Oldal kiválasztása

Fürdőházi kilátások

Szerző: | 2011-02-09.

Az egykori fürdőház esetleges megépítése kapcsán máris több aggály felmerült. Miként történik majd az áruszállítás, sérül-e a balatoni panoráma, vajon valóban szabadon látogatható lesz-e az épület? A találgatások elkerülése érdekében rákérdeztünk a legfontosabbakra.

 

A honlap fórumán az egykori fürdőház korhű újraépítését a támogatók mellett többen is kritizálták, jelenleg is olvashatók a pro és kontra érvek. A leggyakrabban előforduló aggályokról kérdeztük dr. Bóka István polgármestert illetve Gyetvai Zsoltot, a beruházó cég egyik tulajdonosát.

– Az, hogy az épület miként befolyásolja a balatoni panorámát véleményem szerint is a beruházás egyik legfontosabb kérdése. A Balaton törvény azt írja elő, hogy eredeti állapotában kell újra építeni az épületet, ami meg is valósulna, ez egyben azt is jelenti, hogy a fürdőház helye azonban ésszerű határokon belül változtatható. Azon a véleményen vagyok, hogy a jelenlegi balatoni panoráma megőrzése érdekében a fürdőházat az eredeti helyéhez képest amennyire lehet, el kell tolni az Esterházy strand felé. Így a sétányról való kilátás nem sérülne – válaszolta kérdésünkre Bóka István, aki hangsúlyozta: az önkormányzat nem támogatná a területen vitorlás kikötő létesítését, erre nincs is lehetőség, néhány vitorlás alkalomszerű kikötésében azonban nem lát kivetnivalót.

{photogallery}322{/photogallery}

Gyetvai Zsolt a balatoni panorámával kapcsolatban elmondta: álláspontja szerint Balatonfüredtől, mint fürdővárostól nem lenne idegen a fürdőház megjelenése, sőt meghatározó jelképe is lehetne a városnak. Véleménye szerint a parttól kétszáz méterre felépítendő épület annyit takarna csak el a kilátásból, mint például az errefelé rendszeresen közlekedő katamarán.
– Ettől függetlenül a fürdőház helyének kijelölése az önkormányzat hatásköre, nekünk ahhoz alkalmazkodni kell. Ha úgy határoznak, hogy a strand irányába el kell tolni az épületet, akkor oda építjük a fürdőházat – vélekedett a beruházó cég tulajdonosa. Gyetvai Zsolt érdeklődésünkre elmondta: a szállóvendégek autóikat az Alba Villa parkolójában helyeznék el, a fürdőházba a hídon keresztül gyalogosan jutnának el. Az áru és csomagszállítást csendes, kis méretű elektromos golfautókkal oldanák meg, a Tagore sétányra nem hajtanának be a teherszállító autók.

– A tervezett negyven szobás szálloda nem számít nagynak. Az ehhez szükséges áruforgalom nem lenne nagyobb a jelenleg is a sétányon lévő vendéglátóhelyek igényénél. A környezetre gyakorolt hatást több szakhatóság is ellenőrzi, számos előírásnak kell megfelelni, ha ezek nem teljesülnek, nem is kaphatunk engedélyt a nyitásra – így Gyetvai Zsolt, aki hangsúlyozta: az, hogy az önkormányzat lenne a többségi tulajdonosa az ingatlannak, garancia arra, hogy az épület nem lesz elzárva a turisták elől, annak jelentős része szabadon látogatható lesz. Ez az érdeke egyébként a beruházó cégnek is, hiszen az épületben kávézó és étterem is helyet kapna, amelyeket nem szeretnének elzárni a látogatók elől. – Egy nagy panoráma teraszt tervezünk a hidegfürdő tetejére, ezt eleve úgy építjük meg, hogy bárki által látogatható legyen, ez a fő funkciója. Újra csak azt tudom mondani a terület jelentős része nem lesz elzárva senki elől sem – mondta végezetül Gyetvai Zsolt.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004