Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 333 Hozzászólások
 1. Motorcsónak, vizisí írta

  Üdvözletem! Megosztanék egy élményt, amit múlt héten Tihany Gödrösnél sétálva figyelhettem meg néhány hozzám hasonló bámészkodóval együtt. Arra lettünk figyelmesek, hogy egy motorcsónak egész komoly sebességgel egy vizisielő embert húz maga után az öbölben. Az egyik mellettem álló úr azt mondta, hogy a csónak valamilyen nagyteljesítményű elektromos hajó. Azzal azonban egyikünk sem volt tisztában, hogy szabályos-e ez a Balatonon. Az elektromos hajtás úgy tudom megengedett, de a csónak mögött vizisportolni is az? Keresgéltem a neten és nem találtam egyértelmű szabályozást. Önök mit tudnak erről? Szabályos?

 2. m.e. írta

  Van valakinek egy ismerőse aki foglalkozik szökőkutak karbantartásával? A mólónál lévő “spriccelde” már rég nem hasonlít régi önmagára.A Ganz HYDRO oldalán vannak fotók, hogyan kellene működnie, de én már nagyon régen láttam ebben a formában. A Covid 19 miatt lett volna idő a javításra. Most, hogy talán lesz szezon, esetleg egy nagyobb karbantartás elkelne eme remekműre.

 3. Lucifer írta

  Nagy örömmel olvastam a hozzászólásokat arról, mi legyen vagy épp ne legyen a járvány után – amennyiben megússzuk.(Jaj, csak ne hogy ez a megjegyzésem rémhírterjesztésnek minősüljön…!) Tudom, hogy néhány ilyen megszólalás látszólag pusztába kiáltott szó, de mégsem az. Pontosan azért, mert – mint egy előttem szóló már megjegyezte – a változásoknak nem külső, látványos eseményeknek kell lennie, hanem belül, a GONDOLKODÁSMÓDUNKBAN kell(ene) lezajlania. Bármennyire furcsán is hangzik, nem az a lényeg, hogy mit teszek, hanem hogy miért! Tudniillik a “miért” meghatározza a “mit” – egyszerű ok-okozati összefüggés. Amíg önként be nem látjuk, hogy kifejezetten rossz, önpusztító irányban rohan az emberiség, addig csak helybetopogás várható. Gondoljunk bele, hogy minden rajtunk múlik, a kezünkben a sorsunk! Ne mástól várjuk a megoldást! A változás itt, nálunk, a hétköznapi cselekedeteink során kezdődhet meg, amint egyre tudatosabbá válunk, s nem ösztönből vagy parancsszóra cselekszünk.

  1. A sok lúd sem győz mindig disznót írta

   Kedves Lucifer, higgye el, én tényleg a ludakkal vagyok – magamat is egy kicsit annak érzem -, de ezekben a kérdésekben sosem lesz annyi lúd, hogy bizonyos disznókat legyőzzön (ezt most megpróbálom úgy leírni, hogy ne akadjon fenn a cenzúrán: az egyik disznó “pé”-vel kezdődik, a másik “po”-val). Többek között, én pl. hiába ültetek fát és/vagy vigyázok a természetre, ha egyesek védett területek nyírnak ki egy újabb hotelért, vagy én hiába vagyok vegán, ha mások denevért esznek, mert annyira a kultúrájuk része. Sok ludacska pedig egy idő után sajnos érhető módon feladja (nem azt mondom, hogy áttér a romboló életmódra, hanem hogy nem akar még inkább lúd lenni), mert senki sem szereti az eredménytelen/értelmetlen küzdelmeket. Ennek ellenére “Hajrá, ludak!!”

  2. Lucifer írta

   Kedves SLSGyMD! Nézetem szerint az ember csak a saját cselekedeteiért felelős. Természetesen mutogathatok másokra, hogy miért ezt vagy azt teszik, s akár ítélkezhetek is fölöttük, csak ennek semmi értelme, ettől még minden marad a régiben. Ön egyáltalán nem hiába ültet fát, mert az önmagában hasznos és előrevivő, humánus cselekedet, s mindenki örülni fog neki, aki arra jár. Ennek semmi köze ahhoz a pusztításhoz, amit máshol mások véghezvisznek.
   Úgyhogy nagyon kérem, igenis ültessen fát, függetlenül attól a pusztítástól, amit manapság az emberiség a saját környezete, élettere ellenében végez. Higgye el nekem – tapasztalatból tudom -, hogy a pozitív példamutatás a leghatásosabb eszköz! Meg fog lepődni, hogy az ültetett fája mellett hamarosan egy másikat (harmadikat, negyediket) is fog találni.

 4. Kata írta

  A volt téglagyár területén 71-es felett botrányos amit a “beruházók” művelnek. Ilyen Füreden még nem volt. A görög falu ehhez képest tündérkert. Végre felléphetnének a településképi szempontból is meghatározó terület drasztikus átalakítása ellen. Új problémás terület alakul így ki Füreden.

 5. nemecsek írta

  Láttuk, hogy a marketingalapú, erőforrásokat feleslegesen pocsékoló turistákat hajszolás, a rutinná vált kötelező programok, a felesleges rongyrázó rendezvények műfaja az elmúlt két hónapban leállt. Kifejezetten üdvözítő volt. Látva, hogy az enyhítések után mi történt, semmi illúziónk nem lehet, azonnal visszaáll mindenki a jól megszokott kerékvágásba.Turisták, városvezetők, marketingesek és így tovább. Ezzel egy marha nagy baj van: látjuk, érezzük, megmutatkozott, hogy ez a pörgés nem fenntartható, káros a Földnek, káros saját magunknak. Kár, hogy ez a két hónap karantén sem volt jó másra, csak hogy még kiéhezettebben lássunk neki a szokásos köreinknek. Nagy kár, pedig lehetne jól is élni.

  1. marketing helyett önmérséklet írta

   Ne térjünk vissza a „normális”-hoz! nevű kezdeményezés indult el pár napja Párizsban és arról szól, hogy az emberek a világjárványt követően ne térjenek vissza ahhoz, amit korábban normálisnak tartottak. Ha a Föld lakói közül mindenki csak egy dolgot változtat, nem légszennyez, csökkenti az utazásait, nem vásárol a megszokott módon, nem fogyaszt ugyanannyi energiát, ruhát stb. máris megtette az első, legfontosabb lépést egy talán még megteremthető egészségesebb világ felé – szól a felhívás. Itthon több közéleti szereplő is aláírta. Maximálisan egyetértek: marketing helyett önmérséklet kell!

  2. Nemecseknek írta

   Kedves Nemecsek,kérem, ne vegye bántásnak, de nem gondol(hat)ta komolyan, hogy bármi is meg fog változni – főleg pozitív irányba és főleg a Balatonon. Hogyan térjen észhez az, akinek a járvány / karantén előtt sem volt (mihez térnie)? És sajnálatos, de megint láthatóan indokolt módon, a szarkazmus-cinizmus nyomvonalán maradva: kinek lenne jó / ki élne jól, ha a dolgok többsége úgy maradna, mint a karantén alatt? Ön és az Önhöz hasonlók, akik láthatóan szívükön viselik a Balaton, a környezet(e) sorsát, vagy “mások”?

  3. Mi is a normális? írta

   Köszönöm az idézőjeleket a “normális” szó esetében; a számból vette ki a szót, illetve, hogy stílusos maradjak, a billentyűzetemből vette ki a karaktereket 🙂 Ugyanis már az sem volt normális, ami eddig volt. Különben nem lennénk most abban a helyzetben, amiben vagyunk. Én amúgy két dolgot őrülten szeretnék megszűntetni, nemcsak a járvány miatt és nem tegnap óta: a kézfogást és az “öltözz fel szépen” kényszerét. Sem a kézfogásnak, sem az öltözéknek a világon semmi köze egy ember értékeihez – vagy azok hiányához -, de még csak az udvariassághoz, a tisztelet megadásához sem. Határozott kézfogás és divatbemutatós ruha mellett/ellenére is lehet valaki ordas nagy .., mint ahogy döglött hal kézfogás és farmer-tornacipő mellett/ellenére is lehet valaki okos, intelligens és jó ember. Aki akar, az fogjon továbbra is kezet és akár öltözzön is fel szépen, de szűnjön meg ezeknek a “muszáj” jellege. Integessünk, mutassunk V-t, öltözzünk fel, ahogy jól érezzük magunkat (jó, mondjuk a hátsónk azért ne lógjon ki) és a megfelelő szavak megfelelő használatával és a megfelelő cselekedetekkel legyünk udvariasak és intelligensek. És itt most a saját hozzászólásomat ölöm meg, amikor azzal zárom, hogy az ilyen gondolatok megértéséhez sok fejben nem paradigmaváltásra lenne szükség, hanem sajnos eleve egy agyra. De ha egyszer ez az igazság, akkor sajnos nem tudok mást írni.

 6. Roast Pork írta

  Az arács és Csopak közötti útépites egy katasztrófa. A rézsük mindenütt magasabbak mint az úttest így a víz nem tud elfolyni és az első fagy után felfagy. Kár hogy az EU-tol kapott pénzt így elherdálják, miért nem lehet valamit rendesen megépíteni. Nem adok 3 évet és az egész útszakasz megint tönkre fog menni. Az Arácsi uton is már most 5 év után tele van repedésekkel, a Gombás kuria után arács felé számos helyen megsüllyedt. Egy szó mint száz a magyarok nem tudnak utat építen, de mást sem. A másik észrevételem, hogy ha valami megépül egszerűen magára lesz hagyva, mig teljesen leromlik. Akinek háza van az tudja, hogy ezt rendeszeresen gondozni kell, mert különben az állaga leromlik.

  1. András írta

   Így van, teljes mértékben egyetértek. Mondjuk jobb helyeken beton alappal kezdik, aztán a bitumenes rész. Emlékszem, annak idején az Arácsi út kapcsán jeleztük többen is itt, hogy már akkor hullámos volt. Az sem valami remekmű…hát ez sem lesz az….

 7. Egy résztvevő írta

  Nem találok híradást az idei Quasimodo költői versenyről (nyilván rossz helyen keresgélek). Ki tud ebben segíteni? Az is elmarad idén a járvány miatt?

  1. Balatonfured.hu írta

   Kedves Résztvevő, íme a link a költőversenyről: https://balatonfured.hu/2020/03/12/quasimodo-ujra-koltoverseny/
   Kérem használja az oldalon a keresési funkciót, ami azonnal kiadja a keresendő tartalmat. A szerk.

 8. Ibolya írta

  Arra Kérek mindenkit, álljunk meg egy percre és emlékezzünk meg a 72 éves Mentő dolgozóiról! Mindig hősies munkát végeztek, de most ebben borzasztó helyzetben sokkal többet tesznek! Tisztelet minden mentősnek !

 9. Sétáló írta

  Szombaton este kibicikliztem a Koloska-forráshoz, hogy élvezzem az erdő esti csöndjét és békéjét. Már az gyanús volt, hogy több autó is elhúzott mellettem mindkét irányba. Aztán még föl sem értem a forráshoz, már messziről hallani lehetett az ott tartózkodók egy részének a hangos dajdajozását, ami betöltötte az egész völgyet.
  Ez is környezetszennyezés! Miért nem lehet kellő módon tisztelni azt a csodálatos, természeti környezetet, ami körülvesz bennünket? Miért kell mindenbe ilyen módon belerondítani?

 10. Sétáló írta

  Vicces az az üveglapra festett felirat, ami a sétányon van, és az egykori Hideg fürdőről emlékezik meg. Azt írják rajta, hogy “A Hideg fürdőhöz kb. 168 méter hosszú híd vezetett.” Ez a “körülbelül” azt jelenti, hogy nem tudjuk pontosan, 168 m 26 cm és 49 mm volt-e a hossza?
  Mert ha azt írják, kb. 170 m hosszú volt a híd, az rendben van.

  1. Miami Angelo írta

   168, 79 méter volt, lemértem anno 😉

 11. Katinka írta

  Brázay strand: köszönöm a választ Füredinek, csak azt szeretném tudni, hogy strand is marad a Brázay strand helyén, a telkek egybenyitása után? Le lehet majd továbbra is járni strandolni, fürödni arra a partszakaszra?
  A kalandpark megmarad? A telkek egybenyitása ígéretes, a Brázay mellett egy hatalmas magántulajdonban lévő telek van (vagy volt?) ahol nyaranta 1, maximum 2 ember fürdött, napozott, 1-2 kutya társaságában.

  1. Névtelen írta

   Eladó a telek! Meg lehet vásárolni! Magán kézben van! Ha tájékozódnál bölcsebb lennél és nem írnál butaságokat!

 12. Mallarmé írta

  Sok rossz van ebben a vírushelyzetben, ezt nem is kell taglalni, de mintha ebben a visszafogottságban szerethetőbb lenne a város. A mohó turizmus hajszolást át kellene gondolni. Meg kellene fontolni, több szállodát, kiállítóhelyet, nem kellene már építeni, az is nagyon sok, ami jelenleg van. Az elmúlt években abnormálissá vált a turizmus világszerte, most látni, hogy lélegeznek fel a városok, tengerpartok az eszement túlterheltség alól. Tanulni kellene ebből a vírusból és meg kellene találni egy normális léptéket, amibe nem pusztul bele a természet, a városok, vissza kellene venni mindenkinek.

  1. Öreg Füredi írta

   Minden szavával egyetértek. De van egy nagy baj. A vírus megjelenése előtt is sok cikk jelent meg ebben a témában, az eredmény sírnivaló. Hogy ez az újabb baj vajon jobb irányt ad az egész Balaton part most zajló beépítésének és a fékezhetetlen profithajhászásnak?? Nem tudok benne hinni. Hiszen a “szereplők” ugyanazok, nem változtak.

 13. Katinka írta

  Szeretném tudni, hogy mi a helyzet a Brázay stranddal? Azt nem fejlesztik a strandfejlesztési alapból? Vagy netán megszüntették? Nagy kár lenne, mert a nyári szezonban zsúfoltak a nagy strandok, és van, aki inkább a csöndesebb, nyugodtabb, kisebb strandot látogatná továbbra is. Füreden egyre több apartmanház épül, egyre több lesz a nyaralók száma, ez már tavaly is így volt.
  A választ előre is köszönöm!

  1. füredi írta

   A Brázay strandon nagy fejlesztés lesz, kinyitják a partszakaszt, több telket egybenyitnak és közpark lesz, bárki lemehet a vízhez. Minél több helyen kellene ezt tenni.

 14. JuhászPéter írta

  Nagyon szépen köszönöm a balatonfüredi képviselőknek, hogy DUPLÁJÁRA emelték a külterületi adót. A napokban érkeztek meg a csekkek, döbbenten láttam. Erről valahogy elfelejtett a FüredTV beszámolni.

 15. Lucifer írta

  Nem igazán tudok szívmelengetőbb ajándékot elképzelni, mint amit ma délelőtt kaptunk a városi fúvószenekartól, mi, füredi polgárok. A még szitáló esőben elindultak saját autóikon, körbejárva a várost megálltak egy-egy helyen, és adtak egy rövid koncertet. Ez a gesztus számomra igen megható és emberi volt, nagyon pozitív kisugárzással. Azt hiszem, mindnyájunk nevében mondhatom, nagy – és egyre nagyobb – szükségünk van manapság az ilyen élményekre. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!!!

 16. Noszlopy út - Bea írta

  Tisztelt Somogyi úr. Nem tudom Önökhöz tartozik a volt Kertészeti áruház és annak viszonylag nagy méretű kerti része. A Noszlopy úton sétálva- ugyan a Völgy úti kereszteződésben elfogy a járda és babakocsival a fennmaradó 100-150 méter a Fürdő utcáig igencsak balesetveszélyes, de az itt található rozsdás és rogyadozó kerítés és a volt áruda sarki épülete nem éppen tájba illő, sőt kifejezetten tájidegen. Nem lehetne ide egy szép nyitott parkot? A bicikli útról is könnyen elérhető és “üdítő” pontja lenne. A másik a Probio alatti sarki épület együttesek a Fürdő és Noszlopy út sarkán. A környék nagyon szépen alakul, de ez siralmas. Sőt gyermekeimmel innen felfele tovább menve a Fürdő utcán a Probio felöli oldalt- szinte lehetetlen küldetés és balesetveszélyes. Az ügyfélszolgálati előtti rész már rendben. Mondjuk azt nem értem, miért a járdát megszakítva innen állnak ki a Probio kocsik? Nem lehetett volna a Noszlopy utra tenni..ott vélhetően a túl oldalt lesz járda..talán egyszer. Nagyon köszönöm. Sz.Beáta.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Bea! A volt kertészeti áruház nem hozzánk tartozik. A Noszlopy-Fürdő utcák sarkán levő telephelyünk lassan formálódik, de remélem minden tekintetben javul a helyzetünk, nyilván anyagi lehetőségeink függvényében. Most elkészült az irodaház vonalában levő felső telephely, ide fokozatosan költözünk át alulról. Az udvarból a gépkocsi kihajtás szükségszerű, a járda az önkormányzatnak köszönhető , mi is szeretnénk a folytatást, amint tisztázódnak az új funkciók. A kiüritett részek újszerű használatára, épitészeti és közterületi kapcsolatára vannak-lesznek tervek, véleményen szerint a régi, vagy a mostani állapotnál mindenképpen jobb lesz. A nagyobb járműveket ki tudjuk vinni az Aszófői úti volt lerakó területén most épülő iparos területre. A hátsó , patak felőli épület egy részében- felújitás után- biomassza fűtőművet tervezünk, a Noszlopy út felől lehet irodaház, korszerű, könnyebben megközelithető ügyfélszolgálat lehet. Néhány üzlet is elképzelhető a telephelyen, és tervbe van véve a közterületek felújitása is .

 17. Patinszki Judit írta

  Zöld hulladék: állandóan rágható gumicsont. Apró kérdés: ha a honlapon az olvasható, hogy a szünetelő ügyfélszolgálaton zsák vásárolható, és ehhez az ügyfélszolgálat normál nyitvatartását adják meg, akkor odaérve miért van más időpont kiírva az ajtóra?

  1. Probio Zrt. írta

   Jelenlegi helyzetben Társaságunk ügyfélszolgálata telefonon és emailen az Ön által is megküldött időpontban áll rendelkezésre ügyfeleink részére, ez a honlapunk kezdő oldalán is olvasható.
   Személyes ügyintézés 2020. április 15-től csak a zsákok vásárlása és átvétele vonatkozásában lehetséges, ennek időpontját külön hírként jeleztük. Hétfőtől szerdáig és pénteken 8-12, csütörtökön 8-11 óra között. (http://bfhullkft.hu/zsakvasarlasi-es-atveteli-lehetoseg/)

 18. Füredi óvoda írta

  Jó lenne, ha az óvoda másként állna a jelenlegi helyzethez! Nem kegyet gyakorolnak, amikor fogadják újra a gyerekeket! Az eszükbe sem jutott, hogy feladatokat küldjenek az iskolába készülő gyerekeknek? Gyerek megőrzés folyik, nincsenek foglalkozások! Miért nincs?A szülők szabadsága elfogyott, dolgozni kell, a nagyszülők nem segíthetnek!

  1. B írta

   A Tündérket ovitól mi rendszeresen kapunk foglalkoztató, iskolafelkészítő feladatokat. Köszönet érte az ott dolgozóknak.

  2. Szekeresné Bucsy Piroska írta

   Tisztelt Szülő! A Pedagógiai Szakszolgálat pedagógusai online-távmunkában folytatták/folytatják az iskolába készülő gyyermekek foglalkoztatását. Mi elsősorban azokkal a családokkal állunk kapcsolatban, akik a járványügyi helyzet előtt is intézményünkbe jártak. Felajánlottuk munkánkat azoknak a szülőknek is, akik eddig nem vették igénybe szolgáltatásainkat.
   Ez az információ nem jutott el Önökhöz, bár az óvodákon keresztül eljuttatott tájékoztató levelünk után több szülő jelentkezett. Abban az esetben, ha szeretné segítségünket igénybe venni, nagyon szívesen Önnek is elküldjük az iskolába készülő gyermekek számára készített otthoni foglalkozásokra alkalmas feladatokat.
   Elérhetőségünk: nevtanfured@gmail.com, vagy 06-30- 8119598 Szekeresné Bucsy Piroska tagint.ig.

 19. m.e. írta

  Nem tudom érdekel e valakit, hogy legalább három hete folyik a víz a sétányon, egy nem igazán jól működő csapból. A Bodorkával majdnem szemben. 1000 forintos vízdíjak mellett nem jó látni az ilyet. Naponta járnak arra a közterületesek és a probiosok és senkit nem érdekel. Csak szólók, hátha valaki intézkedik. Amennyiben szándékosan eresztik a vizet szeretnék kérni egy kis engedményt a víz díjból, mert látom vannak tartalékok.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt M.e.! Köszönjük a jelzését, tudomásom szerint nem DRV-s víz folyik el, hanem egy savanyúviz túlfolyóból származik az ott látható víz. Biztosithatom, hogy nem ön fedezte fel a problémát.

  2. m.e. írta

   Tisztelt Somogyi úr köszönöm a válaszát. Legalább ön szokott válaszolni. Nem tartom magam felfedezőnek. Ezt a címet meghagyom az igazi tulajdonosnak. Remélem el is nevezik róla a kis tavacskát. Tisztelettel ÉN.

 20. Tenkné Wagner Klára írta

  Tisztelt Somogyi Úr! Ismételten szeretném emlékeztetni arra a fennálló szolgáltatói szerződésre, mely szerint, heti rendszerességgel elszállítják a háztartási hulladékot – a Kouvola utcából is! Kiszámíthatatlanná vált a kuka ürítése, holott heti 2 X menetrendszerűen megjelenik utcánkban a kukásautó; de lazán elmegy az edény mellett anélkül, hogy kiürítené. Nem túl esztétikus látvány egész héten az utcán árválkodó kuka. Miért nem szerepel a gkv. listáján még mindig a Kouvola utca? Mely napon remélhetjük jövőben a szállítást? A héten elmaradt szolgáltatást természetesen kifizetni sem fogjuk.

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Tisztelt Tenkné Wagner Klára, ma kora délután levele olvasását követően kollégáim megkisérelték az edénye üritését , de nem volt elérhető a közterületen. Elnézését kérem a hibáért, viszont azt kérem, hogy ne itt jelezze a problémáját, hanem a “normál” céges , Hulladékgazdálkodási Kft-hez küldött e-mailben, ügyfélszolgálati telefonnal azonnal, az ürités elmaradását követő napon, vagy még aznap. Sajnos a mi munkánkban is előfordul ilyen, nem rossz szándékból történik. Mentségünkre több ezer ügyfelünk van, ebben az időszakban a nyaralóingatlanoknak is szolgáltatunk, és hétről-hétre elég sok változás bejelentését kell lekövetnünk.

 21. Hulladék írta

  Ezúton szeretnék gratulálni az új zöld hulladék rendelethez!Nem viszik el kötegelve a fásszárú zöldhulladékot, viszont cserébe elégetni sem lehet. De pánikra semmi ok, gallyakat komposztálni mint tudjuk kiválóan lehet. Csak idő kérdése és megoldja a természet… mondjuk most úgyis ráérünk kivárni, míg elrothadnak.És a többit is csak 2 hetente fogjak elvinni? itt, ahol minden kert csupa zöld? Tudom, hogy spórolni kell, de ezen?! Nem lehetne inkább a jacht kikötőn?
  Mert utána a jacht-os vitéz urak is bele fognak ám fulladni az először zöld, majd sárga, aztán barna, majd megint zöld, büdös, penészes hulladékba. Rothadó szemétkupacok között nem annyira önfeledt az urizálás sem. Balatonfüred… könyörgöm.

 22. Zöldhulladék írta

  A megváltozott zöldhulladék szállitás eredménye az lesz, hogy a szemét megit az erdöben meg az utszélén lesz elhelyezve. A kukák 2 hetes üritése következtében a nyáron a forroságban meg büzleni fog a környék. Hol helyezzék el a lakotelepiek a komposztálo?

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Ki lehet jelenteni, hogy Füreden a hulladékszállitás az észak-balatoni rendszeren belül is olcsó, és a legtöbb (ingyenes) szolgáltatást nyújtja az itt lakóknak.
   Mo-on is le van fektetve a ” szennyező fizet” elv, az önkormányzat mégis vállalta az évi 10 alkalmon felüli szállitások finanszírozását. A tavaszi metszések hulladékát az első három szállitási alkalommal korlát nélkül mindenki kitehette, elszállitottuk. Most a fenntartó metszések időszaka van, a családi házakban ezt a kisebb mennyiséget később lehet vegyes tüzelésű kályhákban hasznosan eltüzelni, apróra vágni kézzel vagy géppel és komposztálni, végső esetben saját eszközzel kiszállitani a tervezetten május 4-én újra nyitó komposztáló üzembe. Nagyobb gyümölcsöskertek, szőlők, parkok zöldhulladékának elhelyezését ez a rendszer nem tudja.
   A közeli, előkészitett tervek között szerepel egy biomassza fűtőmű létrehozása, aminek megvalósulása esetén már a jövő évben megoldódhat a fásszárú hulladék akár teljesebb gyűjtése is.
   Ez a helyzet most nyilvánvalóan kényelmetlenséget okoz,több munkát, gondot jelent, de bizom benne, hogy a fürediek továbbra is felelősen, kultúráltan válnak meg a hulladékuktól.