Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 559 Hozzászólások
 1. másik füredi írta

  Sokan azt mondják, viseljük el a nagy vendégforgalmat, mert cserébe számtalan előnyt élvezhetünk. Nos, én ilyenkor meg szoktam kérdezni: ugyan miféle előnyre gondolsz? Mert ha a túlzott magánépítkezésektől eltekintünk, akkor a nekünk, füredieknek hasznos beruházásoknak igencsak híján vagyunk. Hadd mondjak csak egyetlen egyet: az utak állapota. Mondhatni, sok helyütt katasztrofális, nem méltó a városhoz. Fásítások: számtalan helyen lehetne az utak és terek mentén fákat ültetni. Viszonylag kis költség, látványos eredmény. Sok zöld, nyáron árnyék stb. Ilyen szempontból az óvárosi rész igazi mostohagyerek.
  Miért kell még-még-még több, nagyobb, drágább? Mikor kap valaki a fejéhez, hogy ezt már nem bírja el a város? És a városlakók? Ezek az utcák NEM ilyen gépkocsi-forgalomra épültek, vegyük már tudomásul! És egyre több az autó, egyre több a dugó, egyre több az ideges, frusztrált ember. Egyre több a tülekedés, egyre nagyobb és hangosabb a követelőző tömeg, a sorban állás mindenütt. Hát ne csodálkozzon senki, ha ez ellen többen is szót emelnek!
  Ja, és hogy koronavírus? Ugyan már, kit érdekel! Egyszer élünk, ereszd el a hajamat!
  Azt mondom, ne örüljünk korán! Várjuk ki a végét!

 2. Középkorú füredi írta

  Szegény Xyz, most jól beletalált. Nem mindennel értek egyet, de sok igazság van abban amit írt. Látszik, hogy ez az “ős Füredieket” felháborította. A kezdetektől itt élők, meg a mi vagyunk itt régebben eléggé szánalmas kifogások. Ha tájékozódnának jobban tudhatnák, hogy már az elmúlt években, amikor nem volt jelen a vírus, több európai országban is sokkal több túrista volt a népszerű helyeken. Jómagam is családommal belföldre sokat utazunk, vannak országon belül is olyan vidékek amelyek kiemelkedő értékeik miatt látogatottabbak. Nekem sem esne jól, ha az ott élők szúrós szemmel néznének ránk, csak mert mertük megnézni a környéket. Egyébként meg a jó pár évvel ezelőtti válság időszakában azon sírdogált a többség, hogy nincs túrista, most meg az a baj, hogy sok van.

  1. Öreg füredi írta

   Ügyesen csúsztat. Aki csak végigolvassa a hozzászólását, még igazat is adhat. Senki nem néz “szúrós szemmel” azért, mert “meg merték nézni” a környéket, ez egyszerűen hülyeség.
   Van egy jó tanácsom: ha megfogalmazza a véleményét, vegye figyelembe azt az el nem hanyagolható szempontot is, hogy a szavaknak értelme és jelentése van.
   Abban viszont tökéletesen igaza van, hogy akik a turizmusból élnek, azok sírdogálnak, ha visszaesik a vendégforgalom, de ezen talán nem kellene csodálkozni!

  2. Szintén Füredi írta

   Itt élőként és dolgozóként én kettő dolgot érzékelek, mint turizmus miatti negatívum.
   1. Az ide látogató emberek miatt megkapjuk az amúgy az utakon hasonló százalékban előforduló türelmetlen, vagy szerencsétlen, vagy szimplán erőszakos autósokat, motorosokat. A téli helyzethez képest a jelen szituáció ég és föld… nagyon oda kell figyelni szezonban az utakon a városban.
   2. Tumultus a boltokban. Időzíteni, tervezni kell, mikor menjek boltba, hogy ne álljak sokat sorba és legyen minden, amit venni szeretnék. Egyébként minden tiszteletem a kereskedelemben dolgozóké, hogy bírják a nyári őrületet. Elképesztő, amit ilyenkor kapnak.
   Azt még hozzáteszem, hogy napközben dolgozom, munka után, pedig örülök, ha a családra marad időm, nincs időm mást figyelgetni. Nem foglalkozom velük. Egyébként nyilván van sok apróság még, de pár másik városban, országban átdolgozott időszak után én mindig örömmel értem haza. Lehet csak az én véleményem ilyen pozitív.

 3. Öreg füredi írta

  Én még emlékszem rá, hogy volt olyan itt a Balaton mellett, hogy építési tilalom. Amikor befékeztek a gombamód szaporodó vityillóknak, ami teljesen jogos volt. Most nem vityillók szaporodnak gombamód, hanem ronda beton-üveg paloták. Elkelne megint egy építési tilalom, s csak a táj jellegének megfelelő épületek engedélyezése, kellő szabad területet hagyva.
  Tudom, már Vörösmarty megírta: “Ábrándozás az élet megrontója.”

 4. Xyz2 írta

  A biciklis úton a noszlopy utcai kereszteződésnél, felső szakaszon bűzös szennyezett, feltehetőleg vegyszeres víz folyik ki az egyik kiskertből szinte minden nap. Egyik száraz napom látható volt, hogy az egyik kísért szélén lévő hordóból ered, a biciklis úton átfolyik és a patakmeder felé szivárog.

  Ez NEM a probiotól jön (valaki ezt itt felvetette de téves helyismeretre utal ha valaki ezt hitte), ez az egyik kiskertből jön. Kérdem én, tudja valaki mi ez? Veszélyes, vagy ártalmatlan? Mást nem zavar?

 5. Bala-Bala-Balaton írta

  Nagyon örvendetes, hogy a fekvőszékek visszakerültek a kikötőhöz. 🙂

 6. Lucifer írta

  Talán fölösleges is megfogalmaznom ezt a kérdést, de mégis eszembe jutott a hozzászólások olvastán: tényleg kibékíthetetlen az ellentét a turistaözön és a helyi lakosság között? (Természetesen nem azokra a helyiekre gondolok, akik ebből élnek!) Vagy szeretett(?) városunkban is csak az képződik le, amit sajnos az országos politikában is lépten-nyomon tapasztalunk? Hogy aki valamit másképp gondol, mint én, arra már ellenségként tekintek? Jó lenne inkább valamiféle kompromisszumra törekedni, ami azt jelenti, hogy természetesen MINDKÉT FÉL hátrább lép néhány lépést, mert a tovább élezett feszültség senkinek sem érdeke!

  1. Turistaözön írta

   Kedves Lucifer, ahogy én látom: a kérdés nem fölösleges, mert jogos, viszont sajnos mégis fölösleges, mert mindenki pontosan tudja, hogy akik meg tudnák oldani, azok sosem fogják (még akkor sem, ha ahogy Ön is írja, a feszültség már rég óta nem kicsi). De mindenki azt látja, amit látni akar. Ahogy én látom, az első nagy baj a mennyiség, amelynél picit nehéz pontosan rámutatni, hol és mikor szabadult el, hol és mikor nem lett megfogva (és amelyből az illetékesek a kevesebb helyet még többet szeretnének, mert annyira, de nagyon meg kell hosszabbítani, ki kell tolni a szezont, hogy csak csuda). A második a mennyiség velejárója, a minőség, illetve pontosabban annak hiánya (mert a nagy számok törvénye alapján nagyobb tömegben, vagy ahogy Ön írja, özönban nagyobb az esély a még több sznobra, idiótára). A minőség hiányával pedig aztán sajnos végképp nem kezdenek az illetékesek semmit, mert Füreden aztán mindent szabad, főleg aztán a turistáknak, nyaralósoknak (ők meg ugye ezzel már rég óta élnek is, hogy idejönnek és atyaúristeneknek képzelik magukat és úgy is “viselkednek”, pedig érzésem szerint nemigen dolgoztak le tizenpár nyarat diákmunkában). Ennyit arról, hogy a turistaözön mennyire lenne kompromisszumkész…
   Van a problémára megoldás és az illetékeseknek még csak nem is kéne maguktól kitalálniuk, mert szerintem itt pillanatok alatt megírnánk azokat, csak hát azokat akarni is kell megvalósítani.
   Kulcsszó: akarni.

  2. Xyz írta

   A kérdés jogos. Vannak bizonyos lakosok, akik úgy gondolják, hogy füred az övék, mert ők (idézem) régóta, vagy – ha mégjobban oda akarnának szúni – régebb óta itt élnek, mint mi. Én még fiatal vagyok és sok időt töltök tanulmányaim miatt nagyvárosokban. Nekem a nyaralósok, vendégek, külföldiek jelenléte természetes. 3 nyelven beszélek, így tudok beszélgetni is velük. Itt füreden viszont a közép és időskorú lakosok egy része eléggé elutasító sajnos. Megértem ha a bulik zaja már nem az ő világuk, de kis tolerancia lehetne részükről. Mi is sokmindent elnézünk nekik és nem szóljuk meg őket hanem inkább segítjük, ha tudjuk. Már ha hagyják és nem megvetnek, mert barátkozok azzal a nyaralós szomszéddal is, akit ők “utálnak”. Itt tartunk, nem igen lesz már itt változás. Lesz azonban több nyaralós, úgyhogy ez egy szélmalomharc. Pozitívan kellene hozzáállni.

  3. Kié is Füred? írta

   Szerintem úgy kéne lennie, hogy egy város igenis azoké, akik már a kezdetektől fogva ott élnek, dolgoznak és/vagy őrülten sok időt eltöltöttek ott és nem nyaraló(s)ként, turistaként, hanem dolgozó emberként. Viszont hogy Füred meg mióta kikről / kiknek szól, azon nem kell sokat gondolkodni…
   Az elutasítás szerintem is első körben egyértelműen a mennyiségből fakad, amely mennyiség már több mint sok(k), ez már abnormális. Én is 3 idegen nyelven beszélek, de ettől (nekem) ez az abnormális mennyiség nem lesz kevésbé abnormális. És mielőtt bárki is írná, hogy csak X hetet kell kibírni, aki meg nem bírja ki, az elköltözhet, hát köszönöm, ilyen javaslatokat én nem kérek. Én egy élhető várost kérek, amely az igazi lakosoknak, lakosokról szól. Tudom, vegyem ki a kezem a biliből és/vagy költözzek el. Köszönöm.

  4. Őslakos írta

   Kedves Xyz, azt hiszem, ön hatalmasat téved, amikor nemzedéki ellentétté próbálja leszűkíteni ezt a kérdést. S ha már itt tartok: mit ért az alatt, hogy “mi is sok mindent elnézünk nekik”? Talán még köszönettel is tartozunk? Na, ne hogy már…!

  5. Nemzedéki és (de)generációs különbségek írta

   Senki ne vegye bántásnak, de az, hogy valaki hány nyelvet beszél, az a műveltség fogalomköre. Ez viszont sajnos nem mindig / sokszor nem jár kézenfogva / nem egyenesen arányos az intelligenciával, ami egy másik fogalom(kör) (és a normális gondolkodás-viselkedés ez utóbbiba tartozik). Illetve még annyi, hogy már Hofi megmondta (és aki Hofival nem ért egyet, az szerintem ide többet egy szóközt se írjon), hogy “Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak.” Én az emberi hülyeség részt azzal módosítanám, egészíteném ki, hogy a hülyeség se nem nemzet-, se nem életkorfüggő. Ez van, hogy jó, van, hogy nagyon rossz.

 7. ötletes írta

  Igazán létrehozhatnának egy aloldalt/applikációt a füredieknek, akik inkább ott jelenthetnék be a problémáikat, mint az itteni fórumon. Egy, az oldalra látogató turista nem biztos, hogy ezeket a gyakorlatilag hibabejelentések tömkelegét olvasná egy városi oldal kommentszekcióiban.

  1. még egy ötlet írta

   Még valami épületes ötlet? Mondjuk a Tagore sétányon ne legyenek fák, mert vannak, akiket zavar az árnyék…

  2. Honlap / Fórum írta

   Már bocsánat, de mégis micsoda?? Nem így is már év(tized)ek óta minden csak a turistákról / turistáknak szól?? Hogy még a honlapot is módosítsák, hogy a turistáknak jó legyen?? Amúgy a fórum eleve a honlap egy aloldala. Az meg, hogy ezért külön applikációt kelljen letölteni és használni, az azért egy “picit” túlzás. Amúgy meg nem az a nagyobb baj – a bejelentés helyéhez képest -, hogy egyáltalán vannak hibák, amelyeket hosszú ideje jelentünk, de mégsem történik semmi? Amúgy meg szerintem vajmi kevés turista nézi meg a honlapnak ezt a részét, de ha mégis, remélem, elolvassák azokat a hozzászólásokat, amelyek arról szólnak, mennyire szeretik őket és akkor hátha nem, vagy kevesebben jönnek.

  3. Még egy ötletnek írta

   Nonszensz. Nem értem, miért zavarná egy olyan app, ami elősegíti és felgyorsítja a városon belüli problémamegoldást.

  4. Ötletbörze írta

   Tudok jobbat! Csapoljuk le az egész Balatont és építsünk még több szállodát, hogy még több turista jöhessen – bár, sajnos van, ahol elég jól haladnak ebbe az irányba…

  5. Ötletes írta

   Elnézést, ha túlságosan külső szemszögből fogalmaztam, ugyanarra akartam kilyukadni, mint amit “Honlap / Fórum” írt. Én egy egyszerű hibabejelentő oldalt vagy app-ot hiányolok, semmi mást. Turistákat végképp nem.

  6. Még egy ötlet írta

   Tényleg nem érti? Felőlem lehet app, de ettől miért is változna meg egycsapásra az ügymenet? Ez a nonszensz! Teljesen félreérti az egészet. Ennek a helynek az ereje a nyilvánosság, ami óriási kincs, mert lassan mindenről ugyanazt kellene gondolnunk ebben az országban, és persze minden szuperül működik, kritikát megfogalmazni lehetetlen. Ezért ennek a felületnek a megszüntetésére tett javaslata felháborító, és akkor finom voltam. A turistákat baromira nem érdeklik a helyiek okfejtései, sem itt, sem máshol. Ha netán mégis beleolvasnak, akkor meg mi történik? Semmi. Ettől nem fognak nem jönni Füredre, látjuk, egy röpke vírus sem akadályozott meg senkit abban, hogy idejöjjön. Nem kell se program, se hűha marketing, hétvégéken itt van a fél ország.

  7. App(likáció) írta

   Az a nagy (költői) kérdés, hogy mit jelent a “felgyorsítja”. Mert a “soha”-hoz képest az “egyszer majd valamikor” is gyorsabb… De ha írásba adják, hogy tényleg és konkrét számot is írnak, hogy X idő múlva (és azt is megírják, hogy ha nem tartják be a vállalást, akkor ők maguk milyen büntetésben részesülnek), akkor ateista létemre, Isten bizony veszek egy okostelefont és letöltöm azt az applikációt és megint és megint kérek végre kamerákat a kereszteződésbe. És ennek a mondatnak (legalább) az egyik fele nem fog megvalósulni…

  8. App nélküli megoldás írta

   Miért gondolják, hogy egy app létrehozása a problémák megoldásához vezetne? Aki akarja az itt is elolvashatja a városban felmerülö problémákat!
   Ebben a városban csak egy ilyen ember van. A Probio Vezérigazgatója. Ö megértette, hogy itt olyan információhoz jut ami könnyiti az Ö és munkatársai munkályát jobbak lesznek az eredmények.
   Nagyon sok minden megoldódott már igy és mindig válaszol ha öket érintö problémat ír valaki. Köszönet érte!

 8. Károly írta

  Érdeklődőm hogy az egyes posta a 1 posta a Zsigmond utcában mikor nyit ki? köszönöm.

  1. posta írta

   Most látom itt a hírt, hogy júli 6-án nyit.

 9. Bala-Bala-Balaton írta

  Két észrevétel: 1. Szomorúan láttam, hogy a kikötőnél eltávolították azokat a kényelmes fa fekvőszékeket. Remélem, hogy csak a felújításuk miatt, és majd hamarosan visszakerülnek a partra. Nagyon jó helyen voltak ott.
  2. A mólótól a Tesco felé eső bazársornál lévő sétányon meg azt láttam, hogy az egyik fa tövébe vagy egy kilónyi zaccot, zaccpogácsát rakott valaki. Gondolom, hogy egy pincér lehetett. Egyrészt ez gusztustalan bumfordiság egy sétányon, másrészt ennyi zacctól a fa előbb-utóbb meg fog betegedni, főleg ha a zacc még el is kezd penészedni.

  1. Balazacc írta

   A zacctól nem fog megbetegedni az a fa, miután a kávébab növény, így komposztálódni fog ha be kerül a földbe. Rovarok tetük ellen is jó a zacc cserépvirágba tenni, úgy mint a dohányt is.
   Nyilván a legközelebbi kávégép a felelös de nem tudni miért csinálták?

  2. Gab írta

   Édesapám a gyümölcsfák és a szőlő tövét körbeszórta a télen összegyűjtögetett KVzaccal, és láss csodát, a hangyák csak nálunk nem másztak fel a gyümölcsökre…

 10. Névtelen írta

  Orvosi ellátás
  Szemészet is van. Kiváló orvosok, kisvároshoz képest több szakrendeléssel. Kulturált környezet. Én meg vagyok elégedve.

 11. Roast Pork írta

  Szuper hir a gazdagoknak “Új, modern orvosi központ nyílt Balatonfüreden”. Mikor érjük meg, hogy az egyszerü embereknek is emberhez mélto egészségügyi ellátásban lesz része. A kórházak állapota siralmas, de mindenütt van focipálya, minden hegyen van kilátó!!

  1. x füred írta

   Az SZTK (városi rendelő) továbbra is nyitva van, ingyenes az ellátás, sőt: van újra ellátás és szerintem nagyon is szép állapotban az egész rendelő, nemrég lett felújítva. Tessék azt meglátogatni. Egyébként pedig az örömteli, hogy lett magánklinika is. Ha valahol, ebben a városban semmi ok a károgásra eü ellátás terén.

  2. X Fürednek írta

   Fogalmazhatna visszafogottabban: ha valaki megírja ide a véleményét, az nem károgás. A kifejezés önt minősíti. A rendelőről meg annyit: szemészet már nincs, mi lesz a következő, ami megszűnik?

 12. Ez is Füred írta

  Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Völgy utca mögötti kerékpárúton folyamatosan átfolyik a Probio telepről vagy a benzinkútról a szennyvíz. Ezt a kerékpárutat nagyon sokan használják futásra, sétára, gyerekekkel, kutyákkal stb… Feltételezem, hogy egészségügyi szempontból kissé bizarr a helyzet. A napokban fokozódott (nyilván a viharnak köszönhetően) így most már a wc papír maradékok és egyéb hulladék is végig folyt és megtapadt az úton. Gusztustalan és egyben felháborító! Kérem szíveskedjenek az érintett tisztviselőknek továbbítani a problémát!

  1. bicikli írta

   Ezen már én is gondolkozok egy ideje, hogy honnan ered a bűzös víz átfolyás, ami a biciklis út ezen szakaszának a végén található minden nap. De ez nem a völgy utcánál van, hanem a Noszlopy utcai biciklis út-“zebránál”, a patak-zuhatagtól pár méterre feljebb a piros templom irányában.

   A probionál nem hiszem, hogy van ennyi mennyiségű szennyvíz. Nem is gyűjtenek azt és nincs is hulladéklerakójuk ott. Vannak ott mezőgazdasági kertek is, sőt, illegálisan hajléktalanok is vannak abban az erdős részben… megérne némi vizsgálódást az ügy, mert környezetszennyező! (sok felkiáltójel)

  2. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Füred! Azért, mert a mi telephelyünk mellett észlel szennyeződést , nem azt jelenti , hogy tőlünk kerül ki a szennyviz (sem a benzinkutról). A szennyvizünk és a csapadékvizünk elvezetése, megoldása is megfelel az előirásoknak.

  3. Ez is Füred írta

   Tisztelt Somogyi Úr! Elnézést, ha tévedtem, inkább a helyet próbáltam behatárolni, mint azt kitalálni, hogy honnan ered. Mindentől függetlenül szeretném felhívni a figyelmet a jelenségre, mert nagyon bosszantó! A terület önkormányzati képviselőjét is keresni fogom az ügyben, illetve a DRV felé is intézni fogok egy megkeresést.

 13. Illegális szemétlerakó Balatonfüred írta

  Üdvözlet, szeretném az illetékesnek (Probio?) jelezni, hogy az Árokszőlő út, kamiontelep felöli részén kiváló emberek összehordták a szemetüket. Van itt minden beton, sitt, kertihulladék, zöldhulladék, megunt kerti eszközök, levágott bokrok, vágott fű. Nem utolsó sorban ez volt eddig a hely, ahol a kuka megfordult, de mostmár aggodalomra semmi ok, címeres illegális sitthordóink megoldották, már a kuka sem fordul meg ott. Viccet félretéve, hogy lehet ezt megszüntetni? Melyik hatóság tud segíteni ?

  1. Sitthalom írta

   Így van, most vasárnap sétáltunk a gyerekekkel és valóban ott a több kupacból álló építési hulladék halom. Csinos kupacok, ilyen hogy fordulhat elő Balatonfüred belterületén? Mielőtt valaki kitalálná, nem a közelben zajló közművesítés halmai, ők nem vágtak ki tujákat, nyírtak füvet, vágták bozótot, bontottak házat és hordták ki az út szélére. Engem is érdekelne, hogy ki tudna segíteni ennek a szégyennek az eltüntetésében és esetleg egy táblácska kihelyezésében, miszerint az illegális hulladéklerakás bűncselekmény és egy esetleges eltakarítás után, ha újra ide raknák a szemetüket a dilettánsok, akkor tudják mi a jutalom ( ha elkapják őket).

  2. Táblácska írta

   Kedves Hozzászóló, kérem, ne vegye bántásnak, de Ön tényleg elhiszi, hogy egy táblácska bármit is megoldana?

  3. Táblácskának írta

   Kedves Hozzászóló, szerintem a börtön lenne a megfelelő megoldás az ilyen szemetelőknek. De mivel nem erkölcsi vitát szeretnék kezdeményezni és gyanítom a posztoló sem gondolatébresztőnek szánta a jelzést, hogy illegális szemétlerakó hely van Balatonfüred belterületén. Lehetne okokat keresni, szerintem mi csak épp látni sem akarjuk az ismeretlen emberek szemetét az utcánkban. A probléma nem a tábla, vagy a nem tábla. Hanem maga az ember aki odaautózik és kipakolja a szemetét. A másik elgondolkodtató dolog az, hogy jeleztük a szemetelés tényét, lassan két hete semmi nem történt, csak több kupac lett. Ellenben Ön elkezd megkérdez engem, hogy egy tábla-e a megfelelő megoldás. Tényleg, ez valóban segít, köszönjük. Ha esetleg javasolt volna valamit építő jelleggel, az segítene. Ha megmondaná kihez forduljunk, melyik hatósághoz, az szintén nagy dolog lett volna. De ezt, amit leírt ezt nem tudom mire vélni. Miután az ide írt hozzászólásnak gyakorlatilag semmi eredménye nem lett, keresek más platformot. Remélem az eredeti posztoló megértőbb lesz. Kérem ne vegye magára, de értékelhetetlen a kérdése a probléma megoldása szempontjából.

  4. Sitthalom írta

   Nyilván nem lenne visszatartó ereje, de az utánam megjegyzést író kolléga legalább segített, hogy megerősítette a sitthalmok létét. Ön nem segített. Nem elgondolkodni kellene, hanem cselekedni. Mi itt nézzük más szemetét minden nap már két hete. De köszönöm a hozzászólását..

  5. Sitthalom - Táblácska írta

   A problémakörhöz és a hozzászólásokhoz annyit, hogy nem ez az egyetlen probléma, ami több szempontból jól láthatóan – egyrészt effektíve fizikailag jelen léve, másrészt itt a fórumon megemlítve – létezik, mégsem történik semmi. Hangsúlyoznám mégegyszer: nem ez az egyetlen. Viszont az is látható, hogy csak az látja, aki látni “akarja”. Ezért nem történik semmi, mert “egyesek” nem akarják látni. Milyen szépen visszacsatol ez egy korábbi hozzászóláshoz, amelyben sok más szabályszegést, törvénysértést stb. felsorolt a hozzászóló, amelyekkel kapcsolatban szintén nem történik semmi. Aki a táblácska visszatartó erejét megkérdőjelezte, szerintem nyilván nem az eredeti kérdező szellemi képességeit kérdőjelezte meg, hogy miért gondol ilyeneket, hogy egy tábla bármit is segítene, hanem szomorú költői kérdésnek szánta – amelyet “egyesek” nyilván ismét nem olvasnak el – és szerintem azt is tudja, hogy nem gondolkodni kell, hanem cselekedni. Arról nem is beszélve, hogy írt nem sokkal korábban egy másik hozzászóló, mely szerint ő konkrétan képviselőhöz fordult a kereszteződés miatt és lásd, mennyi minden történt… Ennek ismeretében szerintem hiába írt volna a hozzászóló a költői kérdés helyett akár nevet, akár más, “építő dolgot”, az a valóságban kb. annyit segítene / segített volna, mint a képviselőhöz fordulás. Mint ahogy az jól látható. Egyébként ott is született egy szörnyen konstruktív válasz, hogy melyik templom melyik valláshoz tartozik – az vajon mennyit segített és arra a hozzászólásra miért nem születtek hasonló, megköszönő válaszok? Csak a kiegyensúlyozottság kedvéért. A megerősítésről pedig sajnos szintén annyit, hogy hány, de hány problémával kapcsolatban tépjük itt a szánkat már sok-sok ideje és nem történik semmi.

  6. sitthalom-táblácska írta

   Viszont mennyi minden már megoldódott azért, vagy részben azért, mert itt mondogattuk, írogattuk. Nem kell ezt lebecsülni, isten malmai lassan őrölnek. Ez az egyetlen hely, ahol civilként még elmondhatom a véleményemet, mondani kell, meghallják.

  7. Mindent a helyére, vagy mégsem? írta

   Nem egymást kell oktatni, hanem azt kell megkérdezni hova vigyék az építkezéskor keletkezett törmeléket és a többit? Itt ahol élek a város szélen van az újra hasznositó központ. Oda vihetjük az összes háztartásban keletkezett “szemetet” ami szelektálva van. A fa anyag, vas, kémiai anyagok festék, kö épitö anyag, papir, használt ruha, számitógép, üveg, csomagoló anyagok stb. Amit lehet újra hasznositanak de semmiképpen nem kerül a házkörüli szemét az erdökbe, eldugott utcákba.
   Ez a város nagyon sok EU pénzt használ fel nem értem miért nem érdekük, hogy egy tó partján müködtessenek egy hasznositó központot?
   Ez a probléma nem tud magától megoldodni miután építkezések mindig lesznek tehát az emberek álltal keletkezett “szemét “nem tünik el! Meg kell oldani a városvezetésnek az emberek álltal termelt “szemét” hovalétét. Ennyi.

 14. Lucifer írta

  Kedves Hozzászólók! Megértem mindenkinek a türelmetlenségét és indulatát, a fölháborodásokat – régi füredi lévén – jogosnak érzem. Csak egy valamire kérek mindenkit: legyenek egy kicsit türelemmel! Hogy miért? Mert a neheze még csak ezután fog következni – és akkor mit fognak majd ide írni? Amikor bedugul a város, mert az autók száma az utóbbi években megtöbbszöröződött. Mit gondolnak, ahhoz a rengeteg, új társasházhoz/társas üdülőhöz vonattal fognak érkezni a tulajdonosok? Amikor a ránk zúduló autó- és emberáradatban mi, fürediek csak másodrangú polgárnak gondolhatjuk magunkat, mert azt tapasztaljuk, hogy minden a vendégek érdekeit szolgálja. És azokét, akik belőlük élnek.
  S ha valakinek mindez nem tetszik – ismerjük a narratívát – el is lehet menni!
  Itt tartunk manapság. Vajon ki döntött arról, hogy mindez így legyen? Elárulom: a füredi polgárok döntő többsége. Bizony!

  1. Türelem és társai írta

   Kedves Lucifer! Köszönöm, hogy megérti indulataimat és fölháborodásomat. De már nem tudok türelmes lenni. Azt pedig mondás nélkül is pontosan tudom, hogy egyrészt még csak most jön a neheze, másrészt pedig az Ön által említett tulajdonosok nem vonattal, hanem a pár hozzászólással korábban említett, zsebpénzből vett tragacsokkal érkeznek majd, amelyekért legalább annyira megdolgoztak, vérrel-verejtékkel, mint a nyaralókért. Hogy ekkor majd mit írok a fórumra? Olyat, ami nyilván nem fog megjelenni, mert akkor már nyilván nem fogok ilyen szépen fogalmazni. Bár, ha azt nézzük, itt a szép fogalmazásnak sincs semmi értelme. És ezzel át is tudok kötni arra, hogy köszönöm, hogy azt a kifejezést használta, hogy “döntő többsége”, mert lehet, én pont nem úgy döntöttem, mint a döntő többség. De sajnos azt is pontosan tudom, hogy adott esetben attól sem változott volna semmi a városban (legalábbis jó irányba nem) – mert az egyik 19, a másik 1 híján 20 (feltételezem, érti, melyik “embercsoportra” gondolok). Hogy másodrangú? Hát akkor még boldog lennék. A huszadrangú talán jobban tükrözi a valóságot.
   Hajrá, Füred!

 15. P Bálint írta

  Tisztelt Probio Zrt.!Felháborítónak tartom, ami a zöldhulladék szállítás körül történt az elmúlt hónapokban! Hangsúlyozom, hogy nem a változást tartom rossz iránynak, hanem annak kommunikációját.
  Négy lakásos társasházban élünk, jelenleg egy “barna kukával” rendelkezünk, ami eddig elegendő volt, mert az időnként jelentkező többletet kézzel pakolható kötegekben ki tudtuk helyezni, illetve egy-egy nagyobb fásszárúakat érintő kerti munka után a hulladékot el tudtuk szállítani a telephelyre.
  A megváltozott zöldhulladék szállítási menetrendnek, és a lerakási feltételek megváltozásának köszönhetően nem tudjuk elhelyezni a z összeszöldhulladékunkat a mellett sem, hogy két komposztáló edényünk is van.
  Első lépésként egyik napról a másikra derül ki, hogy megváltozik a menetrend; az utcában senki nem tudott róla előre, akivel beszéltem mind határozottan negatív véleményt (nem írnám le a szavakat) fogalmaztak meg erről a megoldásról. Mindezt a COVID idején, amikor ugye nincs edényátvétel, sőt még extra zsákot sem lehetett venni. Ezek után a sima hulladékgyűjtő edényre, amiből eddig évekig elvitték a zöldhulladékot a megfelelő napon kihelyezve, írtam egy kis levelet a kollégáknak, hogy a legyenek szívesek egy ekkora ház elől abból is elvinni a vírus idején, de persze gondolom utasításuk volt, hogy ne tegyék meg, ezért ott maradt.
  A COVID-os leállás alatt többször beszéltünk telefonon kollégáikkal (legutóbb május elején), akik mindegyik alkalommal annyit mondtak, hogy később érdeklődjünk, de  érthetően nem tudtak pontos időpontot mondani. Ezek után ezen a héten (jún 9 vagy 10), amikor rákérdeztem az ügyfélszolgálaton, csak annyit mondtak, hogy erről most pont lemaradtunk, 5.-éig kellet volna jelezni, már nincs edény, majd szeptemberben.
  Mindeközben a járvány kellős közepén kiküldenek egy csekket egy darab szállításról, hogy mindenki menjen vele postára (persze tudom, az egy másik cég).
  Egy olyan egyéb szolgáltatóval sem vagyunk kapcsolatban, aki elvárja, hogy az ember heti szinten ellenőrizze a honlapjukat. Nem életszerű mondjuk egy kétgyermekes családban, hogy ilyesmire fordítsuk a szabadidőnket. Megértem, és egyet is értek, hogy nem akarnak minden ügyfélnek havonta levelet küldeni, de legalább egy elektronikus hírlevelet létrehozhatnának. E mellett legalább évente egy levelet kiküldhetnének a várható változásokkal, a hulladékszállítási, edényátvételi menetrenddel, határidőkkel.
  Addig is marad az (illegális) égetés, a sima hulladékgyűjtő feltöltése zöldhulladékkal, netán a város szélén a bokor alá kihelyezés. Sokat járok  a városban és körülötte kerékpárral, mindegyikkel rendszeresen találkozom. Most már meg is értem.

  Gratulálok.

  1. Szemétszállítás írta

   Talán két nyárral ezelőtt is volt már hasonló probléma, akkor a háztartási szeméttel. Írták, hogy a drága nyaralósok mások kukáiba és/vagy az utcai (!!!!) kukákba öntik a háztartási szemetet, amit nem visznek el, cserében a 40 fokban nemcsak lélekmelengető vizuális, de igazi aromaterápiás élményt is nyújt.
   Úgy látszik, bizonyos fejekben a szemétszállítás sem tartozik a kultúra fogalomkörébe. De a lényeg, hogy szóljon hangosan az ének, illetve a vers a peronokon!

  2. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt P. Bálint! A közszolgáltató, ÉBH Nonprofit Kft., kezdeményezésére a zöldhulladék szállítást finanszírozási okokból Társaságunknak az NHKV Zrt. előírásai szerint át kellett alakítania. A változásról Balatonfüred Város Önkormányzatát értesítettük, ezt követően a rendelet módosítását azonnal megjelentettük honlapunkon, illetve annak változása után is még két alkalommal a megszokottak szerint végeztük a zöldhulladékok elszállítását, hogy az átállás zökkenőmentes legyen. Ezen a felületen is kiemelt helyet kapott a változásról szóló híradás.
   Társaságunk ügyfélszolgálatán a COVID19 pandémiás helyzet ellenére április 15-től meghatározott időben lehetőség volt vásárolni zöldhulladék gyűjtésére szolgáló, biológiailag lebomló zsákot. Május 25-e óta pedig teljes nyitvatartással üzemel ügyfélszolgálatunk. Május 18-tól hirdettük meg az edény átvételi lehetőséget, amely honlapunkon és facebook oldalunkon is megjelent. Jelentkezni június 5-ig, azaz közel két hétig volt lehetőség.
   Megjegyezni kívánjuk, hogy az edények átvételére 2014. óta folyamatosan van lehetőség. Társasházak részére egyedi elbírálás alapján, a közös képviselővel egyeztetett darabszámú edényt biztosítottunk eddig is.
   A továbbiakban hamarosan újabb lehetőség(ek) lesznek az ingyenesen biztosított edények átvételére.
   Megjegyzem, hogy a hulladék termelőjének van elsődlegesen felelőssége a saját hulladékának ártalmatlanítása kapcsán. Nyilván mindenki szeretne minél több ingyenes szolgáltatást , de ennek vannak határai. Véleményem szerint mindenkinek kulturáltan kell “megszabadulni” a saját hulladékától.

  3. P Bálint írta

   Tisztelt Somogyi László! Köszönöm válaszát legalább itt, ugyanis az e-mail megkeresésre, amiben ugyanezt a levelet küldtem, máig nem kaptam választ. Ez pontosan jól leírja a probléma lényegét, a kommunikáció hiányosságát. Nem tudom miért várják el az ügyfelektől, hogy böngésszék a társaság/város honlapját, illetve egy közösségi oldalt (szépkorú szomszédainknak ez kifejezetten probléma, így minden változásról akkor értesülnek, amikor már megtörtént)?
   Azzal egyetértek, hogy nyilván mindenki szeretne minél több ingyenes szolgáltatást, bár a hulladékszállítás önmagában nem az. És a kulturált megszabadulással is egyetértek, éppen ezért szerettünk volna további kukát (ingatlanok számának megfelelőt) igényelni.
   Ismét hangsúlyozom, örülök a házhoz menő zöldhulladékszállítás lehetőségének, csupán a cég ügyfelekkel való kommunikációja az, amit hiányosnak ítélek meg.

 16. liptákgábor írta

  Ha már kultúráról van szó. Tudja-e valaki, hogy a mi életünkben kinyit-e még a könyvtár? Vagy az az egy hónap kora tavaszi nyitvatartás elég is volt erre az évre? Esetleg már nem is érdemes, mert rögtön itt lesz a nyári szünet? Nem is értem miért zárt be, ha valahol lehetett távolságot tartani, az a könyvtár. Egy időben három embernél többel még nem találkoztam ott. Nehéz elképzelni, hogy ott nagyobb a fertőzésveszély mint egy üzletben, étteremben, vagy akár a most nyíló uszodában.

  1. liptákgábornak írta

   Nem vette észre, hogy az egész országban zárva tartanak még a kulturális intézmények, köztük a könyvtárak? Nem volt mérlegelési lehetőség be kellett zárni, aztán ennyi. Egyébként, azt is bejelentették már, hogy hamarosan ebben enyhítés várható, nyithatnak a múzeumok, könyvtárak a távolságtartás betartásával. Sajnálatos, hogy a piszkálódás az megy, de a minimális tájékozottság nélkül.

  2. könyv írta

   Kedves tag, a koronavírus járványról igazán nem a város vagy a könyvtár tehet. Az egész országban leállt az élet és az összes kulturális intézmény bezárt hónapokra. A könyvtár tekintetében ez duplán szomorú volt hiszen nemrég nyitottak meg egyáltalán a felújítás után – de ezt senki nem tudhatta előre.

   Most viszont, már nyitva van újra a könyvtár, lehet menni. A füred tv-ben van róla videó is.

 17. A kultúra városa írta

  Ha nem vették volna ki már rég a vakbelemet, már rég halálra röhögte volna magát, többször is. Kultúra?? Milyen, hol?? Nem attól lesz a kultúra városa, hogy verseket lehet hallani a vasútállomáson… Édes Istenem, hogy ez is mennyire fölösleges! Mondjuk nézhetjük úgy is, hogy Füred egy rohadt jó hely, mert annyi szabályt meg lehet szegni, mindenféle büntetés nélkül, hogy csak csuda. Tényleg: égessünk avart – lehetőség szerint keverjünk bele néhány gumicsizmát is -, flexeljünk vasárnap reggel hattól egész nap, randalírozzunk valaki ablaka alatt egész éjjel, parkoljunk keresztbe mindenhol (az univerzális szervíz- + bringaútra a javaslatom, hogy kamerázzák be azt a területet is, mint a kereszteződést végre, mert ha kameráznak, nem kell embereknek ezt a fizikailag és szellemileg rohadtul megerőltető feladatot elvégezni, viszont a büntetésekből lenne kis plusz pénz, amit hátha értelmes, hasznos és szükséges fejlesztésekre fordítanának; Ja, hogy a kereszteződésben sincs még azóta sem kamera? Én kérek elnézést…), verjünk sátrat a part mentén a zöld területeken (mert hát az azért van, hogy használják…), kanyarodjunk a kereszteződésben Csopak felől érkezve a Kerek Templom felé, de akár Tihany felől érkezve a Piros Templom felé, kinek mi a vallási meggyőződése – lehetőség szerint úgy, hogy a saját sávunkban már rég piros van – és még sorolhatnám.
  A kultúra városa? SZÉGYEN!

  1. Terrormalac66 írta

   Kedves Kultúra Városa! Mindkét említett templom római katolikus.

  2. templom írta

   Terrormalac66 nevű tag: a poén nagyon jól sikerült a templomok kapcsán, ennek ellenére a probléma, amit az eredeti kérdező felvetett, nagyon is jogos. Sajnos az úgynevezett “lámpás kereszteződésnél” nagyon is szükséges lenne a forgalomfigyelő kamera, bekötve a rendőrségre, hiszen itt napi szinten történnek súlyos szabályszegések. Én sokat közlekedek itt és sokszor belefutok, hogy a kanyarodás tiltás táblát figyelmen kívül hagyják, balesetveszélybe sodorva ezzel a szabálykövető autósokat.

   Én ezt személy szerint jeleztem már képviselőnek, de úgy néz ki, nem történt érdemi előrelépés. Így azt gondolom, ezt továbbra is hangoztatni kell.

 18. Nagy utazó írta

  Tisztelt Önkormányzat! Balatonfüredi lakosként kérem, hogy szíveskedjenek újra indítani a 16.30 utáni helyi járatú autóbuszokat. Azt gondolom, hogy a járvány elmúlt és szükséges a korábbi menetrend visszaállítása. Egyrészt a parti hotelekben és szívkórházban dolgozók esti hazajutását, másrészt a parton sétáló idősek hazajutását segítik a késő estig közlekedő buszok. A legtöbb hazai városban visszaállt a járvány előtti menetrend. Köszönettel gyors intézkedésükért.

  1. busz írta

   A járvány előtt sem járt senki ezeken a járatokon szinte. Én akárhányszor láttam, mindig üresen közlekedtek. Az idősek sem szoktak utazni rajta, ők a korábbi járatokkal mentek mindig. Kérdés tehát, hogy ez érdemes-e.

  2. m.e. írta

   Kedves Busz írta hogyha havi lebontásba nézem a dolgokat foci meccsre pont annyian járnak mint ahányan busszal közlekednek. Mégse akarja senki a focit megszüntetni. Van még jó pár dolog a városba mi a pénzt viszi még is szükséges.

 19. hol van itt már Tagore szelleme? írta

  Nem kellenek ide rendezvények, főleg marketing, meg az állandó okoskodás a turizmusról. Ömlött le a tömeg a hétvégén. Folyamatos volt a kocsisor a 71-esen, olybá tűnt itt nézelődik a fél ország. Biztos sokan, főleg a szolgáltatók örülnek ennek, én mint füredi, aki nem a vendéglátásból él elégé vegyes érzelmekkel élem meg, gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Az egy dolog, hogy akinek nincs legalább egy Volvo vagy BMW terepjárója itt, amivel elfurikázhat a helyi boltba, az már nem is számít embernek. Biztos mindenki nagyon korrektül megdolgozott a 10-20 milliós, egyébként mindenféle józan emberi számítás szerint tökéletesen felesleges autók áráért, hagyjuk is ezt, de az már gond, hogy az ideérkezők miatt nálunk minden brutálisan drága lett, igazítva a terepjárósokhoz az árakat. Irracionálisan drága. Szóval amellett, hogy nehéz kedvelnem az ideérkező áradat döntő többségét, még felverik az árakat is, ami azért is kínos, mert mi épp a vírus miatt megcsappant kevesebb bevételből igyekszünk itt élni. Kedves Városvezetők! Szerintem ne invitáljunk ide több embert, erre nincs szüksége már itt senkinek. A marketing parasztvakítás és a sok fölösleges kiadást hozó puccos rendezvény helyett pedig mondjuk költsünk arra, hogy vigyék el a zöldszemetet hetente, legyen értékelhető világítás az utakon, legyenek normális utak, legyen élhető és szép a felső városrész is, és az önkormányzat gondolkozhatna egy lakhatási támogatási rendszeren is, mert a felvirágoztatott terepjárós turizmus okán itt már normális embernek lehetetlen egy panel lakáshoz is jutnia.

  1. Tagore forog a sírjában írta

   Az a durva és szomorú, hogy nem tudom, melyik a durvább és szomorúbb: hogy ennek a hozzászólásnak minden szava igaz, vagy hogy ennek ellenére semmi sem fog változni (legalábbis nem jó irányba) 🙁

  2. Stefan írta

   Mint ősfüredi, díjazom a stílusáért és főleg a mondanivalójáért, már csak a városvezetésnek illene észbekapni!

 20. Névtelen írta

  Szeretném felhívni az illetékesek figyelmét arra, hogy a Vázsonyi-Szőlősi utca sarkán lévő, eredetileg a római kori romok miatt elkerített területet rendszeresen parkolónak használják. A cölöp eltávolítása után úgy gondolják egyesek, hogy az egy jó kis parkoló. Nem véletlen lett lekerítve, ezt gondolom, az illetékesek is tudják. Jó lenne, ha figyelemmel kísérnék a terület sorsát, és gondoskodnának a terület elkerítéséről, valamint a sűrűbb ellenőrzésről.
  Köszönöm!

 21. Füredi nagyszülők írta

  Gyakran megyünk el a Lóczy gimnázium előtt és látjuk,hogy milyen szép lesz és látványosan gyorsan épül. Nekünk tetszik,hogy modern és fiatalos épület lesz,ezért biztos jól fogják magukat érezni ott a gimnazisták. Amit az építész úr elmondott, abból azt szűrtem le,hogy belülről is érdekes terek lesznek. Oda fog járni az unokánk,így különösen örül az egész család az új gimnáziumnak.

 22. András írta

  Felsővárosrész kapcsán érdeklődtem. Sajnos nem látom. Tényleg jó volna tudni, miként áll a rehabilitáció. Köszönöm

  1. füredi írta

   Az ősszel állnak neki, többször volt már erről szó, legutóbb a polgármester nyilatkozott így.

  2. szomorú füredi írta

   A Felsővárosrészt nem kell “rehabilitálni”, mert nem volt beteg és nem ült börtönben és mert nem létezik. Ami arrafelé látható, az egy végtelenül lerobbant falu, szégyene Fürednek, a megyének és a Vezetésnek. A Bodorka árából talán jutott volna valami egy kis kozmetikázásra, de ebben a helységben valahogyan nagyon furcsán állapítják meg a prioritásokat. Érdekelne pl. a Bodorka egy éves működésének a bevétel/kiadás mérlege, de ez valószínűleg hétpecsétes titok. De ne csak panaszkodjunk: tegnap tengelytörés nélkül végigmentem a Völgy utcán! Azért ez sem akármi….

  3. füredi írta

   Ezerszer szó volt már arról, hogy az önkormányzatok önerőből nem tudnak ekkora beruházásokat csinálni, kell az uniós forrás a fejlesztésekhez. nagyjából 90-10 százalék arányban az uniós pénz javára. Na most, ha az unió adja a pénzt akkor meg is határozza, mire lehet költeni. Így alakultak a fejlesztések, sok jó dologgal. Most sor kerül a felső városrészre is, nem tudom ez miben szégyene bárkinek is, a város vezetésének épphogy érdeme, hogy ezt kibrusztolta, megterveztette stb. Nem sok példát tudunk mondani itt a környékünkön ahol egy városrészt felújítanak. Konkrétan egyet sem.

  4. Füredi prioritások írta

   Megpróbálom úgy, hogy ne akadjon fenn a cenzúrán. Füreden nagyon egyszerűek a prioritások: ami a sínektől “lefele” van, az fontos, mert az turistaövezet. Ami a sínektől “felfele” van, az nem fontos, mert az nem turistaövezet. Ennyi. Sajnos. Az meg, hogy a vezetők mit mondanak a számokról és hogy az mennyire hihető, hát… A sok 10 százalékból meg, ami olyan őrülten fontos és hasznos dolgokra ment el, mint színes-szagos szökőkút és hasonló agyrémek, azokból ennyi idő alatt biztos összejött volna az önerő a felső városrészre is, csak hát ezt akarni is kellett volna/kellene. Tényleg biztos a pályázatokban rejlik a megoldás.

 23. Roast Pork írta

  A napokban jártam a Loczy barlang felé, ahol a látogató központ épül. Sajnos a tervezö elfelejtette, hogy a látogatók autoval, vagy autobusszal fognak érkezni. A szük terepen semmi nyoma parkolási lehetöségnek.
  Ha az uj központ valamikor elkészül minimum 6 hónapon át zárva lesz. Az egész kidobott pénz uganugy, mit a kilátok, a fotbalpályák stb.
  Azonkivül az eddigi épület kifogástalanul ki tudta szolgálni a “hatalmas látogató rohamot”. A pénzt inkább utakra vagy a kórházak felylesztésére kellet volna költeni.

  1. Kiváncsian figyelek írta

   Roast Pork-nak: a hozzászólásának utolsó mondata: —- a kórházak “felylesztésére kellet”– volna költeni: egy dupla öngól, vagy egy nemrégen meghonosodott hagyomány továbbvivése? ( A szöveg többi részében megjelent ékezet hibákat még meg lehetne magyarázni egy más nyelvű billentyűzettel, de ezt már nem. Vagy rossz volt a fordító program?) Továbbá: “uganugy “, “mit” és “fotbalpálya” ” is gondokat okozhat a füredi tájszólásban járatos népeknek.

  2. m.e. írta

   Ott a pont! Ugyan ez a véleményem a Bodorka nevű akváriumról, melynek leglátogatottabb része a nyilvános WC! Nincs szükség ilyen beruházásokra. Ha már építünk valamit akkor próbáljunk meg valami egyedit vagy ha nem egyedi legalább jobb legyen mint az ami máshol van. Én láttam a Tisza tavi Ökocentrumban lévő akváriumot. Na az igen az valami. Ez a mienké csak pár liter Balaton víz, és ennyi.

  3. "Kiváncsian Figyelek" hozzászóláshoz írta

   Kedves Hozzászóló, ha minden hozzászólást, amelyben helyesírási és/vagy nyelvhelyességi és/vagy gépelési hiba van, valaki törölné a fórumról, nem sok maradna. De ha már témánál vagyunk: kíváncsi (hosszú í-vel) (nem bántás, csak ha már témánál vagyunk). Roast Pork hozzászólásával egyébként sokkal nagyobb “baj”, hogy sajnos igaza van. Főleg az utolsó két mondattal. Mint ahogy “M.e.”-nek is. Annyi minden, VALÓBAN ÉRTELMES, HASZNOS ÉS SZÜKSÉGES dologra lehetne ÉS KELLENE fordítani a város pénzét, hogy csak na. És a tisztelt vezetőségnek még csak nem is kéne magától kitalálnia, írjuk ezeket néhányan már egy ideje. De minek.

  4. Fájós lábú füredi írta

   Csak félve ismétlem meg minden évben a kérésemet, hogy a Kéki patak melletti új bicikli/sétaútra szíveskedjen egy jólelkű városgondozó valami öreg padot telepíteni, (ha lehet, kettőt) ahol leülhetnénk. Vannak biztosan ennél fontosabb dolgok is, de ez szinte semmibe se kerülne.

 24. E.K. írta

  Szenzációs! Remekül, nagyon rokonszenvesen hangzik a tervezés, a funkciókról való elképzelése Varga Tamásnak.Megjegyzés: nem 70-es, hanem a 60-as[!] években készült el a gimnázium épülete!

 25. Óvatos írta

  Nincs túlpörgetve a nyitás? Pünkösd hétfőn a parton tömeg, maszk nélkül, távolságtartás nélkül. Figyelmeztetés, tábla az nincs. Fel kéne fogni, hogy nincs vége a Covid19-nek.

  1. Óvatosnak írta

   Kedves Óvatos, én ezt már márciusban megírtam, hogy az emberek súlyos többsége egy pillanat alatt el fog felejteni mindent, csak éppen nem tették közzé a hozzászólásomat (mondjuk, “picit” élesebben fogalmaztam, de láss “csodát”, hát nem lett igazam??). Én a lazításokat nem maszkhoz, hanem IQ-hoz kötném – mint ahogy az láthatóan indokolt is lenne. Na akkor lenne hely távolságot tartani!

 26. m.e. írta

  Szeretnék érdeklődni tudja e valaki mikor nyitják ki az alsó postát? Tudom, hogy ez nem a posta tudakozója, de mivel ott senki nem veszi fel a telefont kénytelen vagyok más fórumokat is igénybe venni. Talán lesz szezon és talán ez a XXI. század. Méltatlan ahogy ez emberek esőben, szélben sorban állnak az utcán.Nem mindenki teheti meg , hogy interneten intézze a dolgait. Én is eltudok intézni sok mindent az interneten de a legfelsőbb szerveinknek hála mindig akad amiért a postára kell járni. Szóval, ha valaki tud valamilyen infót, kérem jelezze. Elődeink is a reform kor emberei voltak, próbáljunk meg mi is haladnia korral. Postát a népnek. Tisztelettel Én.

 27. Bor Bori írta

  A Balatonfüredi borhetekről van információ?

  1. Balatonfured.hu írta

   Kedves Bor Bori. Egyelőre az az álláspont, ha marad a jelenleg érvényes, augusztus 15-ig tartó rendezvény tilalom, akkor augusztus 15-től kéthetes Borheteket rendeznek. A szerk

 28. Névtelen írta

  TISZTELET VÁROSVEZETÉS!
  Vajon mikor szűnik meg az Aranyhíd sétányon uralkodó tarthatatlan állapot! A kerékpárúton folyamatosan minden napszakban autók közlekednek,vagy a járdán parkolnak! A szemetesekből ömlik ki a szemét.AZ elektromos kisautók ellehetetlenítik a kerékpárral,vagy gyalogosan való közlekesést!Teljes a káosz! Lehet rendbe kellene tenni a város ezen részét is…Bár a tiltó táblák hiányosak,de amúgy sem vesznek róla sokan tudomást!

  1. Öreg Füredi írta

   Névtelennek: akkor fog megszűnni a sétányon ez az állapot, ha kihalt az fajta népség, amelyik ezt előidézi. Vagy pedig akkor, ha egy félig tilosban parkoló autóra nem három lesből előugró ellenőr fog rárontani, hanem ebből kettő a sétányon csinál rendet. De ezt mi sosem fogjuk megérni.

  2. Tibor írta

   Tisztelt Névtelen! Az Aranyhíd sétányon lévő út nem kerékpár út, hanem szervíz út és kerékpár út egyben. Ez azt jelenti, hogy a strandok kiszolgálásában résztvevő gépjárművek és a sétányon lakók közlekedhetnek rajta. Egyébként az ott száguldozó kerékpárosok sokkal veszélyessebek, mint az 5 km/órával haladó gépjárművek.

  3. Névtelen írta

   TIBORNAK!! Ha valóban szervizút akkor jelezni kellene táblával! Ha a lakók ott közlekedhetnek akkor azt is jelezni kellene!! BEHAJTANI TILOS ! Kivéve Lakók! De ha valóban úgy van ahogy ön mondja, akkor el kell olvasni az önkormányzati rendeletet az elektromos járművekre a 71 főút alatti részre vonatkozóan!!

  4. Ottó! írta

   Csak csendben hozzászólók.. Olyan hogy szervizút és kerékpárút egyben nem ismer a KRESZ!! De amúgy sem értem, hogy egy kerekpàrúton mit keresnek elektromos kisautók??? De ha szervizút ….na akkor meg semmi helyük nincsen!! Lehet nagyobb figyelmet kellene fordítani a hozzáértőknek és rend lenne!

  5. NéVTELEN! írta

   Jelentem az ARANYHÍD sétányon a hétvégén sem változott a helyzet…Vagy csak annyiban,hogy megjelentek a járdán parkoló autók.. De csak beugrottak egy finom kávé ra! Valaki rendet tehetne!! vicc!

 29. Motorcsónak, vizisí írta

  Üdvözletem! Megosztanék egy élményt, amit múlt héten Tihany Gödrösnél sétálva figyelhettem meg néhány hozzám hasonló bámészkodóval együtt. Arra lettünk figyelmesek, hogy egy motorcsónak egész komoly sebességgel egy vizisielő embert húz maga után az öbölben. Az egyik mellettem álló úr azt mondta, hogy a csónak valamilyen nagyteljesítményű elektromos hajó. Azzal azonban egyikünk sem volt tisztában, hogy szabályos-e ez a Balatonon. Az elektromos hajtás úgy tudom megengedett, de a csónak mögött vizisportolni is az? Keresgéltem a neten és nem találtam egyértelmű szabályozást. Önök mit tudnak erről? Szabályos?

  1. Vizisí írta

   Lehet, hogy szabályos, de nem kívánatos! Amúgy meg: pénz beszél, kutya ugat.

  2. Vizisínek írta

   Köszönöm a hozzászólását. Tehát szabályos az elektromos csónak, vagy szabályos a vizisí is a csónak által húzva a Balatonon? Vagy csak lehet, hogy szabályos? Pontosítana valaki, aki valóban ért a témához?

 30. m.e. írta

  Van valakinek egy ismerőse aki foglalkozik szökőkutak karbantartásával? A mólónál lévő “spriccelde” már rég nem hasonlít régi önmagára.A Ganz HYDRO oldalán vannak fotók, hogyan kellene működnie, de én már nagyon régen láttam ebben a formában. A Covid 19 miatt lett volna idő a javításra. Most, hogy talán lesz szezon, esetleg egy nagyobb karbantartás elkelne eme remekműre.

 31. Lucifer írta

  Nagy örömmel olvastam a hozzászólásokat arról, mi legyen vagy épp ne legyen a járvány után – amennyiben megússzuk.(Jaj, csak ne hogy ez a megjegyzésem rémhírterjesztésnek minősüljön…!) Tudom, hogy néhány ilyen megszólalás látszólag pusztába kiáltott szó, de mégsem az. Pontosan azért, mert – mint egy előttem szóló már megjegyezte – a változásoknak nem külső, látványos eseményeknek kell lennie, hanem belül, a GONDOLKODÁSMÓDUNKBAN kell(ene) lezajlania. Bármennyire furcsán is hangzik, nem az a lényeg, hogy mit teszek, hanem hogy miért! Tudniillik a “miért” meghatározza a “mit” – egyszerű ok-okozati összefüggés. Amíg önként be nem látjuk, hogy kifejezetten rossz, önpusztító irányban rohan az emberiség, addig csak helybetopogás várható. Gondoljunk bele, hogy minden rajtunk múlik, a kezünkben a sorsunk! Ne mástól várjuk a megoldást! A változás itt, nálunk, a hétköznapi cselekedeteink során kezdődhet meg, amint egyre tudatosabbá válunk, s nem ösztönből vagy parancsszóra cselekszünk.

  1. A sok lúd sem győz mindig disznót írta

   Kedves Lucifer, higgye el, én tényleg a ludakkal vagyok – magamat is egy kicsit annak érzem -, de ezekben a kérdésekben sosem lesz annyi lúd, hogy bizonyos disznókat legyőzzön (ezt most megpróbálom úgy leírni, hogy ne akadjon fenn a cenzúrán: az egyik disznó “pé”-vel kezdődik, a másik “po”-val). Többek között, én pl. hiába ültetek fát és/vagy vigyázok a természetre, ha egyesek védett területek nyírnak ki egy újabb hotelért, vagy én hiába vagyok vegán, ha mások denevért esznek, mert annyira a kultúrájuk része. Sok ludacska pedig egy idő után sajnos érhető módon feladja (nem azt mondom, hogy áttér a romboló életmódra, hanem hogy nem akar még inkább lúd lenni), mert senki sem szereti az eredménytelen/értelmetlen küzdelmeket. Ennek ellenére “Hajrá, ludak!!”

  2. Lucifer írta

   Kedves SLSGyMD! Nézetem szerint az ember csak a saját cselekedeteiért felelős. Természetesen mutogathatok másokra, hogy miért ezt vagy azt teszik, s akár ítélkezhetek is fölöttük, csak ennek semmi értelme, ettől még minden marad a régiben. Ön egyáltalán nem hiába ültet fát, mert az önmagában hasznos és előrevivő, humánus cselekedet, s mindenki örülni fog neki, aki arra jár. Ennek semmi köze ahhoz a pusztításhoz, amit máshol mások véghezvisznek.
   Úgyhogy nagyon kérem, igenis ültessen fát, függetlenül attól a pusztítástól, amit manapság az emberiség a saját környezete, élettere ellenében végez. Higgye el nekem – tapasztalatból tudom -, hogy a pozitív példamutatás a leghatásosabb eszköz! Meg fog lepődni, hogy az ültetett fája mellett hamarosan egy másikat (harmadikat, negyediket) is fog találni.

 32. Kata írta

  A volt téglagyár területén 71-es felett botrányos amit a “beruházók” művelnek. Ilyen Füreden még nem volt. A görög falu ehhez képest tündérkert. Végre felléphetnének a településképi szempontból is meghatározó terület drasztikus átalakítása ellen. Új problémás terület alakul így ki Füreden.

 33. nemecsek írta

  Láttuk, hogy a marketingalapú, erőforrásokat feleslegesen pocsékoló turistákat hajszolás, a rutinná vált kötelező programok, a felesleges rongyrázó rendezvények műfaja az elmúlt két hónapban leállt. Kifejezetten üdvözítő volt. Látva, hogy az enyhítések után mi történt, semmi illúziónk nem lehet, azonnal visszaáll mindenki a jól megszokott kerékvágásba.Turisták, városvezetők, marketingesek és így tovább. Ezzel egy marha nagy baj van: látjuk, érezzük, megmutatkozott, hogy ez a pörgés nem fenntartható, káros a Földnek, káros saját magunknak. Kár, hogy ez a két hónap karantén sem volt jó másra, csak hogy még kiéhezettebben lássunk neki a szokásos köreinknek. Nagy kár, pedig lehetne jól is élni.

  1. marketing helyett önmérséklet írta

   Ne térjünk vissza a „normális”-hoz! nevű kezdeményezés indult el pár napja Párizsban és arról szól, hogy az emberek a világjárványt követően ne térjenek vissza ahhoz, amit korábban normálisnak tartottak. Ha a Föld lakói közül mindenki csak egy dolgot változtat, nem légszennyez, csökkenti az utazásait, nem vásárol a megszokott módon, nem fogyaszt ugyanannyi energiát, ruhát stb. máris megtette az első, legfontosabb lépést egy talán még megteremthető egészségesebb világ felé – szól a felhívás. Itthon több közéleti szereplő is aláírta. Maximálisan egyetértek: marketing helyett önmérséklet kell!

  2. Nemecseknek írta

   Kedves Nemecsek,kérem, ne vegye bántásnak, de nem gondol(hat)ta komolyan, hogy bármi is meg fog változni – főleg pozitív irányba és főleg a Balatonon. Hogyan térjen észhez az, akinek a járvány / karantén előtt sem volt (mihez térnie)? És sajnálatos, de megint láthatóan indokolt módon, a szarkazmus-cinizmus nyomvonalán maradva: kinek lenne jó / ki élne jól, ha a dolgok többsége úgy maradna, mint a karantén alatt? Ön és az Önhöz hasonlók, akik láthatóan szívükön viselik a Balaton, a környezet(e) sorsát, vagy “mások”?

  3. Mi is a normális? írta

   Köszönöm az idézőjeleket a “normális” szó esetében; a számból vette ki a szót, illetve, hogy stílusos maradjak, a billentyűzetemből vette ki a karaktereket 🙂 Ugyanis már az sem volt normális, ami eddig volt. Különben nem lennénk most abban a helyzetben, amiben vagyunk. Én amúgy két dolgot őrülten szeretnék megszűntetni, nemcsak a járvány miatt és nem tegnap óta: a kézfogást és az “öltözz fel szépen” kényszerét. Sem a kézfogásnak, sem az öltözéknek a világon semmi köze egy ember értékeihez – vagy azok hiányához -, de még csak az udvariassághoz, a tisztelet megadásához sem. Határozott kézfogás és divatbemutatós ruha mellett/ellenére is lehet valaki ordas nagy .., mint ahogy döglött hal kézfogás és farmer-tornacipő mellett/ellenére is lehet valaki okos, intelligens és jó ember. Aki akar, az fogjon továbbra is kezet és akár öltözzön is fel szépen, de szűnjön meg ezeknek a “muszáj” jellege. Integessünk, mutassunk V-t, öltözzünk fel, ahogy jól érezzük magunkat (jó, mondjuk a hátsónk azért ne lógjon ki) és a megfelelő szavak megfelelő használatával és a megfelelő cselekedetekkel legyünk udvariasak és intelligensek. És itt most a saját hozzászólásomat ölöm meg, amikor azzal zárom, hogy az ilyen gondolatok megértéséhez sok fejben nem paradigmaváltásra lenne szükség, hanem sajnos eleve egy agyra. De ha egyszer ez az igazság, akkor sajnos nem tudok mást írni.

 34. Roast Pork írta

  Az arács és Csopak közötti útépites egy katasztrófa. A rézsük mindenütt magasabbak mint az úttest így a víz nem tud elfolyni és az első fagy után felfagy. Kár hogy az EU-tol kapott pénzt így elherdálják, miért nem lehet valamit rendesen megépíteni. Nem adok 3 évet és az egész útszakasz megint tönkre fog menni. Az Arácsi uton is már most 5 év után tele van repedésekkel, a Gombás kuria után arács felé számos helyen megsüllyedt. Egy szó mint száz a magyarok nem tudnak utat építen, de mást sem. A másik észrevételem, hogy ha valami megépül egszerűen magára lesz hagyva, mig teljesen leromlik. Akinek háza van az tudja, hogy ezt rendeszeresen gondozni kell, mert különben az állaga leromlik.

  1. András írta

   Így van, teljes mértékben egyetértek. Mondjuk jobb helyeken beton alappal kezdik, aztán a bitumenes rész. Emlékszem, annak idején az Arácsi út kapcsán jeleztük többen is itt, hogy már akkor hullámos volt. Az sem valami remekmű…hát ez sem lesz az….

 35. Egy résztvevő írta

  Nem találok híradást az idei Quasimodo költői versenyről (nyilván rossz helyen keresgélek). Ki tud ebben segíteni? Az is elmarad idén a járvány miatt?

  1. Balatonfured.hu írta

   Kedves Résztvevő, íme a link a költőversenyről: https://balatonfured.hu/2020/03/12/quasimodo-ujra-koltoverseny/
   Kérem használja az oldalon a keresési funkciót, ami azonnal kiadja a keresendő tartalmat. A szerk.

 36. Ibolya írta

  Arra Kérek mindenkit, álljunk meg egy percre és emlékezzünk meg a 72 éves Mentő dolgozóiról! Mindig hősies munkát végeztek, de most ebben borzasztó helyzetben sokkal többet tesznek! Tisztelet minden mentősnek !

 37. Sétáló írta

  Szombaton este kibicikliztem a Koloska-forráshoz, hogy élvezzem az erdő esti csöndjét és békéjét. Már az gyanús volt, hogy több autó is elhúzott mellettem mindkét irányba. Aztán még föl sem értem a forráshoz, már messziről hallani lehetett az ott tartózkodók egy részének a hangos dajdajozását, ami betöltötte az egész völgyet.
  Ez is környezetszennyezés! Miért nem lehet kellő módon tisztelni azt a csodálatos, természeti környezetet, ami körülvesz bennünket? Miért kell mindenbe ilyen módon belerondítani?

 38. Sétáló írta

  Vicces az az üveglapra festett felirat, ami a sétányon van, és az egykori Hideg fürdőről emlékezik meg. Azt írják rajta, hogy “A Hideg fürdőhöz kb. 168 méter hosszú híd vezetett.” Ez a “körülbelül” azt jelenti, hogy nem tudjuk pontosan, 168 m 26 cm és 49 mm volt-e a hossza?
  Mert ha azt írják, kb. 170 m hosszú volt a híd, az rendben van.

  1. Miami Angelo írta

   168, 79 méter volt, lemértem anno 😉

 39. Katinka írta

  Brázay strand: köszönöm a választ Füredinek, csak azt szeretném tudni, hogy strand is marad a Brázay strand helyén, a telkek egybenyitása után? Le lehet majd továbbra is járni strandolni, fürödni arra a partszakaszra?
  A kalandpark megmarad? A telkek egybenyitása ígéretes, a Brázay mellett egy hatalmas magántulajdonban lévő telek van (vagy volt?) ahol nyaranta 1, maximum 2 ember fürdött, napozott, 1-2 kutya társaságában.

  1. Névtelen írta

   Eladó a telek! Meg lehet vásárolni! Magán kézben van! Ha tájékozódnál bölcsebb lennél és nem írnál butaságokat!

 40. Mallarmé írta

  Sok rossz van ebben a vírushelyzetben, ezt nem is kell taglalni, de mintha ebben a visszafogottságban szerethetőbb lenne a város. A mohó turizmus hajszolást át kellene gondolni. Meg kellene fontolni, több szállodát, kiállítóhelyet, nem kellene már építeni, az is nagyon sok, ami jelenleg van. Az elmúlt években abnormálissá vált a turizmus világszerte, most látni, hogy lélegeznek fel a városok, tengerpartok az eszement túlterheltség alól. Tanulni kellene ebből a vírusból és meg kellene találni egy normális léptéket, amibe nem pusztul bele a természet, a városok, vissza kellene venni mindenkinek.

  1. Öreg Füredi írta

   Minden szavával egyetértek. De van egy nagy baj. A vírus megjelenése előtt is sok cikk jelent meg ebben a témában, az eredmény sírnivaló. Hogy ez az újabb baj vajon jobb irányt ad az egész Balaton part most zajló beépítésének és a fékezhetetlen profithajhászásnak?? Nem tudok benne hinni. Hiszen a “szereplők” ugyanazok, nem változtak.

 41. Katinka írta

  Szeretném tudni, hogy mi a helyzet a Brázay stranddal? Azt nem fejlesztik a strandfejlesztési alapból? Vagy netán megszüntették? Nagy kár lenne, mert a nyári szezonban zsúfoltak a nagy strandok, és van, aki inkább a csöndesebb, nyugodtabb, kisebb strandot látogatná továbbra is. Füreden egyre több apartmanház épül, egyre több lesz a nyaralók száma, ez már tavaly is így volt.
  A választ előre is köszönöm!

  1. füredi írta

   A Brázay strandon nagy fejlesztés lesz, kinyitják a partszakaszt, több telket egybenyitnak és közpark lesz, bárki lemehet a vízhez. Minél több helyen kellene ezt tenni.

 42. JuhászPéter írta

  Nagyon szépen köszönöm a balatonfüredi képviselőknek, hogy DUPLÁJÁRA emelték a külterületi adót. A napokban érkeztek meg a csekkek, döbbenten láttam. Erről valahogy elfelejtett a FüredTV beszámolni.

 43. Lucifer írta

  Nem igazán tudok szívmelengetőbb ajándékot elképzelni, mint amit ma délelőtt kaptunk a városi fúvószenekartól, mi, füredi polgárok. A még szitáló esőben elindultak saját autóikon, körbejárva a várost megálltak egy-egy helyen, és adtak egy rövid koncertet. Ez a gesztus számomra igen megható és emberi volt, nagyon pozitív kisugárzással. Azt hiszem, mindnyájunk nevében mondhatom, nagy – és egyre nagyobb – szükségünk van manapság az ilyen élményekre. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!!!

 44. Noszlopy út - Bea írta

  Tisztelt Somogyi úr. Nem tudom Önökhöz tartozik a volt Kertészeti áruház és annak viszonylag nagy méretű kerti része. A Noszlopy úton sétálva- ugyan a Völgy úti kereszteződésben elfogy a járda és babakocsival a fennmaradó 100-150 méter a Fürdő utcáig igencsak balesetveszélyes, de az itt található rozsdás és rogyadozó kerítés és a volt áruda sarki épülete nem éppen tájba illő, sőt kifejezetten tájidegen. Nem lehetne ide egy szép nyitott parkot? A bicikli útról is könnyen elérhető és “üdítő” pontja lenne. A másik a Probio alatti sarki épület együttesek a Fürdő és Noszlopy út sarkán. A környék nagyon szépen alakul, de ez siralmas. Sőt gyermekeimmel innen felfele tovább menve a Fürdő utcán a Probio felöli oldalt- szinte lehetetlen küldetés és balesetveszélyes. Az ügyfélszolgálati előtti rész már rendben. Mondjuk azt nem értem, miért a járdát megszakítva innen állnak ki a Probio kocsik? Nem lehetett volna a Noszlopy utra tenni..ott vélhetően a túl oldalt lesz járda..talán egyszer. Nagyon köszönöm. Sz.Beáta.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Bea! A volt kertészeti áruház nem hozzánk tartozik. A Noszlopy-Fürdő utcák sarkán levő telephelyünk lassan formálódik, de remélem minden tekintetben javul a helyzetünk, nyilván anyagi lehetőségeink függvényében. Most elkészült az irodaház vonalában levő felső telephely, ide fokozatosan költözünk át alulról. Az udvarból a gépkocsi kihajtás szükségszerű, a járda az önkormányzatnak köszönhető , mi is szeretnénk a folytatást, amint tisztázódnak az új funkciók. A kiüritett részek újszerű használatára, épitészeti és közterületi kapcsolatára vannak-lesznek tervek, véleményen szerint a régi, vagy a mostani állapotnál mindenképpen jobb lesz. A nagyobb járműveket ki tudjuk vinni az Aszófői úti volt lerakó területén most épülő iparos területre. A hátsó , patak felőli épület egy részében- felújitás után- biomassza fűtőművet tervezünk, a Noszlopy út felől lehet irodaház, korszerű, könnyebben megközelithető ügyfélszolgálat lehet. Néhány üzlet is elképzelhető a telephelyen, és tervbe van véve a közterületek felújitása is .

 45. Patinszki Judit írta

  Zöld hulladék: állandóan rágható gumicsont. Apró kérdés: ha a honlapon az olvasható, hogy a szünetelő ügyfélszolgálaton zsák vásárolható, és ehhez az ügyfélszolgálat normál nyitvatartását adják meg, akkor odaérve miért van más időpont kiírva az ajtóra?

  1. Probio Zrt. írta

   Jelenlegi helyzetben Társaságunk ügyfélszolgálata telefonon és emailen az Ön által is megküldött időpontban áll rendelkezésre ügyfeleink részére, ez a honlapunk kezdő oldalán is olvasható.
   Személyes ügyintézés 2020. április 15-től csak a zsákok vásárlása és átvétele vonatkozásában lehetséges, ennek időpontját külön hírként jeleztük. Hétfőtől szerdáig és pénteken 8-12, csütörtökön 8-11 óra között. (http://bfhullkft.hu/zsakvasarlasi-es-atveteli-lehetoseg/)

 46. Füredi óvoda írta

  Jó lenne, ha az óvoda másként állna a jelenlegi helyzethez! Nem kegyet gyakorolnak, amikor fogadják újra a gyerekeket! Az eszükbe sem jutott, hogy feladatokat küldjenek az iskolába készülő gyerekeknek? Gyerek megőrzés folyik, nincsenek foglalkozások! Miért nincs?A szülők szabadsága elfogyott, dolgozni kell, a nagyszülők nem segíthetnek!

  1. B írta

   A Tündérket ovitól mi rendszeresen kapunk foglalkoztató, iskolafelkészítő feladatokat. Köszönet érte az ott dolgozóknak.

  2. Szekeresné Bucsy Piroska írta

   Tisztelt Szülő! A Pedagógiai Szakszolgálat pedagógusai online-távmunkában folytatták/folytatják az iskolába készülő gyyermekek foglalkoztatását. Mi elsősorban azokkal a családokkal állunk kapcsolatban, akik a járványügyi helyzet előtt is intézményünkbe jártak. Felajánlottuk munkánkat azoknak a szülőknek is, akik eddig nem vették igénybe szolgáltatásainkat.
   Ez az információ nem jutott el Önökhöz, bár az óvodákon keresztül eljuttatott tájékoztató levelünk után több szülő jelentkezett. Abban az esetben, ha szeretné segítségünket igénybe venni, nagyon szívesen Önnek is elküldjük az iskolába készülő gyermekek számára készített otthoni foglalkozásokra alkalmas feladatokat.
   Elérhetőségünk: nevtanfured@gmail.com, vagy 06-30- 8119598 Szekeresné Bucsy Piroska tagint.ig.

 47. m.e. írta

  Nem tudom érdekel e valakit, hogy legalább három hete folyik a víz a sétányon, egy nem igazán jól működő csapból. A Bodorkával majdnem szemben. 1000 forintos vízdíjak mellett nem jó látni az ilyet. Naponta járnak arra a közterületesek és a probiosok és senkit nem érdekel. Csak szólók, hátha valaki intézkedik. Amennyiben szándékosan eresztik a vizet szeretnék kérni egy kis engedményt a víz díjból, mert látom vannak tartalékok.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt M.e.! Köszönjük a jelzését, tudomásom szerint nem DRV-s víz folyik el, hanem egy savanyúviz túlfolyóból származik az ott látható víz. Biztosithatom, hogy nem ön fedezte fel a problémát.

  2. m.e. írta

   Tisztelt Somogyi úr köszönöm a válaszát. Legalább ön szokott válaszolni. Nem tartom magam felfedezőnek. Ezt a címet meghagyom az igazi tulajdonosnak. Remélem el is nevezik róla a kis tavacskát. Tisztelettel ÉN.

 48. Tenkné Wagner Klára írta

  Tisztelt Somogyi Úr! Ismételten szeretném emlékeztetni arra a fennálló szolgáltatói szerződésre, mely szerint, heti rendszerességgel elszállítják a háztartási hulladékot – a Kouvola utcából is! Kiszámíthatatlanná vált a kuka ürítése, holott heti 2 X menetrendszerűen megjelenik utcánkban a kukásautó; de lazán elmegy az edény mellett anélkül, hogy kiürítené. Nem túl esztétikus látvány egész héten az utcán árválkodó kuka. Miért nem szerepel a gkv. listáján még mindig a Kouvola utca? Mely napon remélhetjük jövőben a szállítást? A héten elmaradt szolgáltatást természetesen kifizetni sem fogjuk.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Tenkné Wagner Klára, ma kora délután levele olvasását követően kollégáim megkisérelték az edénye üritését , de nem volt elérhető a közterületen. Elnézését kérem a hibáért, viszont azt kérem, hogy ne itt jelezze a problémáját, hanem a “normál” céges , Hulladékgazdálkodási Kft-hez küldött e-mailben, ügyfélszolgálati telefonnal azonnal, az ürités elmaradását követő napon, vagy még aznap. Sajnos a mi munkánkban is előfordul ilyen, nem rossz szándékból történik. Mentségünkre több ezer ügyfelünk van, ebben az időszakban a nyaralóingatlanoknak is szolgáltatunk, és hétről-hétre elég sok változás bejelentését kell lekövetnünk.

 49. Hulladék írta

  Ezúton szeretnék gratulálni az új zöld hulladék rendelethez!Nem viszik el kötegelve a fásszárú zöldhulladékot, viszont cserébe elégetni sem lehet. De pánikra semmi ok, gallyakat komposztálni mint tudjuk kiválóan lehet. Csak idő kérdése és megoldja a természet… mondjuk most úgyis ráérünk kivárni, míg elrothadnak.És a többit is csak 2 hetente fogjak elvinni? itt, ahol minden kert csupa zöld? Tudom, hogy spórolni kell, de ezen?! Nem lehetne inkább a jacht kikötőn?
  Mert utána a jacht-os vitéz urak is bele fognak ám fulladni az először zöld, majd sárga, aztán barna, majd megint zöld, büdös, penészes hulladékba. Rothadó szemétkupacok között nem annyira önfeledt az urizálás sem. Balatonfüred… könyörgöm.

 50. Zöldhulladék írta

  A megváltozott zöldhulladék szállitás eredménye az lesz, hogy a szemét megit az erdöben meg az utszélén lesz elhelyezve. A kukák 2 hetes üritése következtében a nyáron a forroságban meg büzleni fog a környék. Hol helyezzék el a lakotelepiek a komposztálo?

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Ki lehet jelenteni, hogy Füreden a hulladékszállitás az észak-balatoni rendszeren belül is olcsó, és a legtöbb (ingyenes) szolgáltatást nyújtja az itt lakóknak.
   Mo-on is le van fektetve a ” szennyező fizet” elv, az önkormányzat mégis vállalta az évi 10 alkalmon felüli szállitások finanszírozását. A tavaszi metszések hulladékát az első három szállitási alkalommal korlát nélkül mindenki kitehette, elszállitottuk. Most a fenntartó metszések időszaka van, a családi házakban ezt a kisebb mennyiséget később lehet vegyes tüzelésű kályhákban hasznosan eltüzelni, apróra vágni kézzel vagy géppel és komposztálni, végső esetben saját eszközzel kiszállitani a tervezetten május 4-én újra nyitó komposztáló üzembe. Nagyobb gyümölcsöskertek, szőlők, parkok zöldhulladékának elhelyezését ez a rendszer nem tudja.
   A közeli, előkészitett tervek között szerepel egy biomassza fűtőmű létrehozása, aminek megvalósulása esetén már a jövő évben megoldódhat a fásszárú hulladék akár teljesebb gyűjtése is.
   Ez a helyzet most nyilvánvalóan kényelmetlenséget okoz,több munkát, gondot jelent, de bizom benne, hogy a fürediek továbbra is felelősen, kultúráltan válnak meg a hulladékuktól.