Oldal kiválasztása

Csökkentik a városban az energiafogyasztást

Szerző: | 2024-04-19.

Balatonfüred részt vesz a négy város (Ajka, Tapolca, Várpalota) partnerségi együttműködésében létrejött Smart Grid energiahatékonysági programban, amelynek célja az intézmények hosszútávon fenntartható, energiagazdaságos működtetésének biztosítása. Balatonfüreden kezdésként négy önkormányzati intézmény, a tűzoltó parancsnokság illetve a hivatal csatlakozott a programhoz. A tervek szerint ez év ősztől működik majd a rendszer, amelynek részeként napelemeket is telepítenek.

– Az a célunk, hogy hatékonyabbá és olcsóbbá tegyük az egyes önkormányzati intézmények fenntarthatóságát. Annak érdekében, hogy leszorítsuk a jelenlegi működési költségeket először okos mérőket helyezünk ki a kiválasztott intézményekbe, hogy pontos adatunk legyen az energiafogyasztásukról, majd felállítunk egy energiahatékonyságot és energia megtakarítást támogató szakértői rendszert – fogalmazott Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja, a Várpalotán tartott sajtótájékoztatón, amelyen Campanari Talabér Márta Várpalota-, és Schwartz Béla Ajka polgármestere is hangsúlyozta a rendszer előnyeit.

Dr. Fodor Attila, a Pannon Egyetem docense, kiemelte: az energia árak folyamatosan emelkednek, ezért elkerülhetetlen, hogy felelősségteljesen gondolkodjunk az intézmények fenntarthatóságáról.
– Az a legolcsóbb energia, amit nem használunk fel, – ez az alapgondolatunk, ennek szellemében nagyon pontos képet kell kapnunk az adott intézmények jelenlegi energiafelhasználásáról, hogy azt aztán a szakértői rendszer kialakításával, az alternatív energiák használatával a lehető legkisebb mértékre tudjuk csökkenteni – fogalmazott az egyetem projektekért felelős dékánhelyettese, ugyanis a Pannon Egyetem biztosítja a 180 millió forintos, uniós támogatásból létrejött projekt szakmai hátterét.

Balatonfüreden egyelőre a Tündérkert illetve a Mogyoró úti óvodában, a Lipták Gábor Könyvtárban, az önkormányzat épületében, a Zsidó Kiválóságok Házában valamint a Lapostelki úton álló Tűzoltó Parancsnokságon szerelnek fel okos mérőket, sőt a program részeként az utóbbi két helyen napelemeket is telepítenek.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004