Oldal kiválasztása

Jelképek

Balatonfüred címere

A címer formája kékkel és vörössel hasított, arany szegélyű, csücskös talpú pajzs. Első mezejében 12 hullámos arany pólya, hátulsó mezejében kereszt alakban elhelyezve arany szőlőfürt, klasszikus dór oszloprendű timpanonos épülethomlokzat, feltörő, két oldalt leomló sugarú vízforrás és hajó kormánykereke.

 

 

 

Városi zászló

Alapszíne középkék, formája álló téglalap, alsó széle rojtos, mérete 2:1-hez. A rojt színe azonos a zászló színével. A zászló közepén a címer, alsó szélén pedig széltől-szélig „BALATONFÜRED” felirat nyer elhelyezést. A felirat aranyszínű, a betűk magassága azonos a rojtok hosszával, valamint a pajzs mellett jobbról és balról lévő távolsággal.

 

 

 

 

 

 

Szimbólumok

Balatonfüred Képviselő-testülete 2020. március 31-i ülésén döntött arról, hogy a természeti értékek közül a magyar boglárka lepke (Iolana iolas) és a leánykökörcsin virág (Pulsatilla grandis) a város szimbólumai lesznek. Mindkét faj jellemzően a Tamás-hegy lakója, bár másutt is előfordul, meglétük igen jellemző Balatonfüredre. A boglárkák általában ragyogó kék színű apró lepkék. Sokszor tömegesen fordulnak elő, forró száraz nyarakon, nedves helyeken, útszéleken százával oltják szomjukat a vizes földet szívogatva.

Figyelem! Magyar boglárka: védett lepkefaj | Leánykökörcsin: védett növény


A városi jelképek és szimbólumok használatának rendje

A város címerét, zászlaját és szimbólumait kizárólag díszítő és utaló jelképként, hiteles alakban, a méretarányok és színek megtartása mellett szabad felhasználni. Esetileg engedélyezhető, hogy a város címere az előállításhoz felhasznált anyag (fém, fa, bőr, stb.) színében jelentkezzék; nyomdai előállítás esetén fekete, fehér színben is felhasználható.

A címer, a zászló és a szimbólumok használatára a polgármester adhat engedélyt.

A használatra vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:
– a kérelmező megnevezését és címét,
– a felhasználás célját, illetve módját,
– előállítás, sokszorosítás esetén az előállítandó mennyiséget,
– a terjesztés, illetőleg forgalomba hozatal módját,
– a használat időtartamát,
– a felhasználásért felelős személy megnevezését.

A kérelemhez csatolni kell a címerrel, zászlóval, szimbólummal díszített kiadvány vagy tárgy mintáját és fénymásolatát. Engedély esetenkénti felhasználásra vagy huzamosabb időtartamra egyaránt adható.
A város címere, zászlaja és szimbóluma hivatalos eljárás és hatósági tevékenység során nem alkalmazható.

Megosztás

Olvass tovább

Múzeumok

JÓKAI MÓR EMLÉKHÁZ Balatonfüred, Honvéd u. 1. Tel.: 36-87/950-876 (2. mellék) E-mail: info@furedkult.hu Teljesen új, enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit a Jókai Mór Emlékház. Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai Család füredi...

Borhetek

1932 óta minden év augusztusában rendezik meg a városban a Borheteket, amelyen a borvidék legjobb nedűi kóstolhatók. Az újabban három hétig tartó borünnep az ország leglátogatottabb és legnevesebb gasztronómiai fesztiváljainak egyike. A híres hindu költő, Rabindranath...

Kékszalag

A Kékszalag Európa legrégibb és legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, amely Balatonfüredről rajtol és ide is tér vissza. Már az első világháborút megelőzően megfogalmazódott egy nagyszabá­sú balatoni vitorlásverseny rendezésének gondolata, de az elképze­lés csak a...

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004