Oldal kiválasztása

Mesél az erdő

Szerző: | 2011-02-08.

Elkezdődött a Kiserdő felújítása. A nyugodt, hangulatos, parkerdő jellege megmarad, nagyobb hangsúlyt kap majd a színházi emlékhely, lesz új, a Gyógy térre vezető sétány Anna korzó néven, az ígéret szerint pedig a fáknak csak elenyésző hányadát vágják ki, és ültetnek helyettük újakat.


A Füred tüdejének is nevezett, jelenleg meglehetősen elhanyagolt állapotban lévő Kiserdő felújításával kapcsolatban egymásnak ellentmondó hírek terjedtek a városban, tömeges fakivágásról, vurstli telepítéséről beszéltek, – a kedélyek megnyugtatása érdekében a terület önkormányzati képviselője Molnár Judit tájékoztató fórumot hívott össze, amelyen a tervezők és a kivitelező ismertette a beruházást. Az élénk érdeklődés mellett tartott tájékoztatón kiderült, az említett aggodalmak alaptalanok voltak, a meglévő faállomány csupán két százalékát vágják ki, vidámparki elemekről pedig szó sincs, épp ellenkezőleg, a terület rehabilitációját végzik el, a Kiserdő megmarad egy természetes környezetű, pihenőparknak.

– Egy jól használható parkerdőben gondolkodunk, nem akarjuk kiépíteni és túlságosan megtervezni az erdőt, a természetes környezetet amennyire csak lehet, megőrizzük. Az a szándékunk, hogy megóvjuk a terület sajátos mikroklímáját, intim hangulatát. Ezért csak a legfontosabb sétautak kapnak burkolatot, az ösvényeknél csak tereprendezést tartunk, megoldjuk a csapadékelvezetést, a 3600 fából pedig csupán hatvan beteg egyedet vágunk ki, helyettük nyolcvan fát ültetünk. Szolid kivilágítást kap az erdő, csak annyit, ami a biztonságos közlekedéshez szükséges. Látványosabbá tesszük a színházi emlékhelyet, egy új sétányt létesítünk Anna korzó néven, amely a Gyógy tértől az egykori kőszínházi oszlopokig vezet majd, mindettől azt remélve, hogy a turisták újra felfedezik maguknak ezt a különleges hangulatú erdőt a város szívében. A gyerekeknek, fiataloknak illetve az időseknek külön pihenőrészt alakítunk ki – fogalmazott előadásában Wallner Krisztina tervező, aki a jelenlévők kérdéseire is válaszolt. A fórumon elhangzott: a gyerekeknek egy tematikus, a Helka és Kelén legendáját megelevenítő játszóteret alakítanak ki, helyet kap a parkban egy új fedett tér, amely kisebb előadásokra is alkalmas lesz, illetve madármegfigyelő helyet is kialakítanak. A Kiserdő főbejárata a Séta utca felől lesz, de a Park és Zsigmond utca felől is kialakítanak egy-egy diszkrét oszlopokkal jelzett bejáratot.

A kivitelezést végző Magyar Aszfalt Kft. területi igazgatója Kovács Imre a fórumon elmondta, azonnal, már a héten megkezdik a munkálatokat a tízhektáros területen, amelyek kisebb felfordulással járnak majd. A tervek szerint május végére teljesen elkészül a park felújítása.

A beruházás kétszáz millió forint uniós pályázati forrás mellett, összesen 240 millió forintba kerül majd.

balatonfured.hu
Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004