Oldal kiválasztása

198. Anna-bál babakék szívekkel

Szerző: | 2023-07-04.

Július 29-én, a megújult Anna Grand Hotelben rendezik meg a 198. Anna-bált. A hamarosan bicentenáriumát ünneplő bált az Anna Fesztivál kíséri. Lesz operaest, szívhalászat, prímás gála és újdonságként szerenádok éjszakája, amikor zenészek játszanak majd a reformkori városrész egyik erkélyéről a bálozó lányoknak.

– Már az idei év is a bál 200 éves évfordulójáról szól. Hungarikum lett az Anna-bál, amit ezúttal is egy fesztívál kísér. Lesznek újdonságok, a szerenádok éjszakájára külön felhívnám a figyelmet, amely elsősorban az elsőbálozó fiatal lányoknak szól majd – fogalmazott az Anna Grand Hotelben rendezett sajtótájékoztatón Bóka István, polgármester.

Július 24-30. között zajlanak az Anna Fesztivál eseményei, az egész hét az Anna-bál jegyében zajlik majd a városban. A hagyományos programok mellett napközben kávéházi cigányzenészek muzsikálnak a füredi vendéglátóhelyeken és a parton, a közönség ki is választhatja közülük a számára legkedvesebbet. A Blaha utcában, az egykori Posta ház teraszán vonószenekarok adnak szerenádot az Anna-bálba készülő 18 éves lányoknak, az érdeklődők pedig a zene leple alatt szemügyre is vehetik az elsőbálozókat.

– Balatonfüreden a szép hölgyeknek, lányoknak éneklünk, zenélünk, az ilyen események tesznek egy várost még érdekesebbé, izgalmasabbá – tette hozzá Novák Péter színész, énekes, szövegíró, a bált szervező Füredkult művészeti tanácsadója.

Az ország egyik legrégebbi társadalmi eseményén, a július 29-én, szombaton, az Anna Grand Hotel díszes termeiben, hangulatos udvarában megrendezendő 198. Anna-bálon mintegy hatszáz bálozó vehet részt.
A bál előtt a Vaszary-villa kertjében gyülekeznek a vendégek és innen indul majd a zenés menet, itt akasztják a hölgyek nyakába a sorszámozott herendi porcelán szíveket.
2025-ben ünnepli kétszázadik évfordulóját az Anna-bál, ennek apropóján, felvezetve a bicentenáriumot, a szervezők már ebben az évben időutazásra invitálják az érdeklődőket. Három kisebb történet elevenedik majd meg a báli menet útvonalán, amelyek más-más kort villantanak fel.
– A közönség egy-egy jelenetet láthat színészek, táncosok közreműködésével. Ízelítőt kaphatunk az ötvenes-hatvanas évek báli hangulatából, megidézik a bál 19. századi romantikusabb pillanatait illetve a békebeli húszas éveket – mondta Schmidtné Kositzky Anett fesztiváligazgató.

– A báli szív ezúttal babakék színű lesz. Megújítottuk a báli szépek herendi porcelán serlegeit is, a Viktória minta eddig nem látott kivitelben, az Apponyi minta új zöld színben, a Rothschild pedig megújított mintával készült el – így dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette: a vendégek elé 3300 darabos, mintegy száztíz millió forint összértékű, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi motívumokkal díszített szerviz kerül.

Az Operaház balettművészei táncolják a bálon a palotást, a bál szépét és két udvarhölgyét éjfélkor mutatják be, ők másnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon is láthatók lesznek, majd sétakocsikáznak a városban.
Idén is megrendezik a szívkórház előtti téren felállított nagyszínpadon az Operagálát, előtte egy nappal a Magyar Állami Operaház művészei lépnek fel.
– Itt lesz az énekkarunk, a zenekarunk és fellépnek a balettművészeink. Vidám, közismert, romantikus opera darabokkal készülünk, a gálán pedig Giuseppe Verdi operáiból, a Don Carlosból, Aidaból, A turbadúrból és persze a Rigolettoból csendülnek fel részletek – összegzett Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A 198. Anna-bálra a hungarikumokat felvonultató gálavacsorát is tartalmazó belépők 95 ezer forintba kerülnek, a Gyógy téri pavilonban 85 ezer forintért lehet helyet foglalni. A báli közönség szavazza meg a 15 legszebb lányt, akik közül majd a szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit.

Az Anna-bál és az Anna Fesztivál részletes programja itt.

 

 

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004