Oldal kiválasztása

Versek, zene és kabaré – Magyar Nyelv Napja

Szerző: | 2024-10-28.

Magyar költők megzenésített versei, rendhagyó irodalom óra, és közös versmondás a Kiserdőben. Vidámság, melankólia, rímbe szedett súlyos szavak, laza történetmesélés. Programsorozattal ünneplik Balatonfüreden a Magyar Nyelv Napját.

A november 12-16. között zajló rendezvény stílszerűen Balázs Géza nyelvész, egyetemi tanár előadásával kezdődik, aki arra keresi a választ, hogy miként alakulhat át a nyelvünk a mesterséges intelligencia korában. Egyáltalán átalakul-e vagy esetleg ez már részlegesen meg is történt? A „Ki ötezerben élsz” című előadáson szó lesz arról is, hogy tartani kell-e a nyelvünk folyamatos változásától, gazdagodik, silányul vagy egyszerűen csak átalakul a nyelv.

A rendezvénysorozat másnap, november 13-án, szerdán a Kiserdőben rendezendő közös versmondással folytatódik. Az egykori kőszínházi oszlopoknál évek óta egy-egy költő állt ki a helyi diákok elé és szavalnak el együtt egy verset, mert a szavak közös mormolásának különös varázsa van. Ebben az évben Iancu Laura, József Attila-díjas költő mond köszöntőt, majd egy rendhagyó irodalomóra megtartására is vállalkozik.

Még szerdán Regős Mátyás költő és Vértesi Ferenc gitáros zenés irodalmi est keretében igyekszik a melankóliát és a líraiságot megjeleníteni, valahogy így: „Hülyeség várni a tavaszt angyalom, megkívánni elég. Aztán keresni egy padot mellékesen és tétován, nadrágszárad felhúzni kissé, és álladat égnek szegezni.”
Elhangzanak majd dalok Patyik Fedonról, a képzeletbeli barátról, a gyerekkorról, és persze női sorsokról. Különös alakok és történetek elevenednek majd meg, a szerzők ígérete szerint mind-mind kicsit közelebb viszi a hallgatóságot a boldogsághoz.

November 16-án pedig Szálinger Balázs József Attila- és Salvatore Quasimodo-díjas költő és Szűcs Krisztián (HS7, Budapest Bár, NAZA, Rühös Foxi) gitárművész szólaltatják meg a lírai énjüket. A Szűcsinger műfaja meghatározhatatlan: koncertnek irodalmi est, irodalmi estnek kabaré, kabarénak költészet, költészetnek meg öncélú örömzene. Petőfi, Háy János, Beatles dalok, magyar kabaré és persze Szálinger Balázs saját szövegi. Könnyed, elgondolkodtató és súlyos szövegekhez színes, gitárközpontú popzene társul. Lesz sok öröm és bánat az est végén még világslágerek is megszólalnak.

– A duónknak két érdekessége van: én nem vagyok zenész, csak felolvasok, esetleg a végén, ha már jó a hangulat merem elővenni a kazut és belefújok párat, ami általában inkább vicces szokott lenni. Szűcs Krisztián pedig popzenész, így más a közelítése a versekhez, mint amit megszoktunk például a Kaláka együttes révén. Szóval kabaré az egész – nyilatkozta portálunknak Szálinger Balázs.

A rendezvénysorozat ideje alatt magyar nyelvi játékokat tartanak a helyi általános és középiskolás diákok részére.

A november 12-16. között zajló rendezvénysorozat részletes programja itt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Szűcsinger

2024-11-16. 18.00 Szőcs Géza Irodalmi Szalon

Zenés irodalmi est.

Hírek, Agora

Hírek

Áramszünet a városban

Novemberben az elektromos hálózat fejlesztési munkálatai miatt több napon is áramszünet lesz a városban.

Forgalomkorlátozás

Közműépítési munkálatok miatt ideiglenes forgalomkorlátozást vezetnek be a Koloska utcában.

Büntetések az utakon

Országosan fokozott ellenőrzést tart a rendőrség az utakon. Jelentős büntetésre számíthatnak a mobilozók.

füredi átlagnyug(nyög)díjas

2024.10.08.

Eszerint ha időpontra megyek Pestre, (novembertől, egészségügyi okokból, mert Veszprém egy rémálom, tegnap 2,5 órát próbáltam az Sztk-ban valamit elérni,…

Szerettem vonatozni

2024.10.05.

Én 4 óra 30 percig utaztam Balatonfüred Bp között. Székesfehérváron lekéstük a délipartról érkezö express vonatot és nem volt mozdony!…

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart