Oldal kiválasztása

Adventi vásár először

Szerző: | 2010-11-24.

Néhány nap és megnyílik az adventi vásár, a reformkori városrészben már javában zajlanak az előkészületek. Lesz forralt bor, egyedi kézműves illetve iparművészi tárgyak, könyvek, zene és persze karácsonyi hangulat. A kezdeményezés új, a város vezetése bízik benne, hogy hagyomány lesz belőle.

– Ez egy új szándék a városban. Minőségi, egyedi vásárt szeretnénk, rangos kulturális programokkal. Szeretnénk a téli időszakban is a reformkori városrészt hangulatossá tenni, és egy új fórumot, találkozási helyet létrehozni. Azt látni, hogy a külföldi nagytőke sok helyütt átalakítja a városok arculatát, eltűnteti a hagyományokat. Miért ne alakíthatnánk mi magunk a környezetünket? A vásár nagyon jó alkalom arra, hogy új hagyományt teremtsünk, amely illeszkedik a város hangulatához, történelmi miliőjéhez. Abban bízom, hogy már csak dacból, büszkeségből is csatlakoznak ehhez a helyi vállalkozók, a fürediek pedig nem mennek el máshová vásárolni – vélekedett Doncsev András alpolgármester, aki elmondta: a tervek szerint jövő tavasszal a városban zajló uniós programokhoz kapcsolódóan szintén a Blaha utcában hasonló vásárt rendeznek majd.

A Blaha Lujza utcában négy faházat állítanak fel, illetve a Horvát ház több, eddig üresen álló üzlethelyiségét is megnyitják. Tíz kitelepülő árusítja majd a portékáit. Az Anna Grand Hotel, a Kedves Cukrászda, a Blaha étterem, a Balatoni Borok Háza valamint a Kredenc üzlet is csatlakozik a vásárhoz. Lesz forralt bor és mézes kalács, sütemények és balatoni borok. Lehet venni majd karácsonyi díszeket, tárgyakat, könyvet, fonott kosarakat, bőrdíszműves készítményeket, ezüst ékszereket és kerámiákat és egy pálinkaház is várja majd a vendégeket.

– Igényes, minőségi termékeket kínáló, igazi adventi hangulatú vásárt szeretnénk. Kézművesek, iparművészek, egyedi termékek készítőit látjuk szívesen. Egyelőre tíz árusító csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük néhány helyi vállalkozó. Még lehet jelentkezni, a faházak ugyan elfogytak, de tudunk még helyiséget biztosítani. Az utcát karácsonyi fények díszítik majd, a fellépőknek megfelelő hangtechnikát adunk – válaszolta kérdésünkre Nagy Ákos, a vásár egyik szervezője, aki elmondta, minden árusítónak napi ötezer forint helypénzt kell fizetnie, ebből fedezik a rendezvény költségeit.

– Nem kalkuláltunk érdemi nyereséggel, a helypénzt csupán azért kérjük, hogy a felmerülő költségeket tudjuk fedezni, ne termeljen veszteséget a vásár – tette hozzá Nagy Ákos.

A vásár november 27-e és december 19-e között, minden héten csütörtöktől-vasárnapig tart majd nyitva. Hétvégenként, ha az időjárás engedi, helyi előadók lépnek fel, de több koncertet ad például Farkas Zoltán gitárművész is.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart