Oldal kiválasztása

Gitárfesztivál a városban

Szerző: | 2024-05-31.

Négy este, neves külföldi fellépők, a klasszikus gitározás legjobb előadói - újra nemzetközi gitárfesztivál a városban. Június 26-29. között minden nap koncertek és mesterkurzusok.

Immár 18. alkalommal várja a klasszikus gitárzene kedvelőit a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál. Virtuóz vagy éppen romantikus, temperamentumos vagy elmélyült – élő gitárzenék négy napon keresztül a Vaszary Galériában.

Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait. (Eddig 34 országból érkező, mintegy kétezer művészt hallhatott Balatonfüreden a fesztivál közönsége. Sőt, a rendezvény 2007-ben Japántól 192 órával, majd 2008-ban a Kanadaiaktól visszahódítva 216 órával felállította a világ leghosszabb koncertjének rekordját is.)

Ebben az évben is érdemes lesz odafigyelni a fellépőkre – ígéri a nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető egyetemi tanára.

– A koncertek mindegyike a legmagasabb szintet képviseli majd műfajában. Két versenygyőztes fiatal koncertjével nyitjuk meg a fesztivált: Andrzej Grygier fiatal lengyel gitárművész, aki a 2021. évi Budapesti Nemzetközi Gitárverseny első helyezettje volt illetve Io Yamada japánból, aki az Alessandriai Nemzetközi Gitárverseny első helyezettje, zenél majd.
Második este, június 27-én a cseh gitárművész Pavel Steidl lép fel, ő a világ egyik legendás gitárosa, játéka tele van humorral, színnel, szívvel, biztosan megnyeri a közönség szívét és gondolatait egyaránt. A harmadik estén a klasszikus gitár világából meghívott két legendás szólista – Pavel Steidl és Zoran Dukic találkozik a modern fingerstyle két virtuózával (Reentko Dirk és Thomas Fellow), hogy a hangszer új, innovatív hangzását hozzák létre. Teljesen új élményt ígér a zenéjük. Utolsó este, június 29-én Zoran Dukic horvát gitárművész ad koncertet. Neve etalon a gitárosok és a gitárzenét szeretők körében, lélegzetelállító virtuozitás, lenyűgöző dinamikák, elképesztő szépségű és tisztaságú hangszín jellemzi játékát – foglalta össze a fesztivál kínálatát Eötvös József.

A meghívott zenészek, valamint Eötvös József gitárművész nyilvános mesterkurzusokat is tartanak majd délelőttönként, 9-13 óra között a Ferencsik János Zeneiskolában, ahol egy-egy tehetséges fiatalt tanítanak közönség előtt, hogy a hangszer iránt érdeklődők bepillantást kaphassanak az apró műhelytitkokba is.

18. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál részletes programja itt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004