Oldal kiválasztása

Füreden lesz Európa legnagyobb kerékpáros konferenciája

Szerző: | 2024-09-25.

A 2015-ben újraindított, és azóta évről évre szintet lépő Tour de Hongrie, valamint a 2022-es Giro d’Italia Nagy Rajt után ismét Magyarországra figyel majd Európa kerékpáros társadalma. Nagy versenyben Balatonfüred nyerte el a jogot, hogy megrendezze az Európai Kerékpáros Szövetség 2025-ös EuroVelo és Kerékpáros Turisztikai Konferenciáját. Az eseményre a világ minden tájáról érkeznek majd szakmai előadók, kiállítók, így a szervezők több száz vendéget várnak.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár jelentette be Dániában, Viborgban, az idei EuroVelo konferencián, hogy 2025 szeptember 24-26. között Balatonfüred lesz a házigazdája az európai kerékpáros turizmus egyik legfontosabb szakmai eseménynek, az Európai Kerékpáros Szövetség által életre hívott EuroVelo konferenciának. Az Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) egy 1983-ban alapított szervezet, amely több mint 40 ország kerékpáros szervezetét tömöríti. Az ECF az európai kerékpárosok érdekeit képviseli, és célja a kerékpározás népszerűsítése, valamint egy olyan Európa kialakítása, ahol a kerékpározás biztonságos, kényelmes és elérhető közlekedési mód.

Az ECF egyik legfontosabb feladatának az európai kerékpárutak hálózatba rendezését tekinti, melynek keretében létrehozták az EuroVelo márkanevet. Ezekkel az utakkal Magyarországon is találkozhatunk. A többek között dunakanyari panorámájáról ismert EuroVelo 6 az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig tart, a Norvégiából Görögországba tartó EuroVelo 11-es hazánkban a Tisza körül tekereg, az egykori vasfüggönynek emléket állító EuroVelo 13-as az ország délnyugati régióiba kalauzol el minket, míg az egyik legfrissebb, EuroVelo 14-es Közép-Európa vizeit, köztük a 2025-ös konferencia helyszínét, a Balatont érinti.

Az ECF évről évre szakmai konferenciákat is rendez, Magyarország 2025-ben a kerékpáros turisztikai tematikával rendelkező EuroVelo rendezvény házigazdája lesz. A rendezési jog egyfajta megkoronázása az elmúlt évtizedben a kerékpáros szektorban felmutatott munkának. 2015-ben ismét elindult a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny, amelynek közvetítéseit azóta a világ több száz országában láthatják a tévénézők. 2022-ben tovább növeltük a tétet, hiszen Magyarországról rajtolt és három napot töltött hazánkban a világ egyik legnagyobb profi háromhetes kerékpáros körversenye, a Giro d’Italia.

A fiatalabb korosztály tudatosabb kerékpáros nevelését a Kerékpáros Kisokos és Tudáspróba bevezetése segíti, de kerékpáros vándortáborokban is évről évre többezer gyerek ismerheti meg az ország szépségeit kétkeréken. 2020-ban és 2021-ben is rekordot döntött az újonnan átadott kerékpárutak száma, az elmúlt években többek között megújult a Balaton körüli kerékpárút, de a tó Budapestről is biztonságosan elérhetővé vált kétkeréken. A kormány elfogadta a 2030-ig szóló Nemzeti Kerékpáros Stratégiát, ennek részeként több mint 800 kilométernyi kerékpárút megépítése is napirenden van.

– Jelentős fejlődésen ment keresztül a kerékpározás területén Magyarország, nemcsak az infrastruktúra hossza és minősége, hanem a kerékpáros szolgáltatók száma is jelentősen emelkedett. 2025-ben Balatonfüreden minden idők legjobb konferenciáját szeretnénk megrendezni – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a 2025-ös rendezés bejelentésekor.

A hazai aktív turisztikai szektor számára komoly elismerés a konferencia megrendezésének lehetősége, korábban még sosem volt Magyarország házigazdája ilyen magas nívójú kerékpárosturisztikai szakmai eseménynek. A várhatóan félszáz előadás és kerekasztal-beszélgetés megszervezése mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek majd a gyakorlatra is: a háromnapos konferencia résztvevőit a kongresszusi központban kerékpáros turisztikai expo is várja, illetve a konferenciát kiegészítő programként testközelből is megismerhetik vezetett kerékpártúrán a Balaton és a Balaton-felvidék aktív turisztikai lehetőségeit.
A 2025-ös EuroVelo konferencia szeptember 24-26. között lesz Balatonfüreden.

A pályázatok elbírálása során az ECF nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a győztes helyszín valóban erős szálakkal kötődjön a kerékpározáshoz. Így esett a választás a Balatonra, amely a hazai kerékpáros turisták legkedveltebb úti célja. Az eseménynek helyt adó Balatonfüred Kongresszusi Központ ráadásul alig 200 méterre fekszik az EuroVelo 14-estől. Mindemellett a Balaton-felvidék festői, alacsony forgalmú közútjaival, izgalmas tanúhegyeivel további kalandokat tartogatnak azoknak a bringásoknak is, akik eltávolodnának a Balaton-part kerékpárútjaitól.

A rendezéshez szükséges pályázatot benyújtó, valamint a szervezést irányító Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) az esemény kapcsán a korábbi tapasztalatokra alapozva, több mint harminc országból, körülbelül 400 vendéget vár az eseményre. Az esemény lebonyolítói feladatait a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség látja el. A rendezvény együttműködő partnere Balatonfüred önkormányzata és a Visit Balaton 365, a BalatonBike365 kerékpáros rendszer működtetője.

Img 5774 2 (3)

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart