Oldal kiválasztása

Költők versenye

Szerző: | 2011-02-05.

A város ismét meghirdette a Salvatore Quasimodo nemzetközi költőversenyt. Az immár tizenkilencedik alkalommal megrendezendő program keretében ezúttal nagy hangsúlyt kap majd az olasz gasztronómia, a Vaszary Villában pedig itáliai kortárs képzőművészek kiállítása lesz látható.


– Nyolc éve vagyok csodálója ennek a városnak, Füred egy kezdeményező és egyben befogadó város. A költőverseny révén, külföldön is megmutathatja magát a város, jelenleg is járja a világot az a Salvatore Quasimodo életét és munkásságát bemutató vándorkiállítás, amely innen Füredről indult útnak. Ezúttal új kezdeményezéseken is gondolkodunk. Szeretnénk az idei költőversenyre meghívni egy világszerte elismert és neves költőt, akit egyben felkérnénk rá, hogy írjon verset Füredről, amelyet aztán márványtáblára vésnénk s elhelyeznénk a Tagore sétányon egy fa mellett. Minden évben újabb és újabb neves költőket hívnánk a városba, ők megírnák verseiket, amelyek aztán egy helyen, annak a fának a tövében lennének olvashatók – fogalmazott Arnaldo Dante Marianacci, a Bécsi Olasz Kultúrintézet igazgatója, a Quasimodo kuratórium tagja.

A szeptember 9-10-én rendezendő költőverseny alkalmából bemutatják a Nobel díjas költő fiának, Alessandro Quasimodónak, Egyedül apámmal című, új könyvét, Dante Marianacci kötetét, a Vaszary Villában pedig kortárs olasz művészek kiállítása lesz majd látható, de ezúttal nagy hangsúlyt fektetnek az olasz gasztronómia bemutatására is – hangzott el a Karolina kávézóban tartott sajtótájékoztatón.

– A költőverseny a város egyik meghatározó, emblematikus rendezvénye, amely teljesen összefonódott Füreddel. Az UNESCO meghívására a költőverseny révén idén Párizsban is bemutatkozhatott a program s általa megmutathatta magát a város is – emelte ki beszédében dr. Bóka István. A polgármester hangsúlyozta: az évfordulók évébe léptünk, hiszen százötven évvel ezelőtt született Tagore, ötven éve ültetett fát Salvatore Quasimodo a Szívkórház melletti parkban, illetve márciusban lesz százötven éve annak, hogy Olaszországot egyesítették. Ennek jegyében több nagyszabású programmal, rendezvénysorozattal készül Füred a testvérvárosával, Debrecennel karöltve.

Mezey Katalin költő, a költőverseny kuratóriumának elnöke elmondta május 31-ig várják a jelentkezőket, akik két magyar nyelvű, kiadatlan művel pályázhatnak a Salvatore Quasimodo Emlékdíj elnyerésére. A pályázaton első díjas költemény Emlékdíjat kap, valamint 400.000 Ft értékű ösztöndíjat.

A hagyományoknak megfelelően a költőverseny alkalmából a Bertha Bulcsú Emlékdíjat is kiosztják majd.

balatonfured.hu
Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004