Oldal kiválasztása

A királyi örökség

Szerző: | 2010-10-23.

Forradalmunkkal a világ-történelem kellős közepébe kerültünk. A világ kis népei közül egyszer s mindenkorra a világ nagy nemzetei közé emelkedett Magyarország. Ez 1956 igazi aktualitása – fogalmazott Áder János Európai Parlamenti képviselő a városban rendezett nemzeti ünnepen.

– A szocialista világrendszer diktatúráján rést ütő magyar szabadság születésnapját ünnepeljük. Ez az a nap, amely reményt és büszkeséget ad mindenkinek, akinek fontos az egyén és a nemzet méltósága. Több, mint harminc éven át tilos volt az ünneplés, holott az 1956-os forradalom csalhatatlan iránytűként szolgált a demokratikus Magyarországhoz vezető úton, és mindig is fontos igazodási pontja lesz a demokrácia híveinek – fogalmazott Áder János Európai Parlamenti képviselő, a városban rendezett nemzeti ünnepen.

A Kovászna parkban álló a Szabadságharcos fiú szobránál rendezett megemlékezésen Áder János hangsúlyozta:
– Ritkán adatott meg nekünk, magyaroknak, hogy tetteinkkel világtörténelmet írjunk, márpedig ez a nap új irányt adott a világ történelmének is. Újra és újra ki kell mondani: az emberarcúnak mondott kommunizmus képe akkor omlott össze végképp, amikor a szovjet tankok ártatlan embereken tapostak át. A jó elemi erejű igenléséből és a rossz elemi erejű elutasításából fakadt a forradalom ereje. Gondolatok, érzések, vágyak és remények, mindaz, amit hitnek és akaratnak hívunk vezették a forradalomban résztvevőket. Nincs az a hatalom, ami elvehetné a hitet és akaratot. Október 23-ának, ennek az ünnepnek örök aktualitása van és most nem a forradalom ötvenedik évfordulóján, 2006-ban Budapest utcáin történt gyalázatos eseményekre gondolok. Bár a történelmi rímhelyzetet, a hazugság társadalmi léptékű elutasítását, a hatalom brutális arroganciáját lehetetlen nem észrevenni. Forradalmunkkal a világtörténelem kellős közepébe kerültünk. Azokban a napokban, minden, ami fontos volt, itt történt a hazánkban. A világ kis népei közül egyszer s mindenkorra a világ nagy nemzetei közé emelte Magyarországot a forradalom, számomra ez 1956 igazi aktualitása. Lám, mire képes az összefogás. Világtörténelmet írtunk. A forradalom résztvevői nem egy politikai eszme mellé álltak, sokkal fontosabbat cselekedtek, egymás mellé álltak, magyar a magyar mellé, akkor, amikor mindezt tiltották. 1956 hősiessége az összefogásban rejlik, az emberek felemelték hangjukat az elnyomás, a hazugság a diktatúra ellen, ezzel szabaddá váltak. Azzal, hogy nem féltek kimondani az igazságot demokratává is váltak. Egy nagy nemzet szabadságának napja ez. A Nobel-díjas író Albert Camus így fogalmazott. „A legázolt Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik másik nép az elmúlt húsz esztendőben. … Királyi örökséget hagytak ránk, amit ki kell érdemelnünk, a szabadságot, amelyet ők nem nyertek el, de egyetlen nap alatt visszaadták nekünk.” Gondoljunk mi is így 1956-ra. Vigyázzunk rá, min a szemünk világára – mondta beszédében Áder János.

A beszéd előtt Balatonfüred összkórusa énekelt, majd a Lóczy Lajos Gimnázium diákjai adtak történelmi visszatekintésű műsort. Közreműködött a Városi Koncert Fúvószenekar.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004