Oldal kiválasztása

Markáns városközpont

Szerző: | 2011-01-03.

Épül az óváros központja. Lesz mélygarázs, három tömbből álló épületegyüttes, átalakulnak a parkok, új közterek létesülnek. Hogy néz majd ki a Szent István tér és az új épületek, egyáltalán, milyen hangulatú lesz a megújított tér? A város főépítészét kérdeztük.


– Reményeim szerint ez egy mintaértékű, minőségi beruházás lesz, amely a város újabb büszkesége lehet. Az építkezés igen jelentős, nem csupán a nagyságrendje miatt, hanem mert ez az első fontos állomása az óváros fejlesztésének, és mint ilyen, megszabja annak későbbi fejlődését. Az új épületegyüttes léptékében és megjelenésében is illeszkedik majd az óváros karakteréhez. Fontos szempont volt, hogy a környék műemléki védettségű épületeivel is harmonizáljon és figyelni kellett arra is, hogy ne takarja ki a Piros templomot. Lényeges volt, hogy a beruházás révén megoldódjanak a környék parkolási gondjai illetve új helyre költözhessen a hivatali ügyintézés. Mindez megvalósul úgy, hogy a korábbi, meglehetősen vegyes képet mutató Szent István tér hangulata és funkciója is átalakul. Egy igazi városrészi központ lesz, egy markáns megjelenésű tér, amire ebben a városrészben nagy szükség van – válaszolta érdeklődésünkre András István, Balatonfüred főépítésze, aki kiemelte: a beruházás követi a meglévő városszerkezet logikáját, azt erősíti és hangsúlyozza.

Az építkezés önkormányzati illetve magánberuházásban zajlik, a tervek szerint jövő év végére teljesen elkészül. Az ingatlanon épül egy hetven-nyolcvan férőhelyes mélygarázs, amelynek tetejére három külön tömbből álló épületegyüttes kerül. Az épületek földszinti részében kap helyet majd az okmányiroda és több kisebb üzlet, az emeleten magánlakások lesznek. Az épületeket kisebb, védett terek választják majd el egymástól, amelyek a remények szerint hangulatos közösségi térként funkcionálhatnak majd. Továbbra is biztosítják a posta irányába az átjárót, rendezik a közelben álló védett házak parkjait, új díszburkolatot kap a polgármesteri hivatal előtti rész, a tér közlekedése is átalakul, a három út találkozási pontjában körforgalmat alakítanak ki.

– Az épületek terveit Major György Ybl-díjas építész készítette, úgy, hogy azok alkalmazkodnak a hely adottságihoz. Minden részletre odafigyeltünk. Az épületek alapvetően kortárs megfogalmazásúak, ám megjelenésük tükrözi majd a füredi sajátos hangulatot és illeszkedik a kisvárosi léptékhez. Mindhárom épület különböző magasságú lesz, földszintes, egy-, illetve kétemeletes, így egy tetszetős, hullámzó tetőrendszer alakul majd ki. A falak jellemzően a parasztházak oromzatát idézik, a burkolatoknál füredi követ használnak. Szorgalmaztuk, hogy létesüljenek magánlakások is itt, hiszen nem egy hivatali negyedet képzeltünk ide, hanem egy több funkcióval rendelkező élettel teli központot – fogalmazott András István.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart