Füredkult

A három füredi ékkő, a Vaszary Villa, a Jókai Mór Emlékház és a Városi Múzeum működtetésére hozta létre az önkormányzat a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft-ét. A három kulturális intézmény teljes rekonstrukciója kétmilliárd forintba került, amelyből másfél milliárdot uniós támogatásként kapott a füredi önkormányzat.

Vaszary Kolos esztergomi érsek egykori nyaralója, a teljes rekonstrukció után most képzőművészeti galéria, amely a tárlatok mellett koncerteknek, irodalmi esteknek és múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is helyet ad.

Jókai Mór 1870-ben épült villája, ahol talán legnépszerűbb művét az Aranyembert írta, emlékház. Az itt berendezett kiállítás az országban is kuriózumnak számító, sajátos módon ad bepillantást az író füredi mindennapjaiba, s idézi meg a család társasági életének hangulatát.

A néhai fürdőigazgató villájába pedig a Helytörténeti Gyűjteményt és a Látogatóközpontot is magába foglaló Városi Múzeum költözött, ahol négy nagyobb téma: a közlekedés, a gyógyfürdő, az Anna-bál és a színház köré csoportosítva követhető nyomon Balatonfüred reformkori története.

Az egymástól csak pártucat lépésre álló patinás épületek s a bennük helyet kapó szellemiség Balatonfüred újkori fejlődésének egyik záloga.
Honlap.

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.