Oldal kiválasztása

A jó borok listája

Szerző: | 2013-12-10.

Borkiválóságok Könyve címmel megjelent a legjobb hazai borokat összegyűjtő kötet. A 240 féle minőségi fehérbort bemutató kiadványban a Balatonfüred-Csopak borvidék tizenegy borászatának tizennégy bora kapott helyet. A Balaton Borgaléria pedig stratégiai kereskedés lett.

 

Egy országos program keretében jelent meg a Borkiválóságok Könyve 2013 című kötet, amely az idén forgalomban lévő száraz és édes fehérborokat mutatja be. A Vidékfejlesztési Minisztérium által indított szakmai program keretében 650 bor kóstolása után az Országos Borszakértő Bizottság választotta ki azt a 236 bort, amelyek végül minőségük alapján bekerülhettek a kötetbe.
Az ingyenes kiadvány a borokat régiónként mutatja be, és egy több felvonásból álló vakkóstolást követően három kategóriába sorolva (három-, négy- illetve ötcsillagos) szemlélteti. A borrégiók jellemzése mellett a kiválasztott borok részletes leírását, a palackok fotóit illetve a pincészetek adatait is tartalmazza a könyv.

A fehérbor-kiválóságokat készítő pincészetek tematikus matricákat kaptak, ezeket a díjazott palackokra ragasztják, – így vásárláskor mindenki számára könnyű lesz beazonosítani a minősített borokat.

Nem egy újabb borverseny eredménye ez, hiszen a kezdeményezés célja a kereskedelmi forgalomban lévő fehérborok feltérképezése és a minőségi kínálat minél szélesebb körben való megismertetése volt. A borok iránt érdeklődő nagyközönségnek szól elsősorban a kötet, amelynek hamarosan lesz folytatása, készül a vörös- és rozéborokat tartalmazó kiadvány is.

A program eltökélt szándéka, hogy segítse a kiválasztott minőségi borok kereskedelmi forgalmazását és marketingjét, ezért nyolc borkereskedővel – köztük a Balatonfüreden két üzletet is működtető Balaton Borgalériával- stratégiai partnerségi megállapodást kötött a minisztérium. A könyvet november végétől a programhoz csatlakozó borkereskedések üzleteiben lehet majd megtalálni.

– A szaktárca nyolc borkereskedéssel kötött stratégiai megállapodást annak érdekében, hogy a magas minőségű magyar borok ezután is a figyelem középpontjában álljanak a belföldi piacon. Büszkék vagyunk rá, hogy köztük lehetünk. A Horváth ház alatti pincénkben, a Balaton Borgalériában illetve a Csopaki kúriában a Balaton-borrégió minősített kínálatának nagy része megvásárolható, köztük több olyan is akad, ami csak nálunk található meg – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Köteles Zsolt a Balaton Borgaléria ügyvezetője. Hozzátette: a közeljövőben megjelenő hasonló kötet ami, a vörös és rozéborokat mutatja be, nagy kitörési pontja lehet a régiónak, végre bizonyíthatja, hogy a fehérborral azonosított térségnek sok remek testesebb bora is van.
– Természetesen üzleteinkben ezeket a fajtákat is meg lehet majd vásárolni – mondta Köteles Zsolt.

Az első fordulóban öt bizottság értékelte a borokat a nemzetközi minőségi követelmények alapján. A 650 bornak kevesebb mint a fele jutott a második fordulóba, ahol már minden bort külön jellemeztek is. A kóstolás végén minden 4 és 5 csillagos bort a bizottság tagjai együtt újra végigkóstolták és közösen szavazták meg a besorolásokat.
A három kategóriát egymásra épülő szempontok szerint alakították ki, úgy, hogy abban egyre komolyabb elvárásoknak kellett megfelelniük a boroknak. A csillagok számának emelkedése a borokkal szemben nemzetközi szinten is megfogalmazott elvárásokat követi, szempont volt az érlelési potenciál, a komplexitás illetve az egyediség.


A Balaton borrégió négy csillagot kapott borai:

Bujdosó Pincészet – Nemere Cuvée 2012
Dobosi Pincészet – Kéknyelű 2011
Figula Pincészet – Szilénusz 2007
Káli Kövek Borászat – Rezeda Rizling 2012
Kerkaborum – Furmint-Hárslevelű 2011
Koczor Pincészet – Aenigma (kései szüretelésű) 2010
Laposa Birtok – Rizling2 2012
Laposa Birtok – 4 Hegy Olaszrizling 2012
Légli Szőlőbirtok és Borászat – Banyászó Olaszrizling 2011
Légli Szőlőbirtok és Borászat – Gesztenyés Rizling 2009
Szászi Pince – Szent György-hegyi Olaszrizling 2012
Tamás Pince – Olaszrizling 2007
Varga Pincészet – Aranymetszés Olaszrizling (kései szüretelésű) 2009
Varga Pincészet – Aranymetszés Szürkebarát (kései szüretelésű) 2010
Villa Tolnay Borház – Chardonnay 2011

A Balatonfüred-Csopak borvidék háromcsillagos borai:
Béla és Bandi Pincészet – Chardonnay Száka-dűlő 2011
Fáncsi Hegyi Pince – Semillon 2011
Figula Pincészet – Csopaki Olaszrizling Selection 2011
Hudák Szőlőbirtok és Borászat – Olaszrizling 2012
Jásdi Pince – Csopaki Rizling 2012
Jásdi Pince – Ranolder Fehér 2009
Kálmán Pince – Olaszrizling 2012
Liszkay Pincészet – Pinot Gris 2011
Petrányi Pince – Olaszrizling 2011
Szent Donát Pince – Nagykút Olaszrizling 2012
Szent Donát Pince – Furmint 2012

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Dés László koncert

2024-08-10. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Dés László és négy színész koncertje.

Neoton koncert

2024-08-09. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Nagykoncert.

A padlás

2024-08-01. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Musical.

Hírek, Agora

Hírek

Megfúrt Hársfa

2024.07.30.

Kedves "Agorások" keresem a megoldást a következő tapasztalatomra. A Horváth Mihály utca az elmúlt években/évtizedekben városunk egyik legszebb tcájává fejlődöttt.…

Értékek-nek

2024.07.28.

Egyetértek. Most néztem meg a báli képeket és idén is rengeteg, értelemtől csillogó szempárt, tekintetet láttam. Ha innen nézem, végül…

Érték(ek válsága)

2024.07.27.

Volt régebben itt egy hozzászólás, hogy már rég nem arról szólnak az események, többek közt az Anna-bál, amiről kellene, már…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart