Oldal kiválasztása

Egykori hírességek nyomában

Szerző: | 2024-10-08.

Ki volt Káldy Ferenc? Hogyan lett az arácsi építőanyag gyártóból a balatoni térség egyik jelentős építésze? Miért tervezte ingyen a füredi Hungária Yacht Club épületét és miért tartotta fontosnak az építőmesterek regionális érdekvédelmét? Ezekre a kérdésekre is választ adott az Arácsi Szalon(ka) és a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület új rendezvény-sorozatának első programja.

A két civil szervezet sorozatot indít, amelyben megidézik az arácsi temetőkben nyugvó nevezetes, a település fejlődését, kultúráját előmozdító, hírnevét öregbítő egykori hírességeket.
A rendezvénysorozat első előadása, az 1987-ben, Balatonfüreden elhunyt, Káldy Ferencről szólt.

– Káldy Ferenc életútjának átfogó bemutatása régi adósságunk, ráadásul lánya, Mária itt él Balatonfüreden, elismert néprajzos. A teljes hagyaték nála van, dokumentumok, tervek, fényképek, így általa egy valóban kuriózumnak számító előadás részesei lehetünk. De az arácsi temetőben nyugszik például Passuth László vagy Némethy Ernő, a balatoni vitorlázás kiemelkedő alakja, és még sorolhatnám a neveket. Van tehát létjogosultsága a sorozatnak – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Takács Miklós, a helytörténeti egyesület elnöke.

Káldy Ferenc (1905 – 1987) építészmérnök, építési vállalkozó volt. A balatoni térség egyik jelentős építésze, nevéhez közel ötszáz épület tervezése fűződik, ebből Balatonfüredhez százötven kötődik, köztük például a hajógyár nagy fesztávolságú csarnoka.
A szakmája mellett a vitorlássport kiemelkedő alakja és rekordere, aki éppen a sport szeretete miatt vállalkozott, egyebek mellett, az 1933-ban alapított Hungária Yacht Club épületének megtervezésére. A HYC szervezetében vezetőségi tag volt és ő maga is sokat tett azért, hogy a klubház az eredeti tervekkel ellentétben ne Siófokon, hanem Füreden épüljön fel. A bencés rendtől megszerzett nehezen megközelíthető, iszapos terület rendezéséhez és feltöltéséhez azonban nem volt anyagi erőforrása a szervezetnek, így Káldy Ferencre hárult a feladat megoldása, az ő áldozatkészségének köszönhető, hogy megépült végül az épület.

A Balaton déli partján is számos épületet tervezett és épített, a legjelentősebb a boglári római katolikus templom felépítésében való részvétele. Helyi kötődésű építészként fontos szerepet játszott az építőmesterek regionális érdekvédelmének kialakításában.
1949 tavaszán letartóztatták, 1953-ig a kistarcsai internálótáborban, majd három évig a recski kényszermunkatáborban raboskodott, vállalkozását államosították. Dolgozott segédmunkásként, majd kőműves kisiparosként iparengedélyt váltott. 1964-ben építette meg házát Balatonfüreden a Mikes Kelemen utcában, amely haláláig otthona volt. 1975-ben nyugdíjba vonult, már nem vállalt kivitelezést, de tervezéssel élete végéig foglalkozott.

Fotó: Káldy Ferenc és dr. Berzsenyi Zoltán 1943-ban

A rendezvényről a Füred Tv készített tudósítást:

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Fut a Füred

2024-10-17. 13.30 Tagore sétány

Futás a sétányon.

Hírek, Agora

Hírek

Büntetések az utakon

Országosan fokozott ellenőrzést tart a rendőrség az utakon. Jelentős büntetésre számíthatnak a mobilozók.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

füredi átlagnyug(nyög)díjas

2024.10.08.

Eszerint ha időpontra megyek Pestre, (novembertől, egészségügyi okokból, mert Veszprém egy rémálom, tegnap 2,5 órát próbáltam az Sztk-ban valamit elérni,…

Szerettem vonatozni

2024.10.05.

Én 4 óra 30 percig utaztam Balatonfüred Bp között. Székesfehérváron lekéstük a délipartról érkezö express vonatot és nem volt mozdony!…

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart