Oldal kiválasztása

Megtorpant a balatoni ingatlanpiac

Szerző: | 2024-08-26.

Az ígéretes évkezdetet mostanra megtorpanás követte a balatoni ingatlanpiacon. Az ingatlanszakértők szerint ebben az évben a szokásos nyári fellendülés is elmaradt. Egyelőre a befektetők és a külföldiek is hiányoznak a vízparti lakáspiacokról és a saját célra állandó lakóhelyet keresők is óvatosak, bizonytalanok.

A Balatonnál az ígéretes évkezdést mostanra megtorpanás követte. Hiányoznak a befektetésként vásárlók, nincs kereslet az új építésekre sem. Csak a 100 millió alatti használt lakóingatlanokat illetően látszik érdemi forgalom. Ennek megfelelően a tranzakcióknak viszonylag nagy arányát finanszírozzák az elérhető támogatott hitelekkel – foglalja össze a déli parti helyzetet Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója, aki szerint még mindig nagyon sok az egykori „aranykorra” szabott, túlárazott ingatlan a kínálatban, ahol az eladók nem igazították a hirdetési árat a kereslethez. E miatt még ma is rákényszerülnek a nagy alkukra, ha komoly érdeklődőre találnak.

Az északi parton ugyancsak nagyon ígéretesen indult az év, kora tavasszal gyorsan nőtt a vásárlók érdeklődése, majd május közepe felé leült a piac. Így még az itt egyébként szokásos nyári felpezsdülés is elmaradt, de Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere szerint azért annál jobb a helyzet, mint a Covid idején volt.
A déli parthoz hasonlóan új ingatlanokra szinte itt sincs kereslet, a használtak közül leginkább az olcsóbbakat, a zártkerteket, a külterületi ingatlanokat és pincenyaralókat keresik. Közvetlenül a tóparton, ahol 200 milliónál kezdődnek az árak, szinte megállt a piac. A vevők legtöbbje legfeljebb 25 millió körüli áron keres valamilyen üdülési lehetőséget, amihez azonban csak a tótól távolabb eső területeken találnak kínálatot. Különösen kedvelt a körükben mostanában a Káli-medence mellett a lesencei és a várvölgyi vidék, míg jóval kevésbé bizonyul vonzónak számukra Keszthely, Vonyarcvashegy és Gyenesdiás környéke. A szakember szerint ebben nagy szerepe lehet annak, hogy a vevők legtöbbje valamilyen kevésbé zsúfolt, elvonulási lehetőséget keres a nyaraláshoz.

A befektetők továbbra is távol tartják magukat e térségtől is, legfeljebb a lakások iránt érdeklődik közülük egy-egy. A külföldiek sem nagyon jönnek, pontosabban a belföldi magyar érdeklődők mellett megjelentek a külföldön élő vagy ottdolgozó magyarok is. Az eladókra nem volt nagy hatással a kereslet változása, általában tovább tartják a kigondolt áraikat még az évek óta eladatlan ingatlanoknál is.

Noha júliusban ismét növekedett az érdeklődés, Tóth Tibor nem számol komolyabb nyárvégi rohammal. Tapasztalatai szerint ez a turisztikai szezon egy sajátos kísérőjelensége. Ha kicsit felhősebb az idő, vagy hullámosabb a tó, akkor sok család találja meg az ingatlanszakértőket azzal, hogy most szívesen megnéznék a vásárlási lehetőségeket. Ám az ilyen érdeklődések mögött rendszerint nincs sem konkrét elképzelés, sem komoly vételi szándék.

Forrás:mmonline.hu

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Borbemutatók a sétányon

A Borheteken kitelepülő borászok minden délután borbemutatókat tartanak a Tagore sétányon.

Borhetek borász listája

Íme a Borhetekre kitelepülő borászok sorrendje. A gasztronómiai fesztivált augusztus 9-től rendezik meg.

Molnár

2024.08.29.

Hát ezt a sületlenséget kár volt átengedni. Ennek semmi köze a valósághoz, a sajtószabadsághoz sem, ez csak beszéd a semmibe.…

szegény Füred, mi lesz veled

2024.08.28.

Nem csak a bicikliutat kéne elterelni, hanem a 71-es utat is. Borzalmasan megnőtt a forgalom mindenhol, és ezzel kapcsolatban már…

az őszinteség rabja

2024.08.26.

Válasz. 1. nincs ilyen hely, mert aug. 25. után már a lélegzés sem lesz Füreden díjmentes, adót is kell majd…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart