Oldal kiválasztása

Négy évszakos kulturális és rendezvényhelyszín fejlesztése Balatonfüreden – Kisfaludy2030

Szerző: | 2024-01-11.

Projekt azonosítószáma: ET-2022-02-027

Támogatás összege: 1 070 535 000 Ft


Balatonfüred Város Önkormányzata, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány konzorciumot hozott létre abból a célból, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a „GINOP-7.1.9.-17 Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése” felhívásra 2018-ban sikeresen benyújtott támogatási kérelemben foglalt célt közös együttműködéssel valósítsák meg.

Balatonfüred Város Önkormányzata projektgazdaként a város és a térség turizmus fejlesztését kiemelt prioritásként kezeli, szoros együttműködést ápol a város főbb turisztikai attrakcióival és a helyi vállalkozásokkal. A Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben Balatonfüred az a város, ahol egyértelműen kimutatható, hogy az elmúlt időszakban megvalósított turisztikai fejlesztések hatására milyen dinamikusan nőt a hazai és külföldi vendégek száma.

A térségbe látogatók számának növekedése, a sokféle színvonalas rendezvény szükségessé tette, hogy Balatonfüred az ország első számú vidéki konferencia helyszínévé váljon, illetve a település és térsége turisztikailag tovább értékelődjön.

A fejlesztés eredményeként a 3 599 999 900 forint támogatású projekt megvalósítása nem csak önmagában bír kiemelkedő jelentőséggel, hanem hatásai is fontosak.
Ilyen várható hatás például, hogy további fejlesztések valósulhatnak meg Balatonfüred 20 km-es körzetében, amik többek között szálláshely- fejlesztéseket is magukban foglalnak. Keresleti oldalról is kiemelt jelentősége van a projektnek, hiszen általa a belföldi kereslet élénkül, a nemzetközi rendezvények (konferenciák) hatására pedig erősödik a térség iránti külföldi kereslet.

A projekt megvalósulásának helyszíne Balatonfüred, a jelenlegi Huray utcai egykori piac, most murvás és aszfaltos parkoló, közel 16 400 m2 alapterületű, ahol egy közel 1200 férőhelyes bruttó 4 500 m2-es Konferencia Központ, multifunkcionális rendezvényközpont jön létre (alatta egy egyéb forrásból támogatott 260 férőhelyes mélygarázzsal).

Az új épület konferenciák, rendezvények és színházi előadások helyszínéül szolgál majd. Az épület funkciója egy kiállítótérrel egészül ki, mely a V4 országok világörökségi helyszíneit bemutató tematikára épül.
Ez utóbbi projektelem azért is kiemelt fontosságú, mert általa tovább erősödhet a négy ország közötti kulturális kapcsolat.
Az épület több, különböző méretben szekcionálható rendezvényteret, kiállítóteret, fogadóhelyszínt, plenáris rendezvénytermet és kiszolgáló helyiséget foglal magába.

Fontos cél, hogy a kialakítandó épület külsőleg illeszkedjen a világörökség-várományos helyszín építészeti arculatába, és kapcsolódjon a belváros séta- és látogatói útvonalaihoz. A megvalósított épület jelentős „zöld jellemzőkkel” bír, parkosított sétánnyal és környezetbe illeszkedő zöldtetővel kerül kialakításra.

A projekt jelentős számú új munkahely létesítéséhez járul hozzá, illetve széles körű partnerségi együttműködésével javítja a kapcsolódó (nonprofit és forprofit) turisztikai szolgáltatók működési eredményességét. A fejlesztés megvalósulása sok szereplő számára hoz pozitívumot közvetlenül Balatonfüreden, de kihatással lesz a teljes Balatoni desztinációra.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart