Oldal kiválasztása

Balatonbor, mint a térség minőségi szimbóluma

Szerző: | 2025-04-08.

A Balatoni Kör első Gasztro Évadnyitóján bejelentették mely pincék borai jelenhetnek meg idén BalatonBorként és Hegyborként, több balatonfüredi pincészet is szerepel közöttük. Az egyesület a régiós összefogást sürgeti, szeretnék, ha minél több helyi minőségi termék jelenne meg a balatoni szolgáltatók kínálatában.

– Még egy rendezvényen sem jelent meg együtt ilyen sok balatoni vendéglátós, összesen mintegy százan ezzel is bizonyítva, hogy azonosulni tudnak a szellemiségünkkel: azaz nem versenytársakat látunk egymásban, hanem mindannyian a régió gasztronómiai értékeit, a minőségi vendéglátást igyekszünk képviselni. Az a célunk, hogy minél több helyi termék jelenjen meg a kínálatban, mert a régióba látogatók igénylik a jó minőséget – mondta Pach Gábor, a Balatoni Kör elnöke, aki megnyitó beszédében kiemelte: az évadnyitót ezentúl minden évben tavasszal szeretnék megrendezni, hogy újabb platformot biztosítsanak a szolgáltatóknak.

Az évad legfontosabb témáit közösen ismertette a Balatoni Kör, a Balatoni Szövetség és a Visit-Balaton365. Elhangzott, hogy a hagyományos rendezvényeik, mint a Kék Hullám Zászló strand-minősítés, az Év Balatoni Háza pályázat és a Balatoni Borok Versenye mellett idén elindult a Balatoni Tudástár rendezvénysorozatuk is, mely a térség önkormányzatai számára olyan aktuális témákról ad információkat, illetve biztosít tapasztalatcserét, mint a régiós összefogással megvalósuló szúnyoggyérítés, a hulladék visszaváltási lehetőségek, illetve az illegális bejárók, stégek felszámolásának lehetőségei.

– A régióban óriási potenciál van, rengeteg a kiaknázatlan tartalék, ezek mobilizálása a térség turisztikai szereplőinek közös feladata és felelőssége, nincs más lehetőség, mint az együttműködés. A célunk a régió turisztikai szakmai szervezeteinek és a vállalkozásoknak a szakmai, kommunikációs támogatása. Tudjuk, mit akarunk, tudjuk, hova tartunk. Megkeressük az oda vezető utat, ha nincs, csinálunk – fogalmazott Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője.

Pm4honlap

Kardos Gábor, a Balatoni Kör alapítója bejelentette, hogy szeretnék újraindítani a Balaton Napja rendezvényt azzal a céllal, hogy magára a Balatonra kerüljön a fókusz, mert még a víz minősége is mintha csak a nyaralók fürdőzése miatt tűnne fontosnak. A régió nyáron kívüli életéről olyan kevés szó esik, hogy úgyszólván az ország legismeretlenebb vidéke a Balaton ebből a szempontból, egy felfedezésre váró régió – jegyezte meg.
– Az alapanyag ár inflációnak már tavaly is átlagban felét tudták csak beépíteni az áraikba a balatoni vendéglátósok, nem beszélve a magas rezsiárakról és a munkaerő költségekről. Gazdaságilag inkább helytálló tehát, hogy a balatoni vendéglátásban a verseny nőtt, sokkal inkább, mint az árak – ami pont a vendégek érdekében történt – tette hozzá Kardos Gábor.

A rendezvényen a Balatoni Kör és a Rizling Generáció megtartotta az idei BalatonBor és Hegy-bor premiert is, kiderült melyik pincészetek palackozhatják idén ilyen közösségi címkével az olaszrizlingjüket.18 borászat kapott lehetőséget, köztük több füredi borászat arra, hogy részt vegyen ebben az évben a közös brandben.
Íme, a névsor: Androsics Birtok, Barna Pince, Bujdosó Pincészet, Dobosi Pincészet, Dóka Éva Pincészete, Dombi Pince, Fata Pince, Feind Pince, Homola Pincészet, Hujber Pincészet, Kányavári Borbirtok, Koronczai Pincészet, Laposa Birtok, Szabó és Fia Borpince, Szeremley Birtok, Tagyon Birtok, Veszprémi Pince, Zelna Borászat.

12 Hegybort hirdettek ki: Androsics Birtok, Cseh, Dobosi Pincészet, Dombi Pince, Kisspince, Fata Pince, Martinus Pince, Szabó és Fia Borpince, Tagyon Birtok, Tánczos Pince, Végh Testvérek, Zelna Borászat.

Idén először közös kommunikációs kampányt indítottak a Balaton Borrégió borászai kimondottan a BalatonBor régiós márka és annak termelői, a balatoni vendéglátóhelyek bevonásával.

– Az a célunk, hogy a BalatonBor régiós brandet minél több, a Balatonhoz érkező vendéghez eljuttassuk. Szeretnénk, hogy a jövőben minden balatoni vendéglátónál ott legyen a Balaton bora – mint közösségi bor és a térség minőségi szimbóluma. Fontos, hogy a BalatonBor jelenléte ne csak elv legyen, hanem valóság a régió egészében – hangsúlyozta Dobosi Győző, borász, a BalatonBor program egyik kezdeményezője a Tihanyban rendezett összejövetelen.

Fotó: Pesthy Márton

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

2025. április

HKSzCsPSzV
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
Events are loading, please wait...

Hírek, Agora

Hírek

Partnerségi egyeztetés

A város képviselő-testülete kezdeményezte a város településrendezési eszközeinek módosítását.

kiváncsi autós

2025.04.14.

Ami Ausztriát illeti, van egy érdekes jelenség. Sokszor látogatjuk a burgenlandi rokonainkat. Kifelé menve hogy hol a határ, azt becsukott…

Gab

2025.04.13.

Pontosan ott, ahol a MNB alapítványi pénzei, és a magánnyugdíjpénztári befizetéseink. Egyébbként az üzemanyag árában is van "útadó". Na, az…

Francia krémes, jaj nekem

2025.04.10.

Bergmann Gabi díjához én is gratulálok, de vérző szívvel, mert ha arra járok, mindig be KELL oda mennem, és akkor…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Toplogo Monitor
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart