Márffy új fénytörésben

Az életöröm festője. Dekoratív, színes és ma is érvényes. A polgári idill ábrázolója, a 20. századi magyar képző-művészet jelentős alakja. Franciás iskolázottságú, aki Csinszkával kötötte össze életét. Nagy érdeklődés mellett megnyílt Márffy Ödön festőművész kiállítása a Vaszary Villában.

– Szerethető, figuratív képek láthatók a kiállításon, amelyek újabb fénytörésbe állítják Márffy Ödönt. Elsősorban a húszas években készült festményeiből áll a kiállítás, ekkor él házasságban Csinszkával, a kor múzsájával, Ady korábbi feleségével. Csinszka ábrázolása külön fejezet a festő életművében, ebben a korszakában kapja a legtöbb elismerést, ekkor a legnépszerűbb. Kapcsolatuk kétségkívül formálta a huszadik századi magyar festőművészet történetét, hiszen Márffy Csinszka korszaka legalább olyan fontosságú, mint az irodalomban Ady Csinszka versciklusa – vélekedett a zsúfolásig telt képtárban tartott kiállítás megnyitón Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a tárlat kurátora.

A festőművészről több kötetet is publikáló, életművéből ebben az évben öt kiállítást is szervező Rockenbauer Zoltán hangsúlyozta: Márffy modern festő, aki jelenleg is keresett és elismert alkotó. A Nyolcak avantgárd művészcsoport alapítójaként indult, de nem lett absztrakt, sem szélsőséges, festményei a színekről szólnak, ebben az értelemben ő az igazi festő, a tiszta festészet megtestesítője.

Doncsev András a város alpolgármestere beszédében kiemelte: öröm, hogy Füred ad otthont a tárlatnak, amelyen több olyan magángyűjteményből származó festmény is látható, amelyek eddig még soha nem voltak kiállítva.

A tárlaton Márffynak az első világháborút követő negyedszázados, gazdag művészi terméséből láthatók alkotások, többségük a Csinszkával való közös életüket jeleníti meg. Portrék, aktok az imádott nőről, önarcképek valamint csendéletek és a megfestett közösen felépített budai polgári ház.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.