Oldal kiválasztása

Ingyenes komolyzenei koncertek

Szerző: | 2024-07-27.

Július 12. és 30. között tizedik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! Fesztivált. Ingyenes, nyáresti, formabontó koncertekkel szeretnék lehetővé tenni mindenki számára, hogy kedve szerint csatlakozzon a klasszikus zenei programokhoz. Idén összesen kilenc település ad otthont a fesztiválnak, Balatonfüreden két koncertet rendeznek.

A fesztivált 2015-ben alapította Érdi Tamás, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki emberi és művészi példát mutat a fiataloknak. Ezúttal Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonföldvár, Balatonkenese, Balatonszárszó, Balatonszemes, Szigliget, Tihany és Tata lesz a koncertek helyszíne.

Balatonfüreden július 29-30. között lesznek hallhatók a fesztivál ingyenes koncertjei a Kisfaludy Színpadon.

Július 29-én, 19.30-kor Megyimórecz Ildikó operaénekes, Bánfi-Nemes Réka fuvolaművész, Dolfin Balázs gordonkaművész és Kovács Gergely zongoraművész lép fel.

Megyimórecz Ildikó Lilla a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus ének tanszakán végzett kitüntetéses operaénekművészként. A Wagner társaság állami ösztöndíját egyedüli magyarként nyerte el és képviselte hazánkat Bayreuthban 2018-ban. A Junior Príma díjas énekesnő még a diploma megszerzése előtt debütált a Magyar Állami Operaház színpadán. Rendszeresen láthatjuk az Operaház színpadán, illetve számos nemzetközi és hazai produkcióban is.
Bánfi-Nemes Réka fuvolaművész a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatójaként diplomázott 2016-ban. Számos hazai és nemzetközi mesterkurzuson vett részt. 2017-ben megszerezte a művész-tanári diplomát. 2019-2022-ig a Győri Filharmonikus Zenekar szólamvezetője volt. Jelenleg a tatai Menner Bernát Zeneiskola tanára. A Klassz a pARTon! Fesztiválon nyolc alkalommal szervezte meg azokat a kamarakoncerteket, amelyen a MOL-ösztöndíjas társaival szerepelt.
Dolfin Balázs zenészcsaládban született, tizenkét évesen felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem “Különleges Tehetségek Osztályába”, majd Münchenben folytatta tanulmányait, mesterdiplomáját is a Müncheni Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg. Jelenleg is Münchenben él. A Junior-Príma-díjas művész fellépett már a legjelentősebb magyar koncerttermekben és számos hangversenyt adott Európa-szerte, az utóbbi években a Dolfin-Lin Duóval, amit zongorista kamarapartnerével, Tony Chen Linnel alapított. A 2022-es évadban a müncheni Bajor Rádió Szimfonikus Zenekar csellószekciója tagjává választotta, ahol világhírű karmesterekkel és szólistákkal dolgozhatott együtt.
Kovács Gergely zongoratanár nagymamája ösztönzésére kezdett zenét tanulni négyévesen. 2007-ben a nyíregyházi Országos Zongoraverseny nagydíjasa lett, majd a Zeneakadémián, a Különleges Tehetségek Osztályában folytatta tanulmányait. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, jelenleg a doktori iskola hallgatója, az egyetem kezdő tanára. Számos nemzetközi versenyen nyert díjat, koncertezett Európa több országában, valamint Indonéziában, Izraelben, Szingapúrban, Kínában és az Egyesült Államokban. Többször is fellépett a New Yorki Carnegie Hallban, a Stern Auditoriumban Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játszotta. Világszerte tart mesterkurzusokat. 2018-ban Junior Príma díjjal, 2020-ban pedig Cziffra Tehetség díjjal jutalmazták.

Az est műsora:
Liszt: Csárdás macabre, XIV. Magyar rapszódia
Hüe: Fuvolafantázia,
Sztravinszkij: Olasz Fantázia – tételek,
J.Strauss: A Denevér – Adél kacagó áriája,
Puccini: A fecske – Magda áriája,
Gounod Faust: Margit ékszerária,
Sztravinszkij: Olasz szvit – tételek.

Július 30-án, 19.30-kor Érdi Tamás zongoraművész és vendége: Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűművész ad koncertet.

Érdi Tamás zenei világában kitüntetett helyet foglal el Chopin. Amikor már hatodszor játszott a varsói Chopin koncertsorozaton, megirigyelte a hangulatot, a Klassz a pARTon! Fesztivál ötlete ennek az élménynek köszönhető. Nemcsak Kocsis Zoltán figyelt fel különleges játékára, amikor azt nyilatkozta, hogy „Tamás olyat hall, amit mi nem, érzékenységét Chopin-i mértékkel lehetne mérni”, hanem Antoni Grudziński, zenetudós, a Fryderyk Chopin Társaság elnöke is. Ezen a nyáron a fesztivál művészeti vezetőjének programjából nem maradnak ki a lengyel zeneszerző kortársának és barátjának, Liszt Ferencnek a művei sem. Tizedik, ünnepi fesztivál főszereplői a fiatalok, így Érdi Tamás koncertjén is bemutatkozik egy ifjú hegedűművész, akivel egy Mozart szonátát adnak elő.

Bácsy-Schwartz Zoltán tizenkét évesen költözött családjával Hollandiából Budapestre, hogy Ácsné Szily Éva tanítványa lehessen. Felvették a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába, 2023-ban kapta meg diplomáját. Több alkalommal nyert díjakat nemzetközi versenyeken, szólistaként fellépett neves magyar zenekarokkal, de európai és kanadai nagyvárosokban is koncertezett, gyakran szerepel fesztiválokon is.

Műsor:
Chopin: Esőcsepp Prelude, Négy mazurka, Fantaisie-Impromptu,
Liszt: Spozalizio, Mefisztó keringő,
Ysaÿe: Szólószonáta,  „Ballade”,
Mozart: e-moll hegedű-zongora szonáta.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Dés László koncert

2024-08-10. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Dés László és négy színész koncertje.

Neoton koncert

2024-08-09. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Nagykoncert.

A padlás

2024-08-01. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Musical.

Hírek, Agora

Hírek

Fogatokon a 199. Anna-bál szépei

A 199. Anna-bál szépei július 28-án, vasárnap mutatkoznak be a Kisfaludy Színpadon majd végig kocsikáznak a városon.

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Értékek-nek

2024.07.28.

Egyetértek. Most néztem meg a báli képeket és idén is rengeteg, értelemtől csillogó szempárt, tekintetet láttam. Ha innen nézem, végül…

Érték(ek válsága)

2024.07.27.

Volt régebben itt egy hozzászólás, hogy már rég nem arról szólnak az események, többek közt az Anna-bál, amiről kellene, már…

locsolás

2024.07.26.

Néhány helyen láttam a városban, hogy úgy locsolják a közparkokban a növényeket hogy a leveleiket is zuhanyoztatják. Dicséretes, hogy a…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart