Oldal kiválasztása

A falura is futja

Szerző: | 2010-10-28.

A Fürediek telepnek és falunak hívták sokáig az egymástól jól elkülöníthető városrészeket. A fürdőtelep fejlesztése után most mintegy két milliárdból megújulhat az egykori falu, a felső városrész is. Épületek, parkok és utcák újulnak meg, új közösségi tér létesül, átszabják a település központját.

 

– Régi vágya volt a Füredieknek, a városközpont fejlesztése. Most ez megvalósul, hiszen a programnak az épített környezet megújítása mellett elsődleges célja az, hogy a város a fürediekért is legyen. Ezért létesülnek új közösségi terek, hozunk létre és óvunk meg munkahelyeket, és ezért igyekszünk mindent megtenni a helyi vállalkozók védelmében – fogalmazott a város polgármestere a városházán rendezett sajtótájékoztatón.

Dr. Bóka István hangsúlyozta: a mintegy 630 millió forintos támogatást adó uniós programhoz Füred a szükséges önerőn kívül jelentős összeggel járul hozzá, ami nagy terhet jelent ugyan a város költségvetésének, de ezzel illetve a mintegy hétszáz millió forint magántőke bevonásával válik valóban tartalmassá a beruházás.
– Az épületek külső felújítása nem elegendő, azokat tartalommal kell megtölteni. Ezért gondoltuk úgy, hogy a Pálóczi kastélyt belülről is rendbe kell hoznunk. Nagyon fontos, hogy a vásárcsarnok felújításával igyekszünk olyan helyzetet teremteni a helyi vállalkozóknak, hogy versenyképesek maradhassanak az ide települt multinacionális cégekkel szemben. A modern, alternatív energiákat is felhasználó csarnokban negyven helyi kisvállalkozó kap majd helyet, nekik nem emelkedik majd a bérleti díjuk – mondta Bóka István.

Temesvári Balázs a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője kiemelte: a város az értékmegőrző városrehabilitációs program megvalósításával ismét bebizonyította, hogy jól ismeri az uniós fejlesztési irányelveket. – Az önkormányzat az egyházzal és vállalkozókkal együttműködve egy rendkívül összetett fejlesztési programot valósít meg, nem csupán infrastruktuirális beruházás zajlik majd, hanem a fejlesztések révén az itt élő lakosság számára is új lehetőségek nyílnak – vélekedett Temesvári Balázs, aki hozzá tette: jövőre a jelenleginél hatékonyabb, gyorsabb és jobb pályázati rendszer indul majd, így a városnak minden bizonnyal ismét lesz lehetősége a további fejlődésre.

A Füredet a fürediekért elnevezésű városfejlesztési program keretében öt épület újul meg. Az országos műemléki védettségű, zeneiskolaként működő Pálóczi kastély, a katolikus egyház tulajdonában lévő Piros iskola, amely a jövőben közösségi házként funkcionál majd, a Vásárcsarnok, valamint a polgármesteri hivatal épületei. Megújul a Kovászna park illetve az Ady-Kossuth-Arácsi úti kereszteződés, ahol körforgalmat építenek ki, a kettőt pedig egy új sétány köti majd össze. Rendezik a Kéki patak partját valamint rendezik a felújított épületekhez tartozó udvarokat és parkokat is. Az uniós programhoz a Füredi Római Katolikus Egyházközösség mintegy húsz millió forinttal, az önkormányzat, több mint kétszáz millió forinttal járult hozzá.

A város további közel háromszáznyolcvan millió forintból finanszírozza a Pálóczi kastély teljes belső felújítását, itt továbbra is a zeneiskola kap majd helyet, a városházával szembeni területre pedig közcélú mélygarázst építtet. Ezen a területen áll majd az a magánberuházásból létesülő két épület, amelybenüzletek, irodák illetve magánlakások mellett az okmányiroda is helyet kap. A felső városrész megújítása közel két milliárd forintba kerül majd. A munkálatok már szinte valamennyi helyszínen zajlanak, a tervek szerint egy év múlva elkészül a teljes beruházás.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2023 >
Április

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • olvasó2024-02-18 11.13AgoraPárizs pld. kitiltotta
  • E-roller2024-02-13 18.51Agora2023 októberéből találtam utolsó hírt, akkor azt írták, készül - a jó munkához pedig ugye idő kell... Ha valakinek van
  • Csak egy ötlet2024-02-13 18.37AgoraNem segítene, ha fényvisszaverő anyagból egy széles "láthatósági karkötő" lenne a biciklizőkön?

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

Bannerek

Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2Gazdabolt