A 2025-ös Michelin Guide Magyarország díjátadóján a nagy nevek (Stand, Platán, Rumour, Salt) illetve az eddigi vidéki díjazottak megtartották a csillagjaikat, ami azt jelenti, hogy a hazai fine dining nem csupán fellángolás volt, a minőségi gasztronómiának van létjogosultsága, sőt, vidéken is egyre több jeles képviselője akad.
A Michelin-ajánlások köre nyolc étteremmel bővült, köztük vidéki helyekkel (például a csopaki Petrányi), ami azt mutatja, hogy a figyelem már korántsem csak a fővárosra irányul.
A Michelin Guide nemcsak csillagokat oszt, hanem gasztronómiai iránytűt is ad. A legendás Michelin-csillag az éttermek legmagasabb kitüntetése, úgy tartják: egy csillag már figyelmet érdemel, kettőért érdemes kitérni, a háromért pedig utazni. A Bib Gourmand kategória a jó ár-érték arány legjobbjait illeti, az ajánlott éttermek (Michelin-tányér) a jövő csillagvárományosait, míg a Zöld Michelin-csillag a fenntartható, környezettudatos konyhákat emeli ki.
Az elismerések jelzik, hogy a jövő nemcsak a technikáról, hanem gondolkodásmódról, elkötelezettségről és szenvedélyről is szól. A Michelin üzenete az, hogy az étel önmagában kevés, élményt is nyújtani kell hozzá.
Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója beszédében kiemelte: – A gasztronómia ma már sokkal több, mint kulináris élmény – közös, nemzetközi nyelv, amely összeköti az embereket és kultúrákat. Egyre többen indulnak útnak azért, hogy megízleljék egy ország valódi karakterét: az utazók közel 20 százaléka kifejezetten gasztronómiai élmények miatt utazik, és a prémium utazók több mint fele már előre lefoglalja a kiszemelt éttermeket. A helyi ízek és alapanyagok felfedezése ma az utazás egyik legerősebb motivációja – és ebben Magyarország különösen erős. A gasztronómia egyben értékrend is: felelősség a vendégekért, a közösségért és a környezetért. A fenntarthatóság pedig közös ügyünk – fogalmazott a vezérigazgató.
Három balatoni étterem, a füredi Bistro Sparhelt, a balatonszőlősi Casa Christa, és a balatonszemesi Kistücsök Food rendelkezik Bib Gourmand minősítéssel, amelyet a megfizethető, de kiváló minőséget nyújtó helyeknek ítélnek oda.
A korábban elismerést kapó balatonfüredi éttermek a Sparhelt, a Noon, a Zelna Borbár ezúttal is felkerültek a listára. Az idei kiadványban több, a város közvetlen környezetében működő étterem is helyet kapott, Csopakról vagy éppen Tihanyból is szerepelnek vendéglátóhelyek.
Ezúttal nemcsak éttermeket, hanem szálláshelyeket is díjazott a Michelin. Magyarországon 13 szálláshely kapott Michelin Key elismerést, köztük egyetlen Balaton-partiként a balatonfüredi Petit Bois.
29 hazai szálloda szerepel továbbá a Michelin által ajánlott, kivételes élményt nyújtó helyszínek között, köztük kettő balatonfüredi: a LUA Resort és a Hotel Vinifera Wine & Spa.
Íme, a teljes 2025-ös éttermi lista:
Két Michelin-csillagos étterem
• Platán Gourmet ‒Tata
• Stand ‒ Budapest
Egy Michelin-csillagos étterem
• 42 ‒ Esztergom
• Salt ‒ Budapest
• Costes ‒ Budapest
• Borkonyha Winekitchen ‒ Budapest
• Babel ‒ Budapest
• Rumour by Jenő Rácz ‒ Budapest
• Essencia ‒ Budapest
• Pajta ‒ Őriszentpéter
Michelin Bib Gourmand étterem
• Casa Christa – Balatonszőlős
• Sparhelt – Balatonfüred
• 94’ konyha & bár ‒ Budapest (új elismerés)
• Cabrio ‒ Budapest (új elismerés)
• Iszkor – Mályinka
• Újváros Bisztró – Szarvas
• N28 Wine and Kitchen – Budapest
• Goli – Budapest
• Platán Bisztró – Tata
• Macok – Eger
• Morzsa – Pécs
• Kistücsök – Balatonszemes
• Anyukám mondta – Encs
Michelin ajánlott éttermek
• Zelna Borbisztró – Balatonfüred
• NOON – Balatonfüred
• Bibo Budapest – Budapest (új elismerés)
• Dereszla Bisztró ‒ Bodrogkeresztúr (új elismerés)
• Fausto’s ‒ Budapest (új elismerés)
• Lokal at the lake ‒ Fonyód (új elismerés)
• Majorelle ‒ Budapest (új elismerés)
• PADI ‒ Rátka (új elismerés)
• Petrányi Csopak ‒ Csopak (új elismerés)
• Tiszavirág ‒ Szeged (új elismerés)
• Szaletly – Budapest
• Kollázs – Budapest
• Zazie Bistro – Budapest
• Teyföl – Szentendre
• Füge – Biatorbágy
• Cut & Barrel – Budapest
• Sho Tihany – Tihany
• Virtu – Budapest
• Aleli – Budapest
• Bilanx – Budapest
• Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely
• Hoppá! Bistro – Budapest
• A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
• Hosszú Tányér – Hosszúhetény
• füge – Tihany
• Öreg Prés – Mór
• Tihanyi Vinarius – Tihany
• Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
• Horgonyzó Kisvendéglő – Tiszalök
• Rutin – Budaörs
• Neked Főztem – Zánka
• Zip’s – Miskolc
• Avalon – Miskolc
• GÓRÉ – Kisharsány
• Graefl Major Kétútköz – Poroszló
• Umo – Budapest
• Bobajka – Tarcal
• Botanica – Dánszentmiklós
• Csopaki Resti by Laurel – Csopak
• MoszkvaTéЯ Bisztró – Budapest
• Tati – Budapest
• White Salon – Budapest
• Zincenco Kitchen – Budapest
• FLAVA – Budapest
• Fricska 2.0 – Budapest
• Piac 42 – Esztergom
• Nobu Budapest – Budapest
• Costes Downtown – Budapest
• Onyx Mühely – Budapest
• St. Andrea – Budapest
• Textúra – Budapest
• Mák – Budapest
• Arany Kaviár – Budapest
• Víg Molnár Csárda – Csopak
• IKON – Debrecen
• LAMAREDA – Győr
• Kővirág – Köveskál
• Végállomás Bistro&Wine – Miskolc
• 67 Sigma – Székesfehérvár
• Sauska 48 – Villány
• Stand25 Bisztró – Budapest
• FELIX Kitchen & More – Budapest
• Spago by Wolfgang Puck – Budapest
Michelin Zöld csillag:
• Pajta‒ Őriszentpéter (új elismerés)
• Graefl Major Kétútköz ‒ Poroszló
• Onyx Műhely ‒ Budapest
• Salt ‒ Budapest
• Villa Kabala – Szigliget
• Natura Hill ‒ Zebegény







füles
2025.11.28.
Mindennek megy fel az ára, ami egyrészt érthető, másrészt nem lehet követni mert a bérek meg ugyanott cammognak évek óta.…
Bővebben
antinikotinista
2025.11.07.
Jól hangzik ez a bagóstopp, de minden rendelet csak annyit ér, amennyit végrehajtanak belőle. Ki és hogyan fogja ezt ellenőrizni…
Bővebben
Legyen minél több bejárható partszakasz!
2025.11.06.
Igen, köszönjük! És az év minél hosszabb időszakában, annál jobb!
Bővebben