Oldal kiválasztása

A városé lett az Esterházy-kastély

Szerző: | 2017-08-22.

770 millió forintból megújulhat a reformkori városrész legrégebbi műemlék épülete, a jelenleg rossz állapotban, üresen álló, egykori Esterházy-kastély. A beruházáshoz kapcsolódóan a Huray-Honvéd utca sarkán egészségügyi központ épül. Látványtervek.

Az Esterházy-kastély eddig a Füredi Kastély Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. tulajdonában volt. A cég a Széchenyi 2020 GINOP pályázaton nyert támogatást egy kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósítására. A projekt azonban a műemlék épületben nem kivitelezhető, így az értékes épület továbbra is lepusztult állapotban maradt volna.

Mivel az önkormányzat régóta tervezte az Esterházy-kastély és környékének rehabilitációját, amire pályázati pénzből most jó esély van, így felvetődött annak a lehetősége, hogy a Füredi Kastély Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. az önkormányzat tulajdonába adja a kastélyt, a város pedig cserébe a Honvéd és Huray utca sarkán lévő területen biztosít helyet a cég beruházásának.
A nyár végén testületi döntés született a két ingatlan tulajdonos cseréjéről, így az Esterházy-kastély az önkormányzat kezében visszanyeri a városhoz méltó, eredeti állapotát, a cég pedig egy egészségügyi központot hoz létre, amely hosszú távon Balatonfüred és a régió érdekeit szolgálja.

Fotógaléria a látványtervekkel, katt a kis képre.

 

– Úgy gondolom a város számára előnyös megállapodást kötöttünk. Kaptunk egy értékes műemlék épületet, amelyet pályázati pénzből rehabilitálni tudunk, ugyanakkor a cserébe adott ingatlanon is egy fontos beruházás valósulhat meg. A jelenleg parkolóként használt terület beépítésével ráadásul nem vesztünk parkolót sem, hiszen az ide építendő mélygarázs egyik szintjét megkapja a város – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István polgármester.

Az Esterházy-kastély rehabilitációjára a város már beadta a pályázatát a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt programban. Nyertes pályázat esetén felújítják a műemléki épületet és annak kertjét is. A felújított épületben kiállítóteret alakítanak ki, ahol Balatonfüred történetét mutatnák be, valamint itt kapna helyet a Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökségi helyszíneit feltáró modern tárlat is.
Várhatóan jövő év őszén kezdődik a 770 millió forintos beruházás, ebből 690 millió forint fedezi a felújítást, a többi a kiállítások költsége.

Az Esterházy-kastély kétemeletes műemlék épülete 1782-ben épült barokk ízlésben. A fürdőtelep legmagasabb pontján álló nyaralóház volt az első igényesebb magánépület a reformkori városrészben. Bár több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában volt, eredeti funkcióját, a méltóságteljes családi nyaralóház szerepét, csak rövid ideig töltötte be. Többször bérlők kezelésében állt. Volt vendéglő, 24 szobával rendelkező minőségi szálló, később MÁV tisztviselők üdülőtelepe. 1944-től a Teleki Pál Tudományos Intézet egy részlege költözött be, itt volt az Államtudományi Intézet könyv- és térképtára, sőt saját nyomda is üzemelt. 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, majd sokáig munkásüdülőként használták. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban várta sorsát.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart