A Balaton legismertebb borászai és vendéglátósai fogtak össze, hogy tegyenek a tópart turizmusáért illetve gasztronómiájáért. Egész évben élhető és élvezhető Balaton a cél.
Március 21-én a húsz legismertebb balatoni borász és vendéglátós jelképesen a tó közepén alakította meg a Balatoni Kört, hogy összefogásukkal, a helyi termékekre építő régióközpontú gasztronómiával magasabb szintre emeljék a vendéglátást.
Balatonfüredről Siófokra indultak a tó egyik emblematikus hajójával, a Kelénnel, az összefogás jegyében összekötve a két partot. A tó közepére érve az alapítók négy méteres Balaton-sziluettet raktak ki boraikkal megtöltött poharakból és ezekkel koccintva alapították meg ünnepélyesen a Balatoni Kört. Stratégiai partnerként meghívták a Magyar Turizmus Zrt, a Balaton Turizmus Szövetség, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Bahart vezetőit, valamint a szőlő-borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztost.
Az összefogást azzal a céllal hozták létre, hogy régiós szinten érdekvédelmet szervezzenek: a helyi borokat, ételeket és alapanyagokat akarják előtérbe állítani. A hagyományos tömegturizmushoz képest magasabb szintre kívánják emelni a gasztronómiát. A szándék szerint ez több lenne egyszerű vendéglátásnál. A szerveződéssel a balatoni régióhoz tartozó hat borvidék és három megye között húzódó adminisztratív megosztottságot is szeretnék csökkenteni. Például tudatosan egységes arculatot építenének egységes logó alatt.
Azzal, hogy a helyi, környékbeli termékekre teszik a hangsúlyt, a munkahelyteremtésben is szerepet akarnak vállalni a szervezet tagjai – mondta Kardos Gábor, szervező.
A Balaton Kör régiós gondolkodásának egyik fontos eleme lesz a Balaton borának a megteremtése is, amely várhatóan a térség tradicionális bora az olaszrizling lesz.
Dr. Kiss Eliza miniszteri biztos kiemelte, a Balatonra kell építeni a bormarketingen túl akár az országimázst is, mivel itt páratlan környezetben egyesül a borturizmus és a régiós gasztronómia.
A Balatoni Kör alapítói fő célként fogalmazták meg, hogy a szűk nyári szezonon túl négy évszakos szezonalitás alakuljon ki a tóparton. Szeretnék, ha az egész éves nyitva tartás általánossá válna a Balatonnál. Nemcsak a gasztronómia és a vendéglátás magasabb szintre emelése a céljuk, hanem általában a balatoni életminőség javítása a régióközpontú szemléletmód révén. A Balatoni Kör nem csupán az alapító pincészetek marketing-szervezete kíván lenni, hanem elsősorban közérdekű, összbalatoni célokat szolgálna.
A vendéglátásban szeretnék elérni azt, ami a példaként emlegetett francia vagy olasz régiókban már általános, hogy helyi termékekre és helyi borokra épüljön a kínálat. Nagy probléma azonban, hogy jelenleg a balatoni halászat felfüggesztése miatt idén gyakorlatilag nem juthatnak legálisan balatoni halhoz az éttermek, ami turisztikailag is komoly versenyhátrányt jelent a horvát tengerparttal, vagy akár Európa nagy tavaival szemben.
Már az előszezonban szeretnék elindítani Borpart nevű akció- és rendezvénysorozatukat, amely a nyári turistacsalogató fesztiváldömpingből kiemelkedve arra hívná fel a figyelmet, hogy nem elég egy-két napra reklám-eseményekkel és ideiglenes fabódékkal jól működő vendéglátás látszatát kelteni, egész évben jól működő minőségi vendéglátó helyek kellenek a partra.
A Balatoni Kör alapító tagjainak névsora:
– Bergmann Ernő (Bergmann Cukrászat – Balatonfüred)
– Bezerics Dániel (Bezerics Borház – Keszthely)
– Bujdosó Ferenc (Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Balatonlelle)
– Csapody Balázs (Kistücsök Étterem, Borpince és Vinotéka – Balatonszemes)
– Dobai András (Kredenc Borbisztró – Balatonfüred)
– Gál Attila (Miakő Étterem és Borház – Köveskál)
– Istvándy Gergely (Istvándy Pincészet – Badacsony)
– Jásdi Attila (Jásdi Pince – Csopak)
– Légli Ottó (Légli Szőlőbirtok – Balatonboglár)
– Kardos Gábor (szervező, a Badacsonyi Kör ügyvivője)
– Kovács Tamás (Szent Donát Birtok – Csopak)
– Konyári Dániel (Konyári Pincészet – Balatonlelle)
– Laposa Bence (Laposa Birtok – Badacsony)
– Martonosi Zsolt (Baricska Csárda – Balatonfüred)
– Nagy László (VSOP Balaton-felvidék, a Sabar borház borásza)
– Nagy Miklós (Hotel Bonvino, Neptun Panzió, Borbarátok Vendéglő – Badacsony)
– Pach Gábor (Zimek Pálinka Manufaktúra – Zamárdi)
– Szeremley László (Szeremley Birtok – Badacsony)
– Trombitás Tamás (Trombitás Borház – Szentbékálla)
– Váli Péter (Válibor – Badacsony)
balatonfured.hu
belső udvar
2024.11.12.
Szerintem nem betonszörny épül, az ezzel szemben van, de ez szubjektív. Lesz egy nyitott épület, üzletekkel, szerintem ez jó. Fűmaggal…
Bővebben
Krónikás
2024.11.11.
Teljes egészében egyetértek "belső udvarral". Egy újabb terület lesz rendezett. Ugyanakkor érthetetlen, hogy Füreden már olyan területeken is el lehet…
Bővebben
Belső udvar-hoz
2024.11.11.
Az, hogy ami eddig ott volt, vállalhatatlan, ronda és pusztulat volt, az igaz, viszont ez még nem jelenti azt, hogy…
Bővebben