Oldal kiválasztása

Jókairól másképpen – Újít a Tempevölgy

Szerző: | 2014-02-18.

Az öt évvel ezelőtt alapított, eddig húsz lapszámot megélt Tempevölgy folyóirat szerkesztői tartottak irodalmi estet, amelyen bemutatták a Jókai Mórról kiadott új tanulmánykötetet is.

– Jókai korának egyik legkorszerűbb irodalmára volt, bátran használta a korabeli médiumokat. Felismerte, hogy a napi sajtóban való megjelenés előnyére válhat az irodalomnak, egymást követő epizódokat közölt, ezzel sokat tett a regény illetve az olvasás népszerűsítéséért. A mai televíziós sorozatok tőle tanulták, hol és hogyan kell abbahagyni egy történet mesélését úgy, hogy másnap is kíváncsiak legyünk a folytatásra. A tanulmány kötetnek az a célja, hogy megmutassa, nem egy poros szerzőről van szó – fogalmazott a Vaszary Villában rendezett esten Hansági Ágnes, a kötet egyik szerkesztője.

A 2012. májusában Füreden rendezett Jókai-konferencia anyagából összeállított Jókai és Jókai című kötet társszerkesztője Hermann Zoltán hangsúlyozta: Jókai sokféle olvasónak tudott írni, számos rétege van a mondatainak. Játékosság, költői tudás és egyfajta távolságtartó irónia jellemzi könyveit.
A kötetről részletek itt.

Az esten Praznovszky Mihály a Tempevölgy főszerkesztője idézte fel a periodika elmúlt öt évét. Elmondta: nem füredi lapot szerettek volna készíteni, hanem egy Balatonfüreden megjelenő, az irodalmi életbe illeszkedő folyóiratot, amely építve a táj hagyományaira, a kortárs irodalmat is bemutatja.
– Szeretnénk még több fiatalt a lap mellé állítani, ezért nyitunk az egyetemek felé, az elkövetkező hónapokban több meglepetéssel is készülünk. Fontos feladat továbbá a folyóirat országos terjesztésének megoldása is – vélekedett Praznovszky Mihály, aki ígérte: március elején új számmal jelentkezik a folyóirat.

A rendezvényen Tóbiás Krisztián szerkesztő beszélgetett a Tempevölgyben már többször publikáló Lanczkor Gábor költővel. A Balatonhenyén élő, maga alapította zenekarban is gitározó költő műveiből olvasott fel.
Az esten Hegedüs Csaba, a Dohnányi Ernő zeneművészeti szakközépiskola növendéke játszott bendzsón.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Dés László koncert

2024-08-10. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Dés László és négy színész koncertje.

Neoton koncert

2024-08-09. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Nagykoncert.

A padlás

2024-08-01. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Musical.

Hírek, Agora

Hírek

Értékek-nek

2024.07.28.

Egyetértek. Most néztem meg a báli képeket és idén is rengeteg, értelemtől csillogó szempárt, tekintetet láttam. Ha innen nézem, végül…

Érték(ek válsága)

2024.07.27.

Volt régebben itt egy hozzászólás, hogy már rég nem arról szólnak az események, többek közt az Anna-bál, amiről kellene, már…

locsolás

2024.07.26.

Néhány helyen láttam a városban, hogy úgy locsolják a közparkokban a növényeket hogy a leveleiket is zuhanyoztatják. Dicséretes, hogy a…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart