Oldal kiválasztása

Megújult az Esterházy-kastély

Szerző: | 2024-05-18.

Több mint egymilliárd forintból megújult a reformkori városrész legrégebbi műemlék épülete, az egykori Esterházy-kastély, amely egy látogatóközpontot is kapott. A patinás épületben egy nyaralástörténeti kiállítás látható.

A kiállítást tulajdonképpen egy korabeli utazóként nézhetik végig a látogatók. Megismerhetik a hajdani közlekedési módokat, mustrálhatják a különböző szállás lehetőségeket, megismerhetik a város gyógyfürdő kultúráját és nem mellesleg a korabeli szórakozási lehetőségeket.

– Balatonfüreden mindig élénk turizmus volt, amelynek a savanyúvíz képezte az alapját, a gyógyulási lehetőségek, de mégis elsősorban a szórakozás és a pihenés. Szépen él együtt a város a régi Füreddel, megidézi és óvja a hagyományokat. Jó látni ezt, kevés ilyen hely van az országban – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Molnár Gyöngy kurátor, aki Nagy Labancz Adriennel és Fűry Annával közösen hozta létre a kiállítást. Grafikák, ábrák, korabeli tárgyak, archív fotográfiák, feljegyzések, installációk, hanganyagok mutatják be Balatonfüred egykori életét.

A kastély udvarában rendezett ünnepélyes átadó ünnepségen dr. Virág Zsolt a Magyar Kastélyprogram igazgatója felidézte az épület múltját, hangsúlyozva: az országban mintegy 150 Esterházy kastély van, de talán egyikben sincs olyan részletes kultúrtörténeti kiállítás, mint itt Füreden.
– Élő múzeumot igyekeztünk itt berendezni, folyamatosan fejlődik majd a tárlat. Sokrétű a kiállítás, a gyógyvíztől, a kőszínházon át, a hidegfürdőig és az itt megfordult neves emberekig, számos mozaikja látható a városnak. És persze nem maradhatott ki az Anna-bál sem, korabeli ruhák láthatók, sőt még a bál tánclépéseit is meg lehet itt tanulni – így Virág Zsolt.

– Az egykori kastély a reformkori városrész egyik ikonikus épülete. A felújítás során értékes falfestmény is előkerült, most restaurálva ez is látható. Várjuk a látogatókat, nézzenek itt körül, biztos vagyok benne, hogy megérinti őket a környezet és a kiállítás, így vihetik jó hírét a városunknak – fogalmazott Molnár Judit önkormányzati képviselő.

Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője kiemelte: Balatonfüred védi, óvja értékeit, a város fejlesztése átgondolt koncepció mentén zajlik.
– Kettős ünnep a mai, a kastély rehabilitációját és egy országos szinten is egyedülálló nyaralástörténeti kiállítást ünnepelhetünk – mondta.

– 2017-ben egy telekcsere révén tudtuk önkormányzati tulajdonba vonni az igen rossz állapotban lévő kastélyt, ha ezt, akkor nem tesszük meg, valószínűleg az épület ma már az enyészeté lenne. Kettős cél valósult meg, egy értékes épület megmentése, felújítása és egy turisztikai kiállítás létrehozása. A látogatók, az itt élők teszik majd élővé ezt a teret – vélekedett Bóka István polgármester.

Az ünnepélyes szalagátvágás után az érdeklődők több turnusban nézhették meg az új nyaralástörténeti kiállítást.

KÉPGALÉRIA

A Szívkórház mellett lévő, 1400 négyzetméteres Esterházy-kastély felújítása a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt uniós program keretében 1,2 milliárd forintból valósult meg. A műemléképülethez kapcsolódva megépült egy 200 négyzetméteres látogatóközpont és rendezték a kastély kertjét is.

Az Esterházy-kastély kétemeletes műemlék épülete 1782-ben épült barokk ízlésben. A fürdőtelep legmagasabb pontján álló nyaralóház volt az első igényesebb magánépület a reformkori városrészben. Szintjei körülbelül százévenként épültek. Az eredeti Esterházy nyaraló egyszintes volt, 1820-ban készült az első emelet, 1940-ben pedig a második. Bár több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában volt, eredeti funkcióját, a méltóságteljes családi nyaralóház szerepét, csak néhány évig töltötte be. Többször bérlők kezelésében állt. Volt vendéglő, 24 szobával rendelkező minőségi szálló, később MÁV tisztviselők üdülőtelepe. 1944-től a Teleki Pál Tudományos Intézet egy részlege költözött be, itt volt az Államtudományi Intézet könyv- és térképtára, sőt saját nyomda is üzemelt. 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, majd sokáig munkásüdülőként használták. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban várta sorsát.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004