Oldal kiválasztása

Emléktábla Balázs Árpádnak

Szerző: | 2024-10-14.

Balázs Árpád zeneszerző, a város díszpolgára leleplezte saját emléktábláját a Ferencsik János Zeneiskola udvarán. A nemzetközileg elismert zeneszerző 87. születésnapját ünnepelte a hétvégén.

– Két évvel ezelőtt, 85. születésnapján ültetett egy tiszafát Balázs Árpád itt a zeneiskola udvarán, amely azóta szépen nő. Most 87. születésnapja alkalmából, úgy gondoltuk, álljon itt egy emléktábla is, amelyet stílusosan egy kottaállvány tart. Így a város két zenész díszpolgára, Ferencsik János karmester és Balázs Árpád zeneszerző egymás mellett lehetnek az iskola udvarán – mondta Steguráné Ormándi Barbara, a zeneiskola igazgatója.

Balázs Árpád a tőle megszokott vehemenciával és közlékenységgel köszönte meg az emléktáblát, majd megjegyezte: a tiszafák száz évig élnek, beleegyezne abba, hogy ezt elfelezzék egymás között, és ő is meg a fa is éljen még ötven évet.

– Büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy ezzel az emléktáblával Ferencsik János közelébe kerültem. Számomra nagyon fontos volt ő, emberként, karnagyként, művészként egyaránt. Többször vendégeskedtem nála itt, a Tamás-hegyen, sőt, nálam van a kedvenc boros demizsonja – mondta Balázs Árpád, aki hangsúlyozta: Balatonfüred szerelmese, amikor csak teheti, eljön a városba.

–  Bóka István polgármester úr itt a városban előlegezte meg nekem, hogy szerinte a Mindenki című rövidfilm, amelyben Bodzavirág című művem szerepel, Oscar-díjat kap majd. Így is lett, ezzel a film és az alkotásom is a zenetörténet részévé vált – fogalmazott a zeneszerző, aki mosolyogva említette sokan a Kockásfülű nyúl szerzőjeként ismerik, amire szintén büszke.

Az emléktábla avatáson a zeneiskola kórusa, tanárai és diákjai együtt énekeltek a zeneszerző tiszteletére.

Balázs Árpád a budapesti Zeneakadémián Farkas Ferencnél tanult zeneszerzést. Gazdag életművében a zenés színpadi művek, oratóriumok, kantáták, vonós- és fúvószenekari darabok, hangszeres szóló- és kamaraművek, kórusművek, filmzenék, népdalfeldolgozások, pedagógiai művek egyaránt megtalálhatók,
Több zenei tárgyú, pedagógiai célú könyvet is írt. Memoár kötete, a Válogatott életeim – benne mások mellett a Sztravinszkijhoz, Brittenhez, vagy Sosztakovicshoz fűződő személyes kapcsolatának dokumentumaival – 2012-ben jelent meg. Műveivel hazai és nemzetközi versenyeken több mint 50 díjat nyert. Munkásságát a magyar állam számos kitüntetéssel, többek között 1970-ben Erkel-díjjal, 1981-ben Érdemes Művész címmel, 2000-ben Köztársasági Elnöki Aranyéremmel ismerte el. 2002-ben Magyar Örökség díjjal tüntették ki, Salzburgban pedig az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagjává választották.
A Bodzavirág című kórusművére épülő Mindenki című film 2017-ben elnyerte a legjobb élő szereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat. 2019-ben róla nevezték el Kiskunfélegyháza zeneiskoláját. Öt település díszpolgára. Zeneszerzői stílusát egykori mestere, Farkas Ferenc így jellemezte: „a divatos áramlatok múló szeszélyeit már növendék korában is gondosan elkerülte. Hű maradt ahhoz a nemes magyar hagyományhoz, melynek első mestere Kodály Zoltán volt… Ami más, ugyancsak népszerű szerzőktől megkülönbözteti, az a műgond, az ízlés és a minden népszerűség mellett is mindig megnyilvánuló művészi igény.”

Balazs1 Balazs2

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Fut a Füred

2024-10-17. 13.30 Tagore sétány

Futás a sétányon.

Hírek, Agora

Hírek

Forgalomkorlátozás

Közműépítési munkálatok miatt ideiglenes forgalomkorlátozást vezetnek be a Koloska utcában.

Büntetések az utakon

Országosan fokozott ellenőrzést tart a rendőrség az utakon. Jelentős büntetésre számíthatnak a mobilozók.

füredi átlagnyug(nyög)díjas

2024.10.08.

Eszerint ha időpontra megyek Pestre, (novembertől, egészségügyi okokból, mert Veszprém egy rémálom, tegnap 2,5 órát próbáltam az Sztk-ban valamit elérni,…

Szerettem vonatozni

2024.10.05.

Én 4 óra 30 percig utaztam Balatonfüred Bp között. Székesfehérváron lekéstük a délipartról érkezö express vonatot és nem volt mozdony!…

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart