Oldal kiválasztása

Divatmúzeum Füreden – Városi lány egy juhász subájában

Szerző: | 2024-10-07.

Ingyenes tárlatvezetéseket tartott Zoób Kati divattervező az alig egy hónapja megnyílt divatmúzeumban, amelyeken a kultúrtörténeti kitekintés mellett az is kiderült, hogy egy városi lányon akár egy juhász subája is lehet szép és autentikus. A Közös című kiállításon mintegy ötven ruha tekinthető meg.

A Katti Zoób Divatmúzeum és Alkotóműhelyben nyílt Közös című kiállításon a divattervező, az elmúlt harminc évben készített ruháiból látható válogatás, a tárlat különlegessége, hogy a Hagyományok Háza jóvoltából több népi viseletet is meg lehet tekinteni, amelyek mindegyike együtt szerepel a modern ruhákkal. Hol kiegészítőként, hol uralkodó jegyként van jelen a régi népviselet, megmutatva, hogy nem is áll egymástól olyan távol a két világ.

– Gyerekkorom óta gyűjtök különböző tárgyakat, ruhákat, ebből a terjedelmes gyűjteményből, témakörökre bontva, negyedévente lesz látható egy-egy kiállítás. A kortárs divat-gyűjtemények sorába szeretnénk csatlakozni, megmutatni, hogy a kiveszőben lévő kézművesség, micsoda érték és milyen izgalmas dolgokat rejt. Meg szeretnénk mutatni a divat mögött rejlő mesterségek teremtő erejét, ami a kulturális örökségünk része. A divat az egyik értékes tanúja ennek – válaszolta kérdésünkre Zoób Kati, aki vallja: egy finoman megmunkált ruha is lehet olyan kifejező, mint egy szobor vagy festmény, kulturális nyilatkozat, amely találékonyan mondja el, hogy kik vagyunk.

– A ruhák eszközök ahhoz, hogy hozzászóljunk a világhoz. Ez egy közös nyelv, a kortárs és a régmúlt ruháinak közös nyelve, egy kommunikáció. Sehol nincs jövő a múlt nélkül. A Közös című kiállítás arról szól, hogy a múlt mit tehet hozzá a jövőhöz – fogalmazott a divattervező.

A Petőfi Sándor utcában álló divatmúzeum tulajdonképpen egy magángyűjtemény. A100 éves romantikus villa és gazdasági épület kortárs felújítása és üvegfalas összekapcsolása által kialakult unikális művészeti és közösségi tér ugyanazt az értékőrző hozzáállást reprezentálja, amelyet a divatház minden kollekciójában képvisel.
A negyedévente cserélődő, hazai és nemzetközi múzeumokkal együttműködő kiállítások tematikája pedig minden alkalommal kapcsolódik majd a Magyar Kultúra Magazinban havonta megjelenő, Zoób Kati által írt Divatlexikonhoz.

A múzeum az év végéig péntek-szombat-vasárnap 11-17 óra között látogatható. Előre bejelentkezés esetén ettől eltérő időpontokban is fogadnak kisebb-nagyobb csoportokat.
Az intézmény vezetői minden új tárlat esetében a balatonfüredi lakosoknak egy térítésmentes látogatási napot biztosítanak.

KÉPGALÉRIA

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Fut a Füred

2024-10-17. 13.30 Tagore sétány

Futás a sétányon.

Hírek, Agora

Hírek

Büntetések az utakon

Országosan fokozott ellenőrzést tart a rendőrség az utakon. Jelentős büntetésre számíthatnak a mobilozók.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Szerettem vonatozni

2024.10.05.

Én 4 óra 30 percig utaztam Balatonfüred Bp között. Székesfehérváron lekéstük a délipartról érkezö express vonatot és nem volt mozdony!…

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart