Oldal kiválasztása

Béke világnapja – Nemzetközi találkozó Füreden

Szerző: | 2024-09-21.

Ebben az évben van a 25. évfordulója, hogy az ENSZ közgyűlése elfogadta a béke kultúrájáról szóló nyilatkozatot és cselekvési programot, amely kimondja: a béke nemcsak a konfliktusok hiánya, hanem pozitív, dinamikus részvételi folyamat, ahol ösztönzik a párbeszédet és a kölcsönös megértés, együttműködés szellemében oldják meg a konfliktusokat. A béke világnapja alkalmából a magyar ENSZ Társaság nemzetközi diplomáciai találkozót rendezett Balatonfüreden.

A Magyarországra akkreditált női nagykövetek, a hazánkba delegált diplomáciai testületek illetve a magyar kulturális élet képviselői vettek részt a találkozón, amelynek eltökélt célja, hogy a művészet, a költészet erejével lépjen fel a béke érdekében folytatott párbeszédért.

A nők ecsettel és tollal a békéért című esemény díszvendége Hedva Ser francia szobrászművész, az UNESCO Kulturális Diplomácia Jószolgálati Nagykövete, valamint dr. Judy Kuriansky író, klinikai pszichológus, a Columbia Egyetem professzora volt.

– Összetöredezett világunkban vissza kell találnunk ahhoz, amitől emberek vagyunk. Hiszek abban, hogy a művészet erejével sikerül jobban megérteni egymást, hogy a kultúra a preventív diplomácia erős eszköze. Nem tántoríthat el bennünket semmi attól, hogy minden lehetséges eszközt felhasználjunk a konfliktusok kialakulásának megelőzésében. Tapasztalataim szerint a nők szerepe ebben kulcsfontosságú, a nők társadalmi életben betöltött szerepe nagyon fontos – vélekedett Bogyay Katalin a Magyar ENSZ Társaság elnöke, a Békenap rendezője.

A programban résztvevő női nagykövetek, a bemutatkozó művészek és költők, Magyarország mellett, 12 országot képviseltek: Argentína, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Ecuador, Finnország, Franciaország, Georgia, Libanon, Marokkó, Mexikó, Törökország, USA volt így jelen az eseményen.

Az Esterházy-kastélyban rendezett konferencián egy Nemzetközi Művészeti Vernisszázs és ‘Soft Power Diplomácia’ Fórumot tartottak, ahol a különböző országokból érkező művésznők bemutatták az alkotásaikat. A fórumon résztvevők a Soft Power Diplomácia jelentőségéről beszéltek, hangsúlyozva, ha egymás kultúráját megismerjük, akkor jóval nagyobb esélyünk van arra, hogy megértsük egymást, hogy fenntartsuk a békét.

A rendezvényen Bóka István Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta: Balatonfüred a kultúraalapú városfejlesztés mellett döntött, amely meghatározza a város identitását.
– Büszkék vagyunk az épített környezetünkre, a művészeinkre, a sportolóinkra, a környezetre, ami körülvesz bennünket. Sokat köszönhetünk a kultúránknak, a művészeteknek, a város nemzetközi kapcsolatai is ebből fakadnak, gondoljunk csak a Nobel-díjas indiai költőre Rabindranáth Tagore-ra. Nevét ma a Balaton leghíresebb sétánya őrzi – vélekedett Bóka István, aki Madách Imre Az ember tragédiája című művét idézve azt mondta: minden, ami a hölgyeknél van az költészetté és dallá fog szűrődni.

A Szőcs Géza Irodalmi Szalonban pedig az említett országok női költőinek versei a nagykövetek és a díszvendégek tolmácsolásában hangzottak el eredeti nyelven illetve magyar fordításban, amelyeket Kéri Kitty színművész olvasott fel.

A program a Magyar Diplomáciai Akadémiával együttműködve, a Sándor Palota támogatásával valósult meg.

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) alkotmánya azzal kezdődik, hogy „a háborúk az emberek elméjében kezdődnek, ezért az emberek elméjében kell felépíteni a béke védelmét”. Ez a gondolat keretezi a béke nemzetközi napja idei megtartásának témáját.

A béke nemzetközi napját 1981-ben hozta létre az ENSZ Közgyűlése. Két évtizeddel később, 2001-ben a Közgyűlés ezt a napot az erőszakmentesség és a tűzszünet időszakává nyilvánította.

Kovet Kovet1 Kovet2

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart