolt és lehetőség szerint magyar fiatalokból álló együttest versenyeztessen a felnőtt bajnokságban, miközben folyamatosan képezi az utánpótlást.

 

BYC – BALATONFÜREDI YACHT CLUB

Az angol tapasztalatok alapján a magyar főurak egy csoportja 1867. március 16-án megalapította Balaton-Füredi Yacht Egylet néven hazánk első vitorlás klubját. A klub elnöke gróf Batthyány Ödön lett, aki Angliában vitorlázott és versenyeket is nyert.
Richard Young angol hajóépítő 1881-ben, a mai klubház melletti téren elkezdte építeni az első vitorlás hajókat. 1882-ben már az első hazai vitorlás versenyt rendezik, rá két évre megalakult a Stefánia Yacht Egylet, amelynek klubháza a ma is álló Vitorlás étterem volt. Ezzel kezdődött el a jelenleg is a hazai vitorlás sport meghatározó klubjának története.

1996-ban sok névváltoztatás után megalapították a Balatonfüredi Yacht Clubot. A BYC-et ezek után a gyors fejlődés jellemezte: hajóparkja megújult, az utánpótlás képzésére programot indított, amely ma már országosan a legjobbak közé tartozik, egy 70 hajós új kikötőt épített, az olimpiai és nagyhajós osztályainak létszámát növelve 2008-ban 14. alkalommal lett első az országos ranglistán. Versenyrendezői csapatot képezett ki az egyesület, egyebek mellett Európa és Világbajnokságot is szerveztek már.
2007-ben a régi klubház helyére elkészült a sétányhoz harmonikusan illeszkedő új klubház, amely egy építési stratégia első eleme.

 

Hozzászólások lezárva.